Τοπικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση Δ.Ε.Ε.Π Δωδ/σου ΝΔ για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν, άλλωστε, τα Συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα από το 1864. Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα. Μάλιστα στο ισχύον Σύνταγμα στο άρθρο 11 λέει επί λέξει: «Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η Αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευθούν με αιτιολογημένη απόφαση της Αστυνομικής Αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή αν απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής όπως ο νόμος ορίζει».

Αυτό λοιπόν, το άρθρο 11 του καταστατικού μας χάρτη έπρεπε, επιτέλους, να γνωρίσει ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή, ώστε να οριστεί ακριβέστερα, όπως επιτάσσει το ίδιο το Σύνταγμα, το περιεχόμενο του όρου «υπαίθρια δημόσια συνάθροιση». Και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή της με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει τη μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μιας ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη, εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες.

Δυστυχώς είχαμε φθάσει στην κατάσταση που όλοι έως σήμερα γνωρίζαμε. Πρωτίστως στην Αθήνα, στην πρωτεύουσα, αλλά και σε πολλά αστικά κέντρα, πορείες με ελάχιστους συμμετέχοντες αποτελούσαν ένα καθημερινό φαινόμενο. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Απροσπέλαστο το κέντρο, ακινητοποιημένα οχήματα στους δρόμους, πολιορκημένοι πολίτες οι οποίοι θέλουν να πάνε στις δουλειές τους και άδεια από πελάτες τα καταστήματα εμπορικών δρόμων. Μοναδικοί ψύχραιμοι κάποιοι τουρίστες που έβλεπαν απορημένοι αυτό το άγνωστο στις χώρες τους θέαμα, ενώ δεν υπάρχει χώρα όπου να μην υπάρχει κάποιο αντίστοιχο πλαίσιο όρων διεξαγωγής δημόσιων συναθροίσεων.

Αυτό το προβληματικό πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων έπρεπε επιτέλους να αλλάξει. Βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχάσανε ότι ενίοτε επικαλεστήκαν το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσουν διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας όπως την διαμαρτυρία των αστυνομικών το 2017 στα Εξάρχεια, την ίδια χρονιά τη συγκέντρωση Κούρδων και τον Ιανουάριο του 2019 σε προγραμματισμένη διαδήλωση στο Σύνταγμα.

Πρόθεσή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να έχουμε ως χώρα επιτέλους ένα λειτουργικό πλαίσιο όπου 50 άτομα δεν θα μπορούν να κλείνουν καθημερινά την Αθήνα ή άλλες πόλεις της χώρας όποτε το επιθυμούν εις βάρος της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας.

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (Δ.Ε.Ε.Π.)

ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου