Ειδήσεις

Φάρμακα: Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για αυξήσεις έως 80% στις τιμές – Οι αλλαγές του υπουργού Υγείας

Την έντονη αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής προκαλούν οι αυξήσεις στα φάρμακα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες λόγω της αλλαγής πολιτικής από το υπουργείο Υγείας. Το νέο Δελτίο Τιμών που άρχισε να εφαρμόζεται από τις 12 Φεβρουαρίου στην αγορά, έχει επιφέρει αυξήσεις σε πολλά σκευάσματα ευρείας χρήσης.

Αυξήσεις μέχρι και 80%

Σύμφωνα μάλιστα με τους φαρμακοποιούς της Αττικής, οι αυξήσεις αυτές στις συμμετοχές των ασθενών σε κάποιες περιπτώσεις γενοσήμων αγγίζουν ακόμη και το 80%.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την άνοδο των τιμών καθώς γίνονται καθημερινά αποδέκτες παραπόνων από τους ασθενείς- πελάτες τους.

Οι αλλαγές Γεωργιάδη

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου τις τελευταίες ημέρες με στόχο όπως υποστηρίζει να επέλθει ισορροπία στην αγορά.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας έδωσε μικρές αυξήσεις σε φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά και αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα. Ένα αίτημα που είχε τεθεί εδώ και χρόνια από τη φαρμακοβιομηχανία.

Παράλληλα όμως η αύξηση στις τιμές των γενοσήμων θα επέλθει και από την κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική τιμή. Να επισημανθεί ότι η ασφαλιστική τιμή είναι το ποσό που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να κερδίσει περί τα 40 εκατ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.

Επίσης σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη όλα τα φθηνά μοναδικά φάρμακα της αγοράς που πωλούνται κάτω από 10 ευρώ, οι εταιρείες τους μπορούν να αιτηθούν αύξηση τιμής.

Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας έφεραν και αύξηση στη συμμετοχή στις βιταμίνες κατά 50%. Σήμερα η συμμετοχή ήταν 25%.

 

Εξαιρούνται μόνο οι βιταμίνες για εγκύους και παιδιά (κυρίως σίδηρος) που η συμμετοχή είναι μηδενική.

Τι διευκρινίζουν οι φαρμακοποιοί
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σημειώνει από την πλευρά του ότι από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

 

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος τη δίκαιη αγανάκτηση των
πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
Οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα
Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη».

Πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου