Ειδήσεις

Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και Σταθερότητα μεταξύ των κρατών της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου

Η Ρόδος, το πανέμορφο αυτό νησί του Αιγαίου με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, γεφυρώνει με μοναδικό τρόπο τη Δύση με την Ανατολή και το Βορρά με το Νότο, συνδυάζοντας αρμονικά πολιτιστικές επιρροές από όλη τη Μεσόγειο. Εκτός από τη μακραίωνη ιστορική παράδοσή της, η Ρόδος διαθέτει και μια σύγχρονη –ίσως λιγότερο γνωστή- πτυχή της ιστορίας της με έντονη ακτινοβολία σε ζητήματα διεθνούς διπλωματίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το νησί αυτό φιλοξένησε, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1940, σημαντικότατες συνομιλίες για την επίλυση του Παλαιστινιακού και μάλιστα, εκεί υπεγράφη και η ιστορική συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου (24/2/1949).

Όλα τα παραπάνω δεδομένα συντέλεσαν στο να επιλεγεί η Ρόδος ως τόπος διεξαγωγής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια τη Σταθερότητα, μιας πρωτοβουλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η οποία εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, με στόχο την προώθηση της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της ΝΕ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα ενθαρρύνει την υιοθέτηση μιας εναλλακτικής προσέγγισης για την σταθεροποίηση της περιοχής, αφού όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι συμβατικές προσπάθειες επίλυσης των διενέξεων και των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους μεσογειακούς λαούς δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία επιδιώκει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας με την συμπερίληψη θεμάτων, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η ενέργεια, οι μεταφορές και η νεολαία. Μια διαφορετική ατζέντα μέσω της οποίας θα προάγεται η δημιουργία σχέσεων και δικτύων, μεταξύ φορέων και πολιτών, που θα προλειάνουν το έδαφος για τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων στο πεδίο της ασφάλειας.

Η εναλλακτική αυτή θεώρηση των προκλήσεων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της ΝΕ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου συμπυκνώνεται στον χαρακτηριστικό όρο «πνεύμα της Ρόδου», έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε αυθόρμητα από τους συμμετέχοντες στην πρώτη Διάσκεψη και πλέον, τείνει να καθιερωθεί. Το «πνεύμα της Ρόδου» ουσιαστικά αντανακλά την κοινή πρόθεση ανάπτυξης εποικοδομητικού διαλόγου και δημιουργικών πρωτοβουλιών συνεργασίας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ευνοεί την εδραίωση της σταθερότητας, της ευημερίας και της δημοκρατίας, προωθώντας συναινετικές λύσεις και σφυρηλατώντας σχέσεις αδελφοσύνης μεταξύ των λαών. Το «πνεύμα της Ρόδου» συμβάλει στην αποκατάσταση της ιστορικής ενότητας της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ανατρέποντας στερεότυπα και αναδεικνύοντας τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών.

Η προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας για την θεσμοθέτηση της εναλλακτικής αυτής προσέγγισης θα συνεχιστεί, στις 22 και 23 Μαΐου, με τη διεξαγωγή της δεύτερης Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα. Στη συνάντηση αυτή θα λάβουν μέρος Υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχοι των κρατών που θα ανταλλάξουν απόψεις ως προς τη συμβίωση και τη συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας (Live and Work Together in Peace and Stability).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου