Ειδήσεις

Ψηφίζει κατά περίπτωση η αντιπολίτευση-Οι αντιδράσεις στο ν/σ

Οι πρώτες αντιδράσεις στο πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ξορκίζουν την «φοροκαταιγίδα», αλλά ψηφίζουν «καθετί θετικό». Χωρίς νέα στήριξη δείχνει να προχωρά η συγκυβέρνηση. «Γυρίζει την πλάτη» και ο Λεβέντης.

Μπορεί τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου το τρίτο μνημόνιο να υπερψηφίστηκε όχι μόνο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά και από τα υπόλοιπα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, με την αιτιολογία ότι έτσι η χώρα θα έμενε στην ευρωζώνη, ωστόσο τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι τα ίδια και τώρα, με αρχή το πολυνομοσχέδιο που έρχεται σήμερα στη Βουλή.

Μετά τα εκλογικά μηνύματα που εισέπραξαν, τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό τους από βουλευτές και στελέχη αλλά και τις δύσκολες μέρες που προβλέπουν να έρχονται με την εφαρμογή των μέτρων, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πουν “ναι σε όλα”, αλλά θα ψηφίσουν κατά περίπτωση, μη συναινώντας σε ό,τι επιτείνει την ύφεση, παρά μόνο σε ό,τι συνδέεται με άμεσες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις. Από κοντά και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος μόλις χθες χαρακτήρισε “ανθρωποκτόνα” τα μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει, αν συνυπολογιστεί και η σταθερή άρνηση ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα πορευτούν μόνοι τους τον «ανηφορικό» δρόμο που μόλις ξεκινά, στην προσπάθεια αναζήτησης μιας αχτίδας φωτός για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αθροίζουν 155 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Νικολόπουλου, συνεργαζόμενου με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ο οποίος φέρεται ενοχλημένος από την μη αξιοποίησή του είτε στο υπουργικό συμβούλιο είτε στο προεδρείο της Βουλής και αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια.

«Το μνημόνιο αυτό είναι καθαρά αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης Τσίπρα και Καμμένου», είναι η κοινή συνισταμένη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βάσει της οποίας θα επιχειρηματολογήσουν και τις επόμενες μέρες, όταν κληθούν να δικαιολογήσουν την αρνητική τους στάση.

Φόροι και ύφεση

Δριμύ κατηγορώ εναντίον εκείνων που «συνεχίζουν να παίρνουν αποφάσεις με επώδυνα μέτρα και που οδηγούν σε ύφεση», εξαπέλυσε χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την Κοζάνη και ενώ η εσωκομματική προεκλογική περίοδος στη ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως διεμήνυσε, το κόμμα του καταρχήν θα στηρίξει καθετί το οποίο θεωρεί θετικό, εποικοδομητικό, αναπτυξιακό, μεταρρυθμιστικό, ωστόσο θα αποδοκιμάσει κάθε μέτρο που είναι υφεσιακό, αφορά περικοπές και φόρους, «μόνο και μόνο για να συντηρηθεί ένα αναποτελεσματικό, μεγάλο και φθαρμένο κράτος».

Στη Συγγρού κάνουν λόγο για ένα πολυνομοσχέδιο «τερατούργημα», με μεγάλες αδικίες και επιτεινόμενη λιτότητα, δραματικές περικοπές σε συντάξεις και συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα στηρίξει διατάξεις, όπως για παράδειγμα, αυτή για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όμως θα καταψηφίζει φόρους και ασφαλιστικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ιδιαίτερη αναφορά, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει σε διατάξεις «ντροπής», με τις οποίες η κυβέρνηση παίρνει πίσω ευνοϊκές -για ασφαλισμένους και οφειλέτες- δικές της ρυθμίσεις, κατόπιν εντολής των δανειστών, όπως οι 100 δόσεις. Ρυθμίσεις, τις οποίες, θυμίζουν στο ΠΑΣΟΚ, η ελληνική Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία πριν λίγο χρονικό διάστημα.

Αλλά και στο Ποτάμι, με έντονα τα χαρακτηριστικά της αλλαγής στάσης του σε σχέση με την προεκλογική περίοδο, ξεκαθαρίζουν πως στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ψηφίζουν «ό,τι σκέφτεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Ενδεικτική η σχετική τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη από τα Ιωάννινα: «Στη Βουλή θα δώσουμε τη μάχη για ό,τι σημαντικό και θετικό υπάρχει. Αυτά που είναι ωφέλημα για τον ελληνικό λαό ψηφίζονται από το Ποτάμι, αυτά που δεν είναι ωφέλημα για τον ελληνικό λαό, δεν ψηφίζονται από το Ποτάμι. Δεν θα φορτωθούμε τις κακές αποφάσεις του κ. Τσίπρα», σημείωσε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου