ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκληση προς τους καταναλωτές να κάνουν οικονομία στο νερό!

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τσίκκης Δ.

Δια­βε­βαιώ­σεις για την ποιό­τη­τα του πό­σι­μου νερού στην Ρόδο (πλην της πε­ριο­χής της Κατ­τα­βιάς, όπου υπάρ­χει σο­βα­ρό πρό­βλη­μα) έδωσε χτες σε συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου ο πρό­ε­δρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δη­μή­τρης Τσίκ­κης. Πα­ράλ­λη­λα, προ­έ­βη σε σύ­ντο­μη ενη­μέ­ρω­ση για την πο­ρεία της δη­μο­τι­κής επι­χεί­ρη­σης και τις προ­σπά­θειες που κα­τα­βάλ­λο­νται για την επαρ­κή υδρο­δό­τη­ση του νη­σιού.

«Η ΔΕΥΑΡ κα­τα­βάλ­λει προ­σπά­θειες για την ομαλή υδρο­δό­τη­ση ολό­κλη­ρου του νη­σιού. Αυτή η πε­ρί­ο­δος ανομ­βρί­ας που δια­νύ­ου­με είναι πολύ δύ­σκο­λη. Πα­ρου­σιά­ζε­ται σο­βα­ρό πρό­βλη­μα σε όλη την λε­κά­νη της Με­σο­γεί­ου και δεν εστιά­ζε­ται μόνο στην Ρόδο ή στα Δω­δε­κά­νη­σα. Γι’ αυτό θέλω να επι­στή­σω την προ­σο­χή στους κα­τα­να­λω­τές μας, ότι πρέ­πει να απο­κτή­σουν πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή συ­νεί­δη­ση και να μά­θουν να σέ­βο­νται όλοι το νερό. Η ΔΕΥΑΡ βγά­ζει συ­νε­χώς συ­νερ­γεία, προ­σπα­θώ­ντας είτε να εντο­πί­σει πα­ρά­νο­μες συν­δέ­σεις, είτε να διορ­θώ­σει λάθη που υπήρ­χαν εν γένει στα δί­κτυά της. Πέρσι και πρό­περ­σι, κα­τα­φέ­ρα­με και ολο­κλη­ρώ­σα­με πολλά έργα, όπως αυτό του Βιο­λο­γι­κού της Λίν­δου, λύ­σα­με σχε­δόν ορι­στι­κά το πρό­βλη­μα της υδρο­δό­τη­σης της Νό­τιας Ρόδου με έναν αγωγό που έγινε με ίδιους πό­ρους της επι­χεί­ρη­σης (580.000 ευρώ) ενώ γί­νο­νται πα­ρεμ­βά­σεις σε όλες τις κοι­νό­τη­τες του νη­σιού. Αυτά τα δύο χρό­νια έχου­με επεν­δύ­σει περί τα 6,5εκ. ευρώ στα δί­κτυα και στις υπο­δο­μές της ΔΕΥΑΡ. Πα­ράλ­λη­λα, στο νέο ΕΣΠΑ κα­τα­φέ­ρα­με και κα­τα­θέ­σα­με τέσ­σε­ρις προ­τά­σεις για χρη­μα­το­δό­τη­ση ύψους 4,7 εκ. ευρώ. Αντι­με­τω­πί­σα­με πολλά προ­βλή­μα­τα αυτό το κα­λο­καί­ρι με την υδρο­δό­τη­ση. Δώ­σα­με λύ­σεις αλλά θέ­λου­με να δεί­ξει κα­τα­νό­η­ση και ο κό­σμος και να κάνει κα­τα­νά­λω­ση με προ­σο­χή», τό­νι­σε ο κ. Τσίκ­κης.

Ο κ. Τσίκ­κης είπε ακόμα ότι η ΔΕΥΑΡ απα­ριθ­μεί 200 υπαλ­λή­λους ενώ σύμ­φω­να με το ορ­γα­νό­γραμ­μά της θα έπρε­πε να έχει 390 άτομα (για τις ανά­γκες ολό­κλη­ρου του νη­σιού) οι οποί­οι δεν είναι όλοι ερ­γα­το­τε­χνι­κό προ­σω­πι­κό.

Σε ερω­τή­σεις που δέ­χτη­κε ο κ. Τσίκ­κης σχε­τι­κά με την αλό­γι­στη κα­τα­νά­λω­ση του νερού, απά­ντη­σε ότι δεν είναι δια­τε­θει­μέ­νος να κάνει τον ‘αστυ­νο­μι­κό’ σε κάθε κα­τα­να­λω­τή, απευ­θύ­νο­ντας έκ­κλη­ση για να γί­νε­ται οι­κο­νο­μία στο νερό.

Όσον αφορά την ποιό­τη­τα του νερού και την οσμή του, που πα­ρα­τη­ρεί­ται σε ορι­σμέ­νες πε­ριο­χές του νη­σιού και υπάρ­χουν δια­μαρ­τυ­ρί­ες, ο πρό­ε­δρος της ΔΕΥΑΡ είπε: «Είμαι από­λυ­τα κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κός: το νερό που δια­θέ­τει η ΔΕΥΑΡ στο δί­κτυό της, είναι απο­λύ­τως ασφα­λές. Είναι αν­θρώ­πι­νης κα­τα­νά­λω­σης και όπως ορί­ζει ο νόμος σχε­τι­κά με την σύ­στα­σή του. Πριν εμείς συν­δέ­σου­με την δε­ξα­με­νή των Αγίων Απο­στό­λων (που τρο­φο­δο­τεί μέρος της πόλης της Ρόδου) με το Φράγ­μα του Γα­δου­ρά, κά­να­με όλες τις ανα­λύ­σεις στο δικό μας χη­μείο –που είναι από τα πιο σύγ­χρο­να στην Ελ­λά­δα. Πα­ράλ­λη­λα, ανα­λύ­σεις έκανε και η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, και ο ίδιος ο ερ­γο­λά­βος αλλά έγι­ναν και σε εξω­τε­ρι­κό ερ­γα­στή­ριο. Γι αυτό εί­μα­στε σε θέση να λέμε ότι το νερό είναι ασφα­λές. Υπάρ­χουν όμως βλά­βες στο δί­κτυο και σε κά­ποιους αγω­γούς γί­νο­νται κα­θα­ρι­σμοί. Κά­ποιες φορές μπο­ρεί να πε­ρά­σει στο δί­κτυο λίγο χώμα. Αυτό όμως δεν ση­μαί­νει ότι το νερό δεν είναι πό­σι­μο. Το νερό που δια­θέ­τει η ΔΕΥΑΡ είναι ελεγ­χό­με­νο ενώ οι ανα­λύ­σεις γί­νο­νται δύο φορές την εβδο­μά­δα».

Εξη­γώ­ντας ο κ. Τσίκ­κης την θο­λό­τη­τα του νερού που πα­ρα­τη­ρεί­ται σε με­ρι­κές πε­ριο­χές, είπε ότι έχει σχέση με την πίεση ή τον εγκλω­βι­σμέ­νο αέρα που βρί­σκε­ται στα δί­κτυα.

«Εάν υπήρ­χε έστω και μία πε­ρί­πτω­ση, το νερό να μην είναι για αν­θρώ­πι­νη κα­τα­νά­λω­ση, δεν θα το δια­θέ­τα­με. Μόνο στην Κατ­τα­βιά το νερό είναι μη πό­σι­μο. Εμείς έχου­με ενη­με­ρώ­σει τους κα­τοί­κους και γι αυτό το λόγο κά­νου­με επι­πλέ­ον έκ­πτω­ση, ενώ η ΔΕΥΑΡ έχει εγκα­τα­στή­σει και συ­ντη­ρεί εκεί, ένα μικρό μη­χά­νη­μα όσμω­σης στην πλα­τεία απ’ όπου κά­ποιος μπο­ρεί να προ­μη­θευ­τεί νερό πό­σι­μο», όπως είπε.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τις γε­ω­τρή­σεις, ο πρό­ε­δρος της ΔΕΥΑΡ είπε ότι ανοί­γο­νται νέες γε­ω­τρή­σεις στ’ Αφά­ντου (Κο­λύ­μπια), στα Λά­ερ­μα και στον Άγιο Ισί­δω­ρο επει­δή είναι πε­ριο­χές, όπου οι πηγές στε­ρεύ­ουν.

«Υπάρ­χουν πάνω από 300 γε­ω­τρή­σεις στο νησί. Η ΔΕΥΑΡ διε­νερ­γεί ηλε­κτρο­νι­κά τον έλεγ­χο των δε­ξα­με­νών και των δι­κτύ­ων της. Με αυτό τον τρόπο ελέγ­χο­νται και οι γε­ω­τρή­σεις και η ποιό­τη­τα του νερού. Ξε­κα­θα­ρί­ζω ότι η ΔΕΥΑΡ είναι υπεύ­θυ­νη για να στεί­λει κα­θα­ρό νερό στους κα­τα­να­λω­τές» είπε ο κ. Τσίκ­κης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.