Η αδήλωτη εργασίας στις τουριστικές περιοχές μπαίνει από αύριο στο «στόχαστρο» του υπουργείου Εργασίας. Ελεγκτές θα «χτενίσουν» κυρίως νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές έως και τα μέσα Οκτωβρίου.

«Από αύριο Παρασκευή θα είμαστε παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, σε κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την οργάνωση της επιχείρησης ελέγχων. Ο Γιάννης Βρούτσης προειδοποίησε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή καμία παραβατική συμπεριφορά από καμία επιχείρηση, από κανέναν εργοδότη, είτε αφορά σε ανασφάλιστη εργασία είτε σε απλήρωτα δεδουλευμένα ή παράνομες υπερωρίες.

Ο απολογισμός της προηγούμενης σεζόν

Στους σαρωτικούς ελέγχους του υπουργείου Εργασίας σε 12.792 επιχειρήσεις, το διάστημα από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 30 Απριλίου 2014 , εντοπίστηκαν 1.507 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.641.821 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η επίτευξη των στόχων είναι αποτέλεσμα ενός ισορροπημένου μίγματος κινήτρων και αντικινήτρων, σε τέσσερα βήματα:

1. Τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού (10.550 ευρώ), ενώ εξίσου αυστηρές κυρώσεις – που φτάνουν μέχρι και το οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων – ισχύουν για την απασχόληση παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών. Ιδιαίτερα σημαντικό αυτές οι ποινές επιβάλλονται πλέον άμεσα και επιτόπια και με δέσμια αρμοδιότητα του ελεγκτή, αποφεύγοντας έτσι τις παρελκυστικές πρακτικές του παρελθόντος.

2. Κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών που επιβάρυναν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις.

3. Περιορισμός μη μισθολογικού κόστους εργασίας, μειώνοντας σωρευτικά τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες.

4. Ενδυνάμωση δυο ελεγκτικών σωμάτων του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ