Ειδήσεις

Ενημέρωση για θέματα του πρωτογενούς τομέα

Σε ενημέρωση σχετικά με θέματα της αρμοδιότητάς του, προέβη χτες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ξεκινώντας από τις αιτήσεις για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως πρόκειται για την β’ επαναπροκήρυξη καθώς έληξε η διαδικασία και 108 αιτήσεις θα υποβληθούν στην Διαχειριστική Αρχή για αξιολόγηση: «Η Δωδεκάνησος έχει υποβάλει 47 αιτήσεις, οι Κυκλάδες έχουν υποβάλει 61 αιτήσεις. Από την Δωδεκάνησο, οι 20 αιτήσεις αφορούν την Ρόδο, οι 8 αιτήσεις την Κω, οι 4 αιτήσεις την Κάλυμνο, οι 12 αιτήσεις την Λέρο, η 1 αίτηση την Αστυπάλαια και 2 αιτήσεις την Κάρπαθο. Λόγω του ό,τι το υπουργείο δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας για ενίσχυση του 2018, υποβάλαμε αίτημα και για 3η επαναπροκήρυξη του προγράμματος των Νέων Αγροτών το οποίο αναμένεται να εξεταστεί. Κι αυτό επειδή πολλοί νέοι αγρότες δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αιτήσεις».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που πραγματοποιήθηκε στην Νάξο για τον Πρωτογενή Τομέα, ο κ. Ζαννετίδης είπε πως συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις Κυκλάδες και πέρα από αυτό, τέθηκαν θέματα όπως τα Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκής που πρόκειται να δημοπρατηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα για κάθε νησί ξεχωριστά, ενώ αναμένονται οι τελικές λεπτομέρειες για να ρυθμιστούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. «Το σχετικό άρθρο σημειώνει πως μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να είναι έτοιμα τα σχέδια αυτά. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί και να αλλάξει η σχετική ημερομηνία, καθώς η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα, λόγω υπερβολικής γραφειοκρατίας» όπως ανέφερε.
Ο κ. Ζαννετίδης πάντως, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταβιβάσει αρμοδιότητες στις περιφέρειες της χώρας από τους δήμους καθώς θεωρείται μία ‘βιαστική’ κίνηση χωρίς να υπάρχει η προαπαιτούμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει και φυσικά, το απαραίτητο προσωπικό και οι πόροι που πρέπει να δοθούν όπως π.χ. η διαχείριση και σύλληψη των αδέσποτων και ανεπιτήρητων ζώων (αιγοπρόβατα, κατσίκια κ.λπ.): «Η δική μας αντίρρηση και μέσα από την ΕΝΠΕ είναι σαφής: όταν μεταβιβάζεται μια αρμοδιότητα για κάποιον λόγο απαιτείται κατ’ αρχήν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και φυσικά της διάθεσης του απαραίτητου προσωπικού και των ανάλογων πόρων» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Μίλησε ακόμη για την αγροδιατροφική σύμπραξη όπου διαπιστώθηκαν αιτήματα από νέους φορείς που θέλουν να συμμετέχουν με συνέπεια, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αποφασίσει να δώσει μια μικρή χρονική παράταση. Η διαδικασία βρίσκεται προς την ολοκλήρωσή της αλλά –όπως σημείωσε- απαιτείται ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ όλων των πλευρών.
Ο κ. Ζαννετίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της δράσης ‘Aegean Mamas’ στην οποία παρατηρείται μεγάλη συμμετοχή κόσμου που θέλουν να μαγειρέψουν και να προβάλουν τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προώθηση του πολιτισμού μας –πάντα στο πλαίσιο των δράσεων για την «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης» το 2019.

Πιστοποίηση για το Λόπι
της Κατταβιάς κ άλλων
προϊόντων
Ο κ. Ζαννετίδης, εξέφρασε ακόμη την ιδιαίτερη χαρά του για την υπογραφή της απόφασης με την οποία το περίφημο «Λόπι της Κατταβιάς» πιστοποιείται πλέον ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης –το μόνο που απομένει είναι η σχετική δημοσίευση στο ΦΕΚ. Ακολουθούν η Σιτάκα της Κάσου και το μέλι της Καλύμνου ενώ αναμένεται να πιστοποιηθούν και άλλα προϊόντα τόσο από τα Δωδεκάνησα όσο και από τις Κυκλάδες.
«Η Περιφερειακή Αρχή στηρίζει την πιστοποίηση ντόπιων προϊόντων ως Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις» είπε, επιφυλασσόμενος μέχρι και τις τελικές ανακοινώσεις που θα είναι πλέον σε θέση να γίνουν.
Επιπλέον, αντιπεριφερειάρχης μίλησε για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αντικείμενο τα ελάφια της Ρόδου, υπογραμμίζοντας πως η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου είναι θετική ώστε να χρηματοδοτήσει την μελέτη η οποία, αφενός θα συμβάλει στην προστασία του ελαφιού της Ρόδου (που παραμένει το σύμβολο του νησιού μας) και αφετέρου θα ανακουφίσει τους αγρότες της περιοχής που έχουν υποστεί: «Εμείς συζητήσαμε με τους εκπροσώπους από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η ΠΝΑΙ είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα εφόσον μας παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση» όπως κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου