Ειδήσεις

Σύννεφα στην εστίαση παρά την τουριστική… λιακάδα

Με τον κίνδυνο να… ηττηθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τα σούπερ-μάρκετ, οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης ελπίζουν ότι το ελληνικό καλοκαίρι και η γαλαντομία των τουριστών, ειδικά των Αμερικανών, των Γάλλων και των Τούρκων –περισσότερο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου– θα κάνουν το θαύμα τους και η εφετινή χρονιά θα κλείσει τελικά με θετικό πρόσημο, παρότι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,843 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 7,6% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι χαμηλές πτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου στο Capital.

Εκτός από τον παράγοντα του καιρού, που δεν βοήθησε την εστίαση, φαίνεται ότι παγιώνεται και η εσωστρέφεια των καταναλωτών, καθώς τόσο τα νοικοκυριά στην Ελλάδα όσο και ξένοι επισκέπτες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο να καταναλώνουν φαγητό, καφέ και αλκοόλ στο σπίτι και στα καταλύματα τύπου Airbnb με κερδισμένες τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ.

Η στροφή αυτή δεν φαίνεται να είναι προσωρινή. Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, σε συνδυασμό με τη μεταβολή του τουριστικού μοντέλου, διαμορφώνουν νέα δεδομένα στη σχέση μεταξύ εστίασης και λιανικής.

Τι λέει η βιομηχανία
Τα σύννεφα στην εστίαση, παρά την τουριστική… λιακάδα, φαίνονται και από την πορεία στην αγορά της μπίρας. Λόγω του άστατου καιρού και της πίεσης στις καταναλωτικές δαπάνες οι πωλήσεις το πρώτο πεντάμηνο κινήθηκαν κατά μεσαίο ποσοστό χαμηλότερα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, όπως ανέφερε ο Sebastian Sanchez, ο νέος επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος ανέλαβε επίσημα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην ελληνική θυγατρική του ομίλου Heineken από την 1η Απριλίου 2025.

Βέβαια ο ίδιος πιστεύει ότι το φετινό στοίχημα της μπίρας μπορεί να κερδηθεί, μιας και η αυξημένη κατανάλωση τους επόμενους μήνες (σ.σ.: υπολογίζεται ότι το 65%-70% του όγκου κατανάλωσης πραγματοποιείται την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου) μπορεί να κάνει τη διαφορά και τελικά το 2025 να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Στην πίεση στην εκτός σπιτιού κατανάλωση αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Νίκος Εμμανουηλίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, επισημαίνοντας ότι φαίνεται να υπάρχει μια κόπωση, κάτι που επηρεάζει τις επιχειρήσεις του κλάδου της Ho.Re.Ca.

Αντίθετα στο κανάλι των σούπερ-μάρκετ οι πωλήσεις πάνε καλά, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Nestlé Ελλάδας. Κι αυτό γιατί πέραν της εσωτερικής ζήτησης, που διατηρείται ακμαία, υπάρχει και η ζήτηση από ένα μέρος των τουριστών (σ.σ.: όσοι επιλέγουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις), η οποία παλαιότερα δεν υφίστατο, εξήγησε ο κύριος Εμμανουηλίδης.

“Η αγορά του Ho.Re.Ca. είναι πεσμένη 15%-20%”, σημείωσε ο Βασίλης Ρουμπής, ιδρυτής και CEO της εταιρείας vRoubis, που βασίζει τον τζίρο της κατά 90% στην αγορά της εστίασης, διαθέτοντας φυσικά αναψυκτικά.

Ακόμη και στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού καταγράφεται μια τάση μετατόπισης της κατανάλωσης στο σπίτι, όπως αναφέρουν στο “Κεφάλαιο” στελέχη της εν λόγω αγοράς, σημειώνοντας ότι πιθανόν λόγω άστατου καιρού οι πωλήσεις σε όγκο στο κανάλι των σούπερ-μάρκετ κινήθηκαν καλύτερα στη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου του έτους συγκριτικά με το Ho.Re.Ca.

Συγκρατημένη αισιοδοξία
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Capital ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), κατ’ εκτίμηση η μέση απόδειξη στην εστίαση έχει μειωθεί 15%-20%, τονίζοντας ωστόσο πως παρατηρείται μια μικτή εικόνα στην αγορά. “Υπάρχουν θύλακες που δουλεύουν καλύτερα απ’ ό,τι πέρσι λόγω αυξημένων τουριστικών ροών, π.χ. γύρω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά αν φύγουμε προς τα έξω, στην περιφέρεια της Αττικής, τα περισσότερα μαγαζιά είναι άδεια τις καθημερινές και γεμίζουν την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή το μεσημέρι”.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, δηλαδή τον βασικό παράγοντα που απομακρύνει τον μέσο καταναλωτή από την εστίαση, ο κύριος Καββαθάς λέει ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ανέβει κατά 20%, την ώρα που το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ήτοι το κόστος ενέργειας, το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα ενοίκια, τα δημοτικά τέλη και το κόστος αγοράς των πρώτων υλών, έχει αυξηθεί κατά 42%.

Κληθείς δε να προβλέψει πώς θα κινηθεί ο κλάδος κατά την υψηλή περίοδο, ο κύριος Καββαθάς τόνισε ότι το επιχειρείν κινείται με βάση την ελπίδα ότι η κατάσταση θα καλυτερεύσει.

“Δεν διάγουμε και την καλύτερη εποχή της εστίασης, παρότι είμαστε μέσα στο καλοκαίρι”, δηλώνει από την πλευρά του ο Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής και γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ, συμπληρώνοντας όμως ότι το τελικό ταμείο θα γίνει προς τα τέλη Οκτωβρίου. “Το μεγάλο στοίχημα είναι οι επιχειρήσεις εστίασης πέραν της επισκεψιμότητας να έχουν και κερδοφορία. Γενικά υπάρχει αισιοδοξία ότι το επόμενο τρίμηνο θα εξελιχθεί καλύτερα συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, εάν όμως δεν συμβεί αυτό, η εστίαση θα έχει θέμα”, σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας  ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο, με προκλήσεις που αφορούν τη φορολογία, τις ανατιμήσεις και την έλλειψη προσωπικού.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Φωτεινή Παπούλια    13.07.2025 17:57

    Ως γυναίκα που λατρεύει τις διακοπές αλλά προσέχει και το πορτοφόλι της, είναι εξοργιστικό να χρυσοπληρώνεις για ένα πιάτο φαγητό ή έναν καφέ, ειδικά όταν οι τιμές σε ταβέρνες και καφετέριες φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη λόγω τουριστικής περιόδου. Πέρσι στη Ζάκυνθο, για παράδειγμα, έμεινα έκπληκτη με το πόσο πιο οικονομικά μπορούσα να τη βγάλω ψωνίζοντας από το τοπικό MyMarket. Οι τιμές ήταν λογικές, η ποικιλία τεράστια, και κάθε μέρα έβρισκα φρέσκα προϊόντα για να φτιάξω από σαλάτες μέχρι ελαφριά γεύματα.

Σχολιασμός άρθρου