Tη διενέργεια κατεπείγουσας διοικητικής έρευνας και προανάκρισης από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σε βάρος αρχιφύλακα, που υπηρετεί στο ΑΤ Αερολιμένα της Κω, παρήγγειλε χθες το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας στο διαδίκτυο στην οποία φέρεται να χαστουκίζει έναν Πακιστανό μετανάστη με το ένα χέρι και στο άλλο να κραδαίνει ένα μαχαίρι.
Για το περιστατικό, που έλαβε χθες ευρεία δημοσιότητα στο διαδίκτυο, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχτηκε η διενέργεια κατεπείγουσας διοικητικής έρευνας, σχετικά με φωτογραφίες, οι οποίες αναρτήθηκαν σήμερα σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απεικονίζουν επίμεμπτες ενέργειες αστυνομικού, στη νήσο της Κω. Επιπλέον, προανάκρισης επελήφθη η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα».
Το περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον μετανάστη δημοσιοποιήθηκε αρχικώς στο twitter, από τον ανταποκριτή του Associated Press στο νησί της Κω, κ. Dalton Bennett.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Bennett, «ένας αστυνομικός προτάσσει απειλητικά μαχαίρι και χαστουκίζει Πακιστανούς και Σύρους μετανάστες που περιμένουν για έγγραφα».
«Έλληνας αστυνομικός κραδαίνει μαχαίρι και χαστουκίζει τρομοκρατημένους Πακιστανούς και Σύρους, ενώ περιμένουν για τα χαρτιά τους. καλώς ήρθατε στην Κω», γράφει συγκεκριμένα ο ξένος δημοσιογράφος.
Η φωτογραφία που συνοδεύει το tweet του Γερμανού δημοσιογράφου προβληματίζει και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν στη χώρα.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε, την στιγμή που Πακιστανοί και Σύροι πρόσφυγες περιμένουν στη σειρά για να πάρουν τα έγγραφα της προσωρινής τους παραμονής στη χώρα.
Στο διαδίκτυο δημοσιοποιήθηκε εξάλλου και βίντεο από το ίδιο περιστατικό στο οποίο απεικονίζεται ο ελεγχόμενος αστυνομικός να χτυπά τον μετανάστη διότι δεν βρισκόταν στο σημείο που είχε υποδείξει να περιμένουν στη σειρά οι αλλοδαποί για να λάβουν την σχετική βεβαίωση. Χρησιμοποιεί μάλιστα το μαχαίρι, το οποίο κραδαίνει στο δεξί του χέρι, για να χαράξει το έδαφος γραμμή την οποία απαγορεύει στους μετανάστες να περάσουν.

Ενταση με μετανάστες και Λιμενικούς
στην Κάλυμνο
Δεν είναι, όμως, μόνο η Κως  η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει τα τεράστια ζητήματα που έχουν προκύψει από το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Το πρωί της Δευτέρας επικράτησε ένταση και στην Κάλυμνο όταν περίπου 200 μετανάστες συγκεντρώθηκαν έξω από το Λιμεναρχείο του νησιού και άρχισαν να διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση που υπάρχει στη χορήγηση προσφυγικών εγγράφων για να ταξιδέψουν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν επεισόδια και υπήρξαν προπηλακισμοί Λιμενικών, ωστόσο, τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα και οι αρχές ενημέρωσαν τους μετανάστες ότι πρόκειται για ένα θέμα διαδικαστικό που χρειάζεται χρόνο για να λυθεί.
«Υπήρξε ένταση μεταξύ μεταναστών που δεν έχουν έγγραφα, αλλά τώρα έχει λήξει. Το περιστατικό έγινε το πρωί στο χώρο του Λιμενικού, όπου βρίσκονται πολλοί μετανάστες. Ήθελαν να φύγουν χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και φώναζαν στις αρχές. Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν, όταν αστυνομικοί και άνδρες του λιμενικού σώματος εξήγησαν σε κάποιους από αυτούς, που μιλούν αγγλικά, ότι δε μπορούν να φύγουν έτσι κι ότι υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί», δήλωσε στο protothema.gr ο αντιδήμαρχος Καλύμνου, Ρήγας Μικές.
«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τους μετανάστες», τόνισε, ακόμη, ο κ. Μικές, προσθέτοντας πως: «αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 700 μετανάστες στο νησί κι όλο έρχονται. Καθημερινά καταφτάνουν μετανάστες στην Κάλυμνο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία βοήθεια. Λιμενικό κι αστυνομία που έχουν επιφορτιστεί και με αυτές τις αρμοδιότητες υποστελεχώνονται. Η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο».
Την ίδια ώρα, λιμενικός στην Κάλυμνο σχολιάζοντας στο protothema.gr το περιστατικό κι εκφράζοντας κι εκείνος με τη σειρά του την αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί χαρακτηριστικά δήλωσε τα εξής: «Δεν καταλαβαίνω γιατί σήμερα πρέπει να γίνει θέμα. Κάθε ημέρα υπάρχει ένταση και φωνάζουν να φύγουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 700 μετανάστες βρίσκονται στο νησί το τελευταίο διάστημα και έχουν βρει καταλύματα σε δημόσιους χώρους, με τους κατοίκους της Καλύμνου να ζητούν την άμεση απομάκρυνση τους.
Προβλήματα υπάρχουν και στη Λέρο όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταφτάσει περισσότεροι από 1.000 μετανάστες.
Τα άτομα αυτά κοιμούνται σε χώρους μέσα και έξω από το Λιμεναρχείο του νησιού, αλλά και στους γύρω δρόμους, στην περιοχή Λακκί.

Οι μετανάστες μπαινοβγαίνουν από τα νησιά «σαν στο σπίτι τους»!

Σε νέες συλλήψεις διακινητών, που επιχείρησαν να διευκολύνουν την παράνομη έξοδο από τη χώρα μεταναστών, προέβησαν οι αστυνομικοί του ΑΤ Αερολιμένα Ρόδου.
Στην πρώτη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ο Γερμανός Α. Α. του G. 46 ετών και ο Σύρος A. M. του I. 27 ετών.
Ο πρώτος κατηγορούμενος κατελήφθη από αστυνομικούς του ΑΤ Αερολιμένα Ρόδου να επιχειρεί να διευκολύνει την παράνομη έξοδο από την χώρα με την πτήση της εταιρείας CONDOR και προορισμό το Ανόβερο Γερμανίας, τον συγκατηγορούμενο  του,  ο  οποίος  κατείχε και έκανε χρήση διαβατηρίου γερμανικών  αρχών  με  στοιχεία ομοεθνή του, μία  άδεια διαμονής από τη Γερμανία τα οποία κατά την εξέταση τους προέκυψε ότι είναι γνήσια αλλά στις φωτογραφίες τους απεικονίζουν διαφορετικό πρόσωπο.
Όπως προέκυψε από την περαιτέρω διερεύνηση και προανάκριση, ο πρώτος χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα του ανιψιού του και αδελφού του δεύτερου.
Ο πρώτος ήρθε στην Ρόδο από το Πάντερμπορν -Γερμανίας στις 4 Αυγούστου 2015 έχοντας μαζί του τα γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήρια. Στην συνέχεια συνάντησε τον δεύτερο, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και συνελήφθη από αστυνομικούς του Α.Τ. Αρχαγγέλου και την 6η Αυγούστου 2015 προσπάθησαν να ταξιδέψουν μαζί για το Ανόβερο – Γερμανίας.
-Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενες είναι δύο ημεδαπές, οι Α. Α. του Τ. 31 ετών και Π. Π. του Ι. 50 ετών, κάτοικοι Αθηνών, που συνελήφθησαν τη στιγμή που εμφανίστηκαν μαζί με μια 37χρονη Ιρανή στο check in για να εκδώσουν κάρτες επιβίβασης με πτήση της εταιρείας Sun Express με προορισμό το Μόναχο.
Οι ίδιες είχαν εμφανιστεί την 8η Αυγούστου 2015 και είχαν εκδώσει κάρτες επιβίβασης με τα στοιχεία τους με πτήση της εταιρείας Tuifly και προορισμό το Nτίσελντόρφ, με σκοπό να τις παραδώσουν σε μια 32χρονη Ιρανή διευκολύνοντας την παράνομη έξοδο τους από τη χώρα.
-Αστυνομικοί της ίδιας υπηρεσίας συνέλαβαν τέσσερις Σύρους ηλικίας 20, 30, 31 και 32 ετών, γιατί μετέβησαν διαδοχικά στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου και κάνοντας χρήση παραποιημένων δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων αρχών Τσεχίας, Ουγγαρίας, Λιθουανίας, Γερμανίας και Εσθονίας επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε ξεχωριστές πτήσεις με προορισμό τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Επιπλέον, συνελήφθησαν δύο Βούλγαροι ηλικίας 24 και 51 ετών, ένας 29χρονος υπήκοος Ιράκ και δύο ημεδαποί ηλικίας 31 και 50 ετών, γιατί όπως προέκυψε, προμήθευσαν κατά περίπτωση με κάρτες επιβίβασης προκειμένου να τους διευκολύνουν, έναντι αμοιβής, δύο υπηκόους Αφγανιστάν ηλικίας 30 και 34 ετών (οι οποίοι συνόδευαν 1 παιδί) και δύο υπηκόους Ιράν ηλικίας 32 και 36 ετών, με σκοπό να επιβιβαστούν παράνομα σε διεθνείς πτήσεις.
-Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Κω, συνελήφθησαν τρείς Σύροι ηλικίας 28, 41 και 82 ετών, γιατί μετέβησαν στον Κρατικό Αερολιμένα Κω και κάνοντας χρήση πλαστών διαβατηρίων αρχών Αυστρίας, Γερμανίας και Βελγίου, επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την Ιταλία.
-Την 8η Αυγούστου 2015 το πρωί συνελήφθησαν στη Μεγίστη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μεγίστης 22 Σύροι (18 άνδρες και 4 γυναίκες που συνόδευαν 4 παιδιά) για παράνομη είσοδο στη χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια.
-Την 8η και 9η Αυγούστου 2015 συνελήφθησαν στην Ιαλυσό από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού 13 Σύροι (12 άνδρες και 8 γυναίκες που συνόδευαν 10 παιδιά) για παράνομη είσοδο στη χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια.
-Την 9η Αυγούστου 2015 το βράδυ συνελήφθησαν στη Σύμη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σύμης, 6 Σύροι για παράνομη είσοδο στη χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια.
-Το πρωί της Δευτέρας συνελήφθη στον Αρχάγγελο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου ένας 30χρονος Πακιστανός, γιατί διέμενε παράνομα στη χώρα.
-Το πρωί της 8ης Αυγούστου 2015 συνελήφθησαν στην Κω από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κω δύο Ιρανοί ηλικίας 28 και 35 ετών, γιατί είχαν εισέλθει και διέμεναν παράνομα στη χώρα. Επίσης, οι συλληφθέντες κατείχαν 8 έγχρωμα φωτοαντίγραφα υπηρεσιακών σημειωμάτων, τα οποία κατασχέθηκαν.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ