Ειδήσεις

Τουρισμός: «Αερόσακος» ασφαλείας για τα κέρδη της TUI η Ελλάδα

Μια από τις πιο αξιόπιστες «γεννήτριες» παραγωγής κερδών του μεγαλύτερου τουρ οπερέϊτορ του κόσμου, TUI, αναμένεται να αποτελέσει φέτος η Ελλάδα.

Μετά την Ισπανία, ο γερμανικών συμφερόντων τουρ οπερέϊτορ φαίνεται πως βρήκε στην περίπτωση της Ελλάδας το ασφαλές στήριγμα που αναζητούσε στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με στόχο να εξισορροπήσει τις απώλειές κατά 40% των κρατήσεών του για την Τουρκία αλλά και την Αίγυπτο.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία και στις αγορές της Βόρειας Αφρικής, τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Τουρκία, Βρυξέλλες, Παρίσι και Νις αλλά και η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε αποτυπώνονται, ήδη, στα οικονομικά αποτελέσματα των δύο μεγαλύτερων τουρ οπερέϊτορ της Ευρώπης TUI και Thomas Cook.

Ο αντίκτυπος των ραγδαίων εξελίξεων των τελευταίων μηνών αποτυπώθηκε στα λεγόμενα του δ/ντος συμβούλου της TUI Fritz Joussen. Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε σημείωσε πως αν διατηρηθεί η υποχώρηση της στερλίνας έναντι του ευρώ στα επίπεδα του -9% που κινείται αυτή την περίοδο, θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις στα πακέτα διακοπών των Βρετανών για το καλοκαίρι του 2017.

Σύμφωνα με τον F.Joussen μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ήδη, 2 εκατ. Βρετανοί τροποποίησαν τα σχέδιά τους για διακοπές. Όμως, η μείωση της ζήτησης για προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και οι χώρες της Β. Αφρικής υπερκαλύφθηκε από την άνοδο της ζήτησης για την Ισπανία, την Ελλάδα και μακρινούς προορισμούς.

Ο όμιλος TUI, μάλιστα, εμφανίζεται να έχει υπερκαλύψει τις απώλειες καταγράφοντας αύξηση 6% των πωλήσεων στη Βρετανία ενώ έχει διαθέσει το 89% των πακέτων του για το φετινό καλοκαίρι.

Ο γερμανικός όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων 180 εκατ. ευρώ (+1,1%) στο τρίτο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου. Κι αυτό παρά το γεγονός πως η μείωση της ζήτησης οδήγησε σε πτώση των πωλήσεων κατά 5,7% στα 4,6 δισ. ευρώ.

Στο σύνολο της χρονιάς που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο η TUI εκτιμά πως θα εμφανίσει αύξηση κερδών άνω του 10% σε σχέση με το 2015.

Ο άλλος «μεγάλος» της τουρ οπερέϊτορ της Ευρώπης φαίνεται πως δέχεται ισχυρότερο πλήγμα από τις εξελίξεις, ιδιαίτερα εξαιτίας των αναταράξεων στην Τουρκία. Έτσι, πριν ένα μήνα προχώρησε σε αναθεώρηση επί το αρνητικότερο των προβλέψεών του για φέτος.

Η διαφορετική συμπεριφορά των δύο κορυφαίων ταξιδιωτικών ομίλων της Ευρώπης αποτυπώθηκε και στην πορεία των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όπου είναι εισηγμένες. Οι διαφορετικές «άμυνες» των δύο ομίλων στις εξελίξεις αποτυπώθηκε ιδιαίτερα στην πορεία τους από τις αρχές Αυγούστου.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου