Σειρά πρωτοβουλιών αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός μετά τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ενώ αύριο το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας με τον οποίο θα επισκεφθεί την χώρα μας. “Στόχος είναι να νιώσει αυτή την φορά πιο πολύ το μαστίγιο η Τουρκία και όχι το καρότο” είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Η Αθήνα δεν κρύβει την ενόχληση της για την στάση ορισμένων χωρών στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής φωτογραφίζοντας την Γερμανία που δεν επιθυμούσε να υπάρχει η λέξη “κυρώσεις” στο κείμενο συμπερασμάτων των “27”. Όλα δείχνουν πως Ελλάδα και Κύπρος θα επαναφέρουν στο τραπέζι το ζήτημα των μέτρων εναντίον της Άγκυρας ζητώντας την ενεργοποίηση του καταλόγου. “Δεν υπάρχει ούτε συνέπεια ούτε συνέχεια, υπήρξε κλιμάκωση” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μητσοτάκη με ευρωπαίους ηγέτες

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να τους ενημερώσεις για την τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που όλοι ανέμεναν από την Άγκυρα να ανακοινώσει την ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

“Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Όσοι πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε τα όσα έλεγε διαψεύστηκαν Είδαμε κινήσεις και στα δύο μέτωπα που έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Η Τουρκία έκανε τα αντίθετα με όσα πίστευαν ορισμένοι στην Ε.Ε. πως θα έκανε. Η Τουρκία βρίσκεται πλέον απέναντι σε όλους του Ευρωπαίους”, είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Μητσοτάκης: Εγω δεν ψάχνομαι για καβγά

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στα “ΝΕΑ” τόνισε πως πιστεύει στην απειλή των κυρώσεων και εκτίμησε πως το ενδεχόμενο της επιβολής μέτρων οδήγησε την Τουρκία να αλλάξει στάση τη δεδομένη χρονική στιγμή.

“Εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται για καυγά χωρίς λόγο. Πράγματι, στην πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Ερντογάν του πρότεινα ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου για βελτίωση των σχέσεών μας. Δυστυχώς τα επόμενα βήματα ήταν αυτά τα οποία περιγράψατε. Και ασφαλώς το παράνομο “μνημόνιο” με την Λιβύη, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα”.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε για τις τουρκικές προκλήσεις:

“Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής navtex νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω.

Ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ