Τοπικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ρόδου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η μονομερής απόφαση της γείτονος χώρας να μετατρέψει το εμβληματικό Μνημείο της Αγίας Σοφίας, το Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, σε χώρο προσευχής των μουσουλμάνων βρίσκει την παγκόσμια κοινή γνώμη αγανακτισμένη, καθώς αυτή η απόφαση συνιστά κατάφωρη καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και ευθεία προσβολή της Δημοκρατίας. Κόντρα στον οικουμενισμό του μνημείου της Αγίας Σοφίας, στην ιστορική του σημασία, στην πολιτισμική του αξία, στα συμφωνηθέντα διά των διεθνών Συμβάσεων, η Τουρκία αποφασίζει για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους να παραβλέψει όλες τις συστάσεις των παγκόσμιων οργανισμών και θεσμών και να προχωρήσει σε διατάραξη της χρόνιας διαθρησκευτικής ισορροπίας που συμβόλιζε το Μνημείο. Αυτή της η απόφαση συνιστά απειλή για την ανεξιθρησκία, την ανεκτικότητα και την ποικιλομορφία στην περιοχή, όπως αποδίδεται ο συμβολισμός της ύπαρξης της Αγια-Σοφιάς.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε .Ρόδου καταδικάζει απερίφραστα αυτή όπως και κάθε άλλη προκλητική απόφαση που ορίζει πως οι παγκόσμιες πολιτιστικές κληρονομιές ιδιοποιούνται μονομερώς για εσωτερικά οφέλη και απαιτεί η Αγία Σοφία να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς προστασίας και λειτουργίας από την Unesco.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ρόδου καλεί τη Δ.Ο.Ε. να ζητήσει τη συνδρομή των διεθνών εκπαιδευτικών ενώσεων για την υποστήριξη τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιπλέον, δηλώνουμε πως τα ιστορικά μνημεία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βεβηλώνονται, αλλά να διατηρούν το χαρακτήρα που η ιστορία όρισε γι’ αυτά όπως και ότι αυτά προστατεύονται διά των επικυρωμένων συμβάσεων και συμφωνιών των διεθνών, κοινώς αποδεκτών, οργανισμών.

Η Αγια-Σοφιά ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους και κανένας δεν έχει περισσότερα δικαιώματα επ’ αυτής!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. & ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΡΟΔΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Ντέντας                Γιώργος Τζωρτζακάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου