Συνεντεύξεις

«Τα μέτρα είναι σκληρά, ο Θεός να βάλει το χέρι Του»!

«Εύχομαι ο Θεός να δίνει φώτιση στους κυβερνώντες και στους Έλληνες κουράγιο. Πρέπει όλοι όμως να καταλάβουμε πως θα πάμε μπροστά αν λειτουργούμε ενωμένοι. Είναι η ώρα να δούμε τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά και όχι μεμονωμένα. Η υγεία ειδικά είναι υπόθεση όλων μας στη στιγμή που καταρρέουν ακόμη και τα νοσοκομεία. Δεν μπορεί ο κάθε κλάδος να προχωρά μόνος του»
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.Νίκος Φουτούλης.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου προειδοποιεί ότι θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο αν δεν καταβληθούν τα χρήματα που οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ.
«Δεν προχωρήσαμε μέχρι τώρα σε διακοπή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει γιατί καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος έχει ανάγκες. «Ζούμε» καθημερινά τα προβλήματα των πολιτών. Θέλουμε να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση και στον ΕΟΠΥΥ. Αν δεν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι το τέλος Αυγούστου μπορεί τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις», δηλώνει ο κ. Φουτούλης.
Σε ερώτηση σχετικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών, την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές, ο κ. Νίκος Φουτούλης δηλώνει:
«Ήμασταν ο μοναδικός κλάδος που δεν ήταν σε κρίση πανικού. Αυτό έγινε γιατί παρακολουθούσαμε στενά την κατάσταση. Προβλέψαμε πως η κίνηση θα αυξάνονταν. Λάβαμε τα μέτρα μας και κάναμε τη σχετική προετοιμασία για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο».
Η συνέντευξη του κ. Νίκου Φουτούλη, αναλυτικά:
• Δεν έχει κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων. Περιλαμβάνει όμως σκληρά μέτρα. Ποιά είναι η άποψη σας για αυτά;
Έγιναν τα πάντα και τελικά κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί πολύ νωρίτερα. Τα μέτρα που περιλαμβάνει όμως είναι πολύ σκληρά. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Κανείς δεν θα μπορεί να αντέξει με τις απαιτήσεις που θα υπάρχουν. Ούτε οι πολίτες ούτε οι επιχειρηματίες.
• Τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στη συμφωνία πλήττουν και τα φαρμακεία;
Υπάρχουν μέτρα που πλήττουν τα φαρμακεία. Είναι όλα αυτά που έχει καταγγείλει στο παρελθόν ο νυν υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Είχε υποβάλει μάλιστα και ερώτηση στη Βουλή για την τοποθέτηση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ. Δεν αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα μας . Φοβόμαστε πως θα απειληθεί η υγεία των πολιτών από την συγκεκριμένη υπόθεση.
• Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που απειλούν τους πολίτες; Θα επιλέγουν λάθος φάρμακα;
Θα επιλέγουν λάθος φάρμακα και θα τα πληρώνουν πιο ακριβά. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν θα γίνεται πλέον ο έλεγχος των σκευασμάτων από τον ΕΟΦ. Το πρωτόκολλο ελέγχου θα εκδίδεται από την εταιρεία που θα παράγει τα φάρμακα και θα υποβάλλεται σε μια χώρα της ΕΕ . Όπως λέει η λαϊκή ρήση δηλαδή «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Έχουν μετατρέψει το φάρμακο σε εμπορεύσιμο είδος. Πρόκειται όμως για ένα κοινωνικό αγαθό που θα πρέπει να παρέχεται από τα φαρμακεία. Υπάρχουν και σκευάσματα που επιβάλλεται να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες και να μεταφέρονται με σωστό τρόπο. Αυτά δεν μπορούν να γίνονται στα Σούπερ Μάρκετ.
• Συμφωνούν οι φαρμακοποιοί με τη μεταφορά φαρμάκων από τα ΕΛΤΑ;
Διαφωνούμε γιατί τίθεται θέμα ασφάλειας των πολιτών. Δεν μπορεί να μεταφέρονται φάρμακα με τα ΕΛΤΑ. Πως θα φθάνουν τα σκευάσματα για παράδειγμα στο Καστελόριζο; Θα παραλαμβάνουν δηλαδή οι ασθενείς τα φάρμακα τους μετά από μια εβδομάδα; Αν αυτά θα πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλή θερμοκρασία τι θα πρέπει να γίνει; Είμαστε αντίθετοι όχι γιατί θίγονται τα συμφέροντα μας αλλά γιατί ανησυχούμε για τους πολίτες.
• Έχουν καταβληθεί τα χρήματα που οφείλονται στους φαρμακοποιούς από τον ΕΟΠΥΥ;
Όχι βέβαια. Κατηγορούνταν η προηγούμενη ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για αδιαφορία . Ο νυν υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατηγορούσε τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη. Τώρα όμως έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας. Εδώ και πέντε μήνες περιμένουμε χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν προχωρήσαμε σε διακοπή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει γιατί καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος έχει ανάγκες. «Ζούμε» καθημερινά τα προβλήματα των πολιτών. Θέλουμε να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση και στον ΕΟΠΥΥ. Αν δεν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι το τέλος Αυγούστου μπορεί τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις.
• Θα προχωρήσετε δηλαδή στη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει από τον Σεπτέμβριο;
Αν δεν μας καταβληθούν χρήματα για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Από τον περασμένο Μάρτιο περιμένουμε να πληρωθούμε.
• Όταν έκλεισαν οι τράπεζες και άρχισαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι πως εξυπηρετήθηκαν οι πολίτες;
Ήμασταν ο μοναδικός κλάδος που δεν ήταν σε κρίση πανικού. Αυτό έγινε γιατί παρακολουθούσαμε στενά την κατάσταση. Προβλέψαμε πως η κίνηση θα αυξάνονταν. Λάβαμε τα μέτρα μας και κάναμε τη σχετική προετοιμασία για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Καταφέραμε να καλύψουμε τις ανάγκες γιατί ζητήσαμε και από τον ΕΟΠΥΥ να «παγώσει» την έκδοση δίμηνων και τρίμηνων συνταγών . Έτσι υπήρχαν φάρμακα. Οι φαρμακοβιομηχανίες όμως παρείχαν το ένα τρίτο των σκευασμάτων που χρειάζονταν.
• Παρόλα αυτά όμως δεν υπήρξε έλλειψη φαρμάκων;
Αντιμετωπίστηκε η κατάσταση χάρη στην ψυχραιμία και τους σωστούς χειρισμούς των φαρμακοποιών. Ενώ όλοι απαιτούσαν πληρωμές τοις μετρητοίς εμείς συνεχίσαμε να παρέχουμε φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Τώρα που είμαστε λίγο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας και θα σταλούν χρήματα στην Ελλάδα πρέπει να τακτοποιηθεί και το θέμα που αφορά τα φαρμακεία. Δεν αντέχουμε άλλο. Θα πρέπει να λάβουμε τα χρήματα τα οποία μας οφείλονται. Να αναλάβει και η κυβέρνηση τις ευθύνες της.
• Η χορήγηση φαρμάκων γίνονταν και με χρεωστικές κάρτες κατά την τραπεζική αργία;
Την διευκόλυνση παρείχαν όσα φαρμακεία διέθεταν τα ειδικά μηχανήματα. Όσα δεν είχαν αυτές τις υποδομές άνοιξαν …τεφτέρια για τους πελάτες τους. Από τη στιγμή όμως που δεν πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ πως θα αντέξουν και τα φαρμακεία;
• Υπάρχουν φαρμακοποιοί που είναι σε οικονομική στενότητα;
Αυξάνονται συνεχώς οι ιδιοκτήτες των φαρμακείων που είναι σε οικονομική στενότητα. Στο «κόκκινο» είναι το 35% των φαρμακείων της Ρόδου. Το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στους επόμενους μήνες. Το βάρος θα επωμισθούν τα φαρμακεία που θα μείνουν σε λειτουργία. Ούτε όμως και αυτά θα αντέξουν. Και οι πολίτες δεν θα εξυπηρετούνται. Εκτός και αν αυτός είναι ο σκοπός του κράτους.
• Έχει απελευθερωθεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού;
Το επάγγελμα μας δεν είναι κλειστό. Θεσπίστηκαν όμως από την ΕΕ πληθυσμιακά κριτήρια. Αν δεν γίνονταν αυτό θα λειτουργούσαν φαρμακεία μόνο στις μεγάλες πόλεις. Δεν θα υπήρχε τίποτε στα μικρότερα νησιά. Με την εφαρμογή των νέων μέτρων όποιος επιθυμεί θα μπορεί τώρα να προχωρά στην ίδρυση φαρμακείου. Θα δημιουργούνται επιχειρήσεις στις οποίες οι φαρμακοποιοί θα είναι …υπάλληλοι.
Εύχομαι ο Θεός να δίνει φώτιση στους κυβερνώντες και στους Έλληνες κουράγιο. Πρέπει όλοι όμως να καταλάβουμε πως θα πάμε μπροστά αν λειτουργούμε ενωμένοι. Είναι η ώρα να δούμε τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά και όχι μεμονωμένα. Η υγεία ειδικά είναι υπόθεση όλων μας στη στιγμή που καταρρέουν ακόμη και τα νοσοκομεία. Δεν μπορεί ο κάθε κλάδος να προχωρά μόνος του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου