Τοπικές Ειδήσεις

Εκστρατεία για την αναβάθμιση και προστασία του εμπορίου από το EBEΔ – Σχέδιο δράσης για το παρεμπόριο

Μεγάλη εκστρατεία για την αναβάθμιση και προστασία του εμπορίου, την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προϊόντων και την ανάπτυξη μηχανισμών ελέγχου σε όλα τα νησιά ευθύνης του, ξεκινά το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ηδη, έπειτα από αίτημα του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Πάππου προς τους Εμπορικούς Συλλόγους κάθε νησιού καθώς και την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου, έγινε χαρτογράφηση και πλήρης αποτύπωση των περιοχών ανά νησί όπου ανθεί το παρεμπόριο, προκειμένου μέσα από συλλογικές ενέργειες να αντιμετωπιστεί η παράνομη δραστηριότητα που αποτελεί ανοικτή πληγή για την τοπική οικονομία αλλά και για την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.
Η ανταπόκριση των μελών του ΕΒΕΔ για την καταγραφή των χωρικών σημείων των μεγάλων πόλεων των νησιών στα οποία εντοπίζεται η παράνομη δραστηριότητα καθώς και η περίοδος έξαρσης του φαινομένου ήταν άμεση, καθώς το παρεμπόριο στερεί σημαντικά έσοδα από τις νόμιμες επιχειρήσεις, τα καταστήματα και τους επαγγελματίες που έχουν δοκιμαστεί σκληρά στα τελευταία χρόνια, με άμεσο αντίκτυπο και στην τοπική οικονομία.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, βρίσκεται σε άμεση και συνεχή επαφή τόσο με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου κ. Π. Καραγιάννη όσο και με τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων ανά νησί, δίνοντας έμφαση στη συνέργεια που απαιτείται και στην κοινή προσπάθεια, για την αναβάθμιση και προστασία του εμπορίου και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προϊόντων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δ», από την καταγραφή, προέκυψαν τα εξής στοιχεία:
ΡΟΔΟΣ:
Τα σημεία της Ρόδου, στα οποία ανθεί το εμπόριο παραποιημένων προϊόντων κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι:

• ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ
• ΝΕΑ ΠΟΛΗ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΡΟΔΟΥ:
• ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
• ΦΑΛΗΡΑΚΙ
• ΑΦΑΝΤΟΥ
• ΚΟΛΥΜΠΙΑ
• ΛΙΝΔΟΣ
• ΛΑΡΔΟΣ
• ΚΙΟΤΑΡΙ

ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
ΡΟΔΟΥ:
• ΙΑΛΥΣΟΣ
• ΚΡΕΜΑΣΤΗ
• ΘΟΛΟΣ

ΚΩΣ-ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Προτείνεται από τους αρμόδιους Εμπορικούς Συλλόγους των νησιών έλεγχοι στα λιμάνια των εισερχομένων φορτηγών που ασκούν παρεμπόριο χωρίς νόμιμες άδειες προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο αυτό που έχει λάβει μεγάλη έκταση.
ΠΑΤΜΟΣ
Το παρεμπόριο στην Πάτμο εντοπίζεται γεωγραφικά τόσο στους κύριους οικισμούς όσο και σε όλη την υπόλοιπη κατοικημένη έκταση του νησιού. Ιδιαιτέρως αρνητικό είναι το γεγονός πως λαμβάνει χώρα απροκάλυπτα, δίπλα σε νόμιμες επιχειρήσεις με ομοειδή προϊόντα αλλά και σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους όπως πάρκινγκ, πλατείες κτλ. Η περίοδος έξαρσης του φαινομένου είναι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν συνεχίζεται και τους υπόλοιπους μήνες σε συγκεκριμένα είδη.

Θα εκπονηθεί
σχέδιο δράσης
Τα αναλυτικά στοιχεία, έχουν ήδη σταλεί προς επεξεργασία στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο δράσης, το οποίο θα αναπτυχθεί στη διάρκεια της θερινής περιόδου οπότε και καταγράφεται έξαρση της διακίνησης προϊόντων παρεμπορίου.
Να σημειωθεί ότι, η καταγραφή των σημείων όπου το παρεμπόριο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για αναβάθμιση του εμπορίου, της αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης προϊόντων, της ανάπτυξης και εφαρμογής πολιτικών στον τομέα των μηχανισμών ελέγχου του εμπορίου και την κάλυψη των αναγκών της αγοράς και της προστασίας των καταναλωτών.
Όπως σημειώνουν έμποροι και καταστηματάρχες οι συνέπειες του παρεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας είναι καταστροφικές και η παράνομη διακίνηση προϊόντων παρεμπορίου αποτελεί μεγάλο πλήγμα σε μια περίοδο μάλιστα που η κατανάλωση εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, γι’ αυτό και με μεγάλη προθυμία προσφέρθηκαν να συνδράμουν και σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Εξάλλου, όπως πρόσφατα δημοσίευσε η «δ», η μείωση που καταγράφηκε στις χειμερινές εκπτώσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα έφτασε μέχρι και το 20%, προκαλώντας σπαζοκεφαλιά σε εμπόρους και καταστηματάρχες. Ενδεικτικό της στασιμότητας που επικρατεί στην τοπική αγορά είναι πως το 60% των τοπικών επιχειρήσεων ανέφερε μείωση τζίρου από 10 έως και 20% (!) με τις εκπτώσεις να ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 50% ακόμα και το 60% της αρχικής τιμής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου