Στις αρχές Αυγούστου ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη έβαλε το “σπόρο” της ιδέας για την επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακριβά ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ένας «αγανακτισμένος» πολίτης, τον οποίο το σχετικό ρεπορτάζ των “Νέων” αποκαλεί, Νίκο, αφού υπενθύμιζε στον υπουργό τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τον ρωτούσε στο τέλος γιατί δεν κάνει ό,τι έκανε και ο Μόντι στην Ιταλία. Το σχετικό email φέρεται μάλιστα να το διάβασε η κόρη του κ. Αλεξιάδη, που τον επικουρεί αμισθί στο έργο του και να το μεταβίβασε στον πατέρα της.

Ζητώντας τη βοήθεια των συμβολαιογράφων, έφτασε στα χέρια του υπουργού ένα ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο αναφερόταν στον ειδικό φόρο που επέβαλε η Ιταλία στα ακίνητα εξωτερικού με συντελεστή 0,76% επί της αντικειμενικής αξίας, μειωμένο στο 0,4% αν πρόκειται για κύρια κατοικία και απαλλαγή αν το ποσό είναι κάτω από 200 ευρώ μετά τον συμψηφισμό με το φόρο της χώρας που βρίσκεται το ακίνητο.

Υπενθυμίζεται ότι οι βρετανικές αρχές έχουν στείλει μια λίστα 372 Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο, για 34 εκ των οποίων δεν έχει καν βρεθεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Τα υπόλοιπα 338 ακίνητα έχουν αξία 151 εκατ. στερλίνες, δηλαδή το καθένα από αυτά αξίζει 500.000 στερλίνες ή περίπου 700.000 ευρώ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ