Τοπικές Ειδήσεις

Τοποθέτηση του κ. Φώτη Κωστόπουλου σχετικά με το κτίριο του Ελληνικού Προξενείου

Από τον κ. Φώτη Κωστόπουλο εστάλη η ακόλουθη επιστολή:

κ . Δ/ντη

Σχετικά με την δημόσια συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες, όσον αφορά την εγκατάσταση της υπηρεσίας διαχείρισης αποβλήτων, στο κτίριο που στεγαζόταν το Ελληνικό Προξενείο επί Ιταλοκρατίας, αναφέρω τα ακόλουθα:

Ήμουν από αυτούς που συνέβαλαν στην αγορά του κτιρίου, αφού η Νομαρχιακή Παράταξη «Δωδεκάνησα Δύναμη Ελπίδας» της οποίας ήμουν επικεφαλής, ψήφισε θετικά για την απευθείας αγορά του ακινήτου και έτσι σχηματίσθηκε η απαιτούμενη από το νόμο πλειοψηφία των 2/3 του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Ο λόγος που ψηφίσαμε για την αγορά ήταν γιατί επρόκειτο για ένα κτίριο σύμβολο της νεώτερης ιστορίας μας και επειδή οι ιδιοκτήτες του είχαν αποφασίσει να το πουλήσουν, δεν θέλαμε να δούμε να λειτουργεί σ’ ένα ιστορικό χώρο, κάποιο BAR ή εστιατόριο.

Ο λόγος που επέτρεψε την απευθείας αγορά του ακινήτου ήταν διττός δηλ. η ιστορική μοναδικότητα του ακινήτου και ο σκοπός εγκατάστασης σ’ αυτό Μουσείου της νεώτερης Δωδεκανησιακής Ιστορίας.

Εάν δεν συνέτρεχαν και οι δύο αυτοί λόγοι δε θα υπήρχε νομικό έρεισμα για την απευθείας αγορά του ακινήτου, δηλ. χωρίς διαγωνισμό.

Οι ευθύνες της μη υλοποίησης του σκοπού για τον οποίο αγοράσθηκε το κτίριο, βαρύνουν όλες τις Νομαρχιακές και Περιφερειακές αρχές που υπήρξαν από την αγορά του, 22 χρόνια πριν (1999) μέχρι και σήμερα.

Δε με ενοχλεί το γεγονός ότι εγκαταστάθηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία στο κτίριο, αφού πρόκειται για υπηρεσία που συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, για το οποίο όλοι αγωνιούμε.

Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο, είναι ότι χάθηκε άλλη μια ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένα μουσείο της νεώτερης Δωδεκανησιακής ιστορίας που υπήρξε πολυσήμαντη και πολυκύμαντη και δεν είναι γνωστή στις νεότερες γενιές, ενώ η δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, που με σύγχρονα μέσα θα αναβίωνε την ιστορία της Δωδεκανήσου, θα αποτελούσε πόλο έλξης για σχολεία και επισκέπτες του νησιού μας.

Γι’ αυτό με την παρούσα μου υποβάλω την πρόταση στη Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη, να μην εγκαταλειφθεί η ιδέα και ο σκοπός δημιουργίας Μουσείου της νεώτερης Δωδεκανησιακής Ιστορίας στο κτίριο και η εγκατάσταση της Υπηρεσίας διαχείρισης αποβλήτων να θεωρηθεί προσωρινή, μέχρις ότου βρεθεί ένα άλλο κτίριο για να την στεγάσει (δόξα το θεό έχουμε πολλά).

Να ξεκινήσει δε άμεσα, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η διαδικασία και ανάθεση συγκέντρωσης, καταγραφής και αξιολόγησης των εκθεμάτων που θα στεγαστούν στο μέλλον στο συγκεκριμένο κτίριο, όπως και η δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, έτσι ώστε να μείνει ζωντανή η ιδέα δημιουργίας μουσείου της νεώτερης Δωδεκανησιακής ιστορίας, ενώ με τον τρόπο αυτό θα διασωθούν ιστορικά στοιχεία και κειμήλια που μπορεί να χαθούν ή καταστραφούν.

Οι στείρες αντιπαραθέσεις με ποδοσφαιρικούς όρους δεν συμβάλλουν στην νηφάλια και εποικοδομητική αντιμετώπιση του θέματος. Ας μη χωριζόμαστε σε τιμητές και επικριτές, όλοι αγαπάμε αυτό τον τόπο και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που θέλει να σβήσει την ιστορία του, πιστεύω ότι με νηφάλια συζήτηση υπάρχει λύση για όλα τα θέματα.

Ρόδος 12-1-2022

Φώτης Κωστόπουλος

Δικηγόρος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου