Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού προς τον Υπουργό με θέμα: «Απώλειες αντί ωφέλειας από το τέλος διανυκτέρευσης και τον αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά». Την ερώτηση προσήλθε για να απαντήσει η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε την επίπτωση των αυξημένων φόρων στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού των ελληνικών νησιών και κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία από έκθεση διεθνούς εταιρίας που δείχνουν ότι αντί για οικονομικό όφελος, το τέλος διανυκτέρευσης θα επιφέρει σημαντικές απώλειες οικονομικές αλλά και θέσεων εργασίας. Ζήτησε από την Υφυπουργό να εξετάσει την εύρεση ισοδύναμων μέτρων που θα ελαφρύνουν τα βάρη από τον νησιωτικό τουρισμό.

Η Υφυπουργός δεν τοποθετήθηκε επί των στοιχείων, παρότι της το ζήτησε και ο προεδρεύων της Ολομέλειας Αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά περιορίστηκε στην διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί τα δεδομένα και συμπλήρωσε την ευχή τα φετινά στοιχεία του τουρισμού να διαψεύσουν τις προβλέψεις.

Ολόκληρη η συζήτηση είχε ως εξής:

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Αντιπρόεδρος της Βουλής):

Έχω την εντύπωση, κυρία Υπουργέ, ότι πρέπει ο ελληνικός τουρισμός να οφείλει χάρη στην Τουρκία, γιατί με την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική της μας κρατάει ανταγωνιστικούς στον τουρισμό. Έτσι, μπορούμε εμείς να δίνουμε τις ίδιες υπηρεσίες με την ίδια ποιότητα ξενοδοχείων δίπλα στην Τουρκία με υψηλότερες τιμές και να έχουμε το τουριστικό ρεύμα που έχουμε.

Γιατί, απλούστατα, ο ξένος τουρίστας αισθάνεται ανασφαλής να πάει σε μία περιοχή, όπου για παράδειγμα δρουν διάφορες εσωτερικές ομάδες με το καθεστώς που υπάρχει, αλλά και οι Κούρδοι, με τους οποίους βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εμπόλεμη κατάσταση η Τουρκία.

Αυτό, λοιπόν, είναι ένα θετικό στοιχείο για εμάς. Δυστυχώς, δεν είναι για τον κόσμο βέβαια, αλλά για τον ελληνικό τουρισμό είναι.

Είχα κάνει μία ανάλογη ερώτηση και μου είχατε απαντήσει ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει και θα δει πώς πάνε τα πράγματα και θα προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις, για να καλύψει αυτή την αδυναμία. Η ερώτηση σήμερα έρχεται γιατί θα σας καταθέσω περιγραφή έκθεσης της «Grant Thornton», που είναι γνωστή σε όλους, η οποία λέει ότι μόνο από το τέλος διανυκτέρευσης -και όχι από το ΦΠΑ που έχει φτάσει στο 24%- το οποίο είναι 1 έως 4 ευρώ ανάλογα με το ξενοδοχείο και το πληρώνει ο κάθε ξένος για να διανυκτερεύσει στα ξενοδοχεία μας, ενώ θα έχουμε δημοσιονομικό όφελος 84 εκατομμύρια, η Grant Thornton λέει ότι θα έχουμε απώλεια 340 εκατομμύρια ευρώ και 6.174 θέσεις εργασίας. Αυτό συμβαίνει μόνο από το τέλος διανυκτέρευσης και όχι από τον ΦΠΑ.

  Αυτό, λοιπόν, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και επειδή προέρχεται καθαρά από μία εταιρεία, η οποία δεν κάνει πολιτική –να το πω ξεκάθαρα- είμαι περίεργος να ακούσω πώς το σκέφτεστε εσείς στο Υπουργείο και πώς –σε συνεργασία φαντάζομαι με τον Υπουργό κ. Τσακαλώτο, θα απαντηθεί αυτό το ερώτημα, όχι σε εμένα προσωπικά, αλλά σε όλους όσοι ανησυχούν. Και κυρίως ανησυχούν οι εργαζόμενοι και όχι τόσο πολύ οι ξενοδόχοι.

 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών):

Σχετικά με τη σημερινή επίκαιρη ερώτησή σας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το συγκεκριμένο τέλος διανυκτέρευσης ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 22-5-2016 με τον ν. 4389/2016, με τον οποίο θεσπίστηκε σαν φόρος διαμονής, ο οποίος ισχύει από 1-1-2018.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του άρθρου 53 του παραπάνω νόμου τροποποιήθηκε και ισχύει με την πρόσφατη ψήφιση του ν. 4514/31-1-2018 ότι ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα ως εξής: Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα ενός ή δύο αστέρων 0,50 ευρώ, τριών αστέρων 1,50 ευρώ, τεσσάρων αστέρων 3 ευρώ, πέντε αστέρων 4 ευρώ και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα 0,50 ευρώ.

Ο εν λόγω φόρος βαρύνει αυτόν που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος και επιβάλλεται μετά τη διαμονή στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από τις ως άνω επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιβάρυνση με ΦΠΑ. Φυσικά, ο φόρος διαμονής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση που έχουμε δωρεάν παραχώρηση υπηρεσιών διαμονής από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω φορολογικά μέτρα προκρίθηκαν, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, καθώς η νομοθέτησή τους εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κατ’ επέκταση, οι διατάξεις αποτελούν δεσμεύσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Παρά ταύτα, θα ήθελα να σας πληροφορήσω κάτι το οποίο προφανώς το γνωρίζετε, γιατί ταξιδεύετε και εσείς, ότι ο συγκεκριμένος φόρος, το συγκεκριμένο τέλος διαμονής, υπάρχει και σε άλλες χώρες, σε πολλές πόλεις, όπως στο Άμστερνταμ, στη Λισαβώνα, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και είναι από παλιά. Δεν είναι κάτι καινούριο.

Επειδή στην ερώτησή σας αναφερθήκατε και στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, θα ήθελα να θυμίσω σε όλους μας ότι με τον ν. 4509/2017 έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο, ακριβώς για την ομαλή μετάβασή τους στα νέα δεδομένα, καθώς ομολογουμένως πλήττονται από την προσφυγική κρίση και παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Είναι η δεύτερη φορά που δίνεται παράταση.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια προκειμένου να δούμε κάποια στοχευμένα μέτρα προστασίας των οικονομικά αδύναμων κατοίκων των περιοχών αυτών ως αντιστάθμισμα στις αρνητικές συνέπειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Επειδή έχει εξαντληθεί ο χρόνος μου, θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Υφυπουργέ, στη δευτερολογία σας θα πρέπει να απαντήσετε και στο ερώτημα των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Κρεμαστινός, γιατί, ενώ είπατε ότι ψηφίστηκε ο νόμος για να αυξηθούν τα έσοδα, η μελέτη που ανέφερε ο κ. Κρεμαστινός, αν κατάλαβα καλά, λέει ακριβώς το ανάποδο.  Σας δίνω ένα λεπτό επιπλέον, για να μπορεί να κάνει ολοκληρωμένη τοποθέτηση ο κ. Κρεμαστινός.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όσον αφορά τα στοιχεία πραγματικά είναι μια αξιόλογη εταιρεία, αλλά δεν ήταν στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Κρεμαστινός, για να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε και να μπορέσω να φέρω κάποια απάντηση τώρα. Θα τα επεξεργαστούμε και δεσμεύομαι κάποια άλλη στιγμή στη Βουλή να μπορούμε να σας απαντήσουμε. Πάντως θα τα πάρουμε υπόψιν μας. Να είστε σίγουρος.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Αντιπρόεδρος της Βουλής): Χαίρομαι για την απάντηση που λέτε, αλλά για να είμαι ειλικρινής θα ήθελα να τα ακούσω σήμερα γιατί είχα κάνει και την προηγούμενη ερώτηση. Χαίρομαι, όμως, που αναγνωρίζετε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις πάνω σε αυτά τα θέματα.

Εκείνο, βέβαια, που πρέπει να πούμε -εσείς το ξέρετε, αλλά για να το καταλάβει και ο κόσμος- είναι ότι ναι μεν πληρώνει, όπως και σε άλλες χώρες, αυτός που κάνει χρήση του δωματίου, δηλαδή ο τουρίστας, στην πραγματικότητα όμως ανεβαίνει η τιμή. Και όταν ανεβαίνει η τιμή, γίνεται μη ανταγωνιστικός ο τουρισμός με τα άλλα ξενοδοχεία της φίλης χώρας Τουρκίας, που τα χωρίζει ένα – ενάμισι μίλι από τα νησιά του Αιγαίου σήμερα.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα μπορεί κάποιος, αν αισθάνεται εξίσου ασφαλής και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, να προτιμήσει το ίδιο ξενοδοχείο σε καλύτερη τιμή. Οι επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους -και λιγότερο στους ξενοδόχους- επαναλαμβάνω ότι θα είναι τραγικές, και στις απολαβές τους και όσον αφορά τις απολύσεις.

Γι’ αυτό περισσότερο την κάνω την ερώτηση, για να προβληματίσω περισσότερο το Υπουργείο, να φέρει πιο γρήγορα στη Βουλή τα αντισταθμιστικά μέτρα για να μπορούν να είναι όλοι αυτοί ανταγωνιστικοί. Ακούμε μετά χαράς την Υπουργό Τουρισμού να πανηγυρίζει, αλλά όλοι ξέρουμε ότι το πανηγύρι αυτό αφορά αυτήν τη συγκεκριμένη περίοδο η οποία κάποια στιγμή θα έχει κάποιο τέλος  από πλευράς εχθροπραξιών της Τουρκίας με τους γείτονές της. Τότε θα φανεί και η δική μας αδυναμία, όχι κατ’ ανάγκη η κυβερνητική, η αδυναμία της χώρας και κυρίως των εσόδων που περιμένει να έχει η χώρα από όλη αυτήν την ιστορία.

Κατά συνέπεια, έχω την εντύπωση ότι με την ερώτησή μου μάλλον βοηθώ στον προβληματισμό και θα παρακαλούσα, αν μπορείτε, στη δευτερολογία σας να μας πείτε πότε περίπου θα καθοριστούν αυτά τα μέτρα που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών για να μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Αναφορικά με το τέλος διανυκτέρευσης θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Υπουργείο μας έχει συνεργαστεί με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως αναφέρατε και εσείς πριν, με το Υπουργείο Τουρισμού και με τους υπόλοιπους φορείς, ώστε η χώρα μας να διατηρήσει, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, καθώς και την υψηλή ποιότητα του εθνικού τουριστικού προϊόντος μας.

Ήδη συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Τουρισμού ώστε να επανεξεταστεί το τέλος διανυκτέρευσης, όταν οι οικονομικές συνθήκες και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας το επιτρέψουν. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί τις επιπτώσεις και την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα προβεί σε στοχευμένες αλλαγές με γνώμονα πάντοτε την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Όσον αφορά όλα αυτά που ακούστηκαν προηγουμένως, νομίζω ότι τα αποτελέσματα του τουρισμού μάς διαψεύδουν για τη φετινή χρονιά.

Θα τα δούμε, κύριε Κρεμαστινέ, γιατί το προηγούμενο διάστημα πάλι το ίδιο ακριβώς λέγαμε και στο τέλος ο τουρισμός ήταν σε τέτοιο σημείο που διαψεύστηκαν οι πάντες. Εύχομαι τα στοιχεία τα δικά μας να είναι εκείνα που θα έχουμε και φέτος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ