Ειδήσεις

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Ανατροπές στα χρονοδιαγράμματα-Πότε προβλέπεται η real time καταγραφή

Καθυστερεί η διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα POS, πράξη που αποσκοπεί στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των πληρωμών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Αν και προβλεπόταν ότι από την 1-1-2023 θα γινόταν η αυτόματη έκδοση απόδειξης και παράλληλης αυτόματης ενημέρωσης της ΑΑΔΕ μόλις κάποιος ή κάποια πληρώνει με κάρτα σε POS, αποφασίστηκε η μετάθεση έως ένα εξάμηνο την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων, Δημήτρης Κατράδης και ο Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Γιαννούκος, έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε καταρτίσει η  AAΔΕ για τη διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων.

To νέο χρονοδιάγραμμα

Με βάση τα νέα, πάντως, δεδομένα αναμένεται:

α) Μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα εκδοθεί η  απόφαση για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των λοιπών Φ.Η.Μ. ώστε να λειτουργούν κι αυτοί ως μηχανισμοί “κλειστού τύπου” όπως οι  φορολογικές ταμειακές μηχανές -και να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση για την παραποίηση των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται στους καταναλωτές .

β) Από την 10η-1-2023 έως την 31η-3-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα έχουν τη δυνατότητα  να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα vouchers   προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους

γ) Από την 1η-4-2023 έως την 31η-5-2023  σχεδιάζεται η διασύνδεση των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα vouchers.

δ) Από την 1η-6-2023 μέχρι την 31η-8-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς   θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν  vouchers προκειμένου  να αντικαταστήσουν  τους μηχανισμούς με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS.

ε) Από την 1η-9-2023 έως την 30η-11-2023  σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των λοιπών Φ.Η.Μ. με τα POS.

Τι «κλειδώνει»;

Όπως αναφέρθηκε, με τη σύζευξη ταμειακών μηχανών και POS, διασφαλίζεται ότι μια πληρωμή που γίνεται μέσω POS, θα καταγράφεται στη μνήμη της ταμειακής μηχανής, αλλά και ταυτόχρονα θα πιστώνεται συγκεκριμένος λογαριασμός του επιχειρηματία, ο οποίος θα είναι από πριν δηλωμένος στην εφορία. Με το νέο σύστημα, η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS, ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας). Η διασύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες η επιχειρήσεις και έτσι να προσδιορίζουν το ύψος του τζίρου και κατά συνέπεια το φορολογητέο εισόδημα και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο.

Η  διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα  POS αποσκοπεί στη διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Η υποχρέωση της διασύνδεσης, αφορά στις επιχειρήσεις που εκδίδουν λογιστικά στοιχεία μέσω Φ.Η.Μ. και ταυτόχρονα έχουν την υποχρέωση χρήσης EFT POS.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου