ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μ. Ανδρουλάκης για ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών: 25 χρόνια διαχειριζόμαστε το μεταναστευτικό στα Δωδεκάνησα, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

• «Για την ώρα δεν φαί­νε­ται αύξηση των ροών από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή», δηλώνει ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ωστόσο, είναι ένα ενδε­χό­μενο που «δεν μπορεί να απο­κλει­στεί» όπως τονίζει

Τον κώδωνα του κιν­δύ­νου για τις παρε­νέρ­γειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή, έκρουσε ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης την Δευτέρα κατά την τριμερή συνά­ντηση του ιδίου με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Χρι­στο­δου­λίδη και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμα­νουέλ Μακρόν, ζητώ­ντας απόλυτο συνα­γερμό και απορ­ρί­πτο­ντας κάθε εφη­συ­χα­σμό. Προει­δο­ποί­ησε μάλιστα για το ενδε­χό­μενο μεγάλων προ­σφυ­γι­κών ροών από την εμπό­λεμη ζώνη.

Από την πλευρά του ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μιλώ­ντας στο OPEN σχετικά με τις μετα­να­στευ­τι­κές ροές στη χώρα εξαι­τίας της πολε­μι­κής κλι­μά­κω­σης στη Μέση Ανατολή και τα πιθανά μέτρα της κυβέρ­νη­σης σε περί­πτωση που εντα­θούν τόνισε ότι «δεν έχουμε χαρα­κτη­ρι­στικά για αύξηση μετα­να­στευ­τι­κών ροών από την εμπό­λεμη ζώνη προς το παρόν». Ο υπουρ­γός ξεκα­θά­ρισε πως εάν η σύρραξη παρα­τα­θεί τότε οι μετα­να­στευ­τι­κές ροές είναι κάτι που «δεν μπορεί να απο­κλει­στεί, αντι­θέ­τως θα είναι ένα υπαρκτό ενδε­χό­μενο». Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη «από την πλευρά της Τουρ­κίας, οι ροές μέχρι και τις 8/3 παρα­μέ­νουν 61% μικρό­τε­ρες απ’ ότι το 2025». «Όμως παρα­κο­λου­θούμε το φαι­νό­μενο, στα σύνορα με την Τουρκία υπάρχει αυτή τη στιγμή καλή συνερ­γα­σία της ελλη­νι­κής με την τουρ­κική ακτο­φυ­λακή. Θεω­ρούμε ότι τυχόν αύξηση από αυτό το πεδίο, είναι κάτι που μπο­ρούμε να δια­χει­ρι­στούμε», πρό­σθεσε.

Βέβαια, δια­φο­ρε­τική είναι η εικόνα για τη Λιβύη, όπως εξήγησε ο υπουρ­γός. Συγκε­κρι­μένα: «Συνο­λικά από την αρχή του έτους, οι ροές είναι κάτω από 2.000. Αν και από τις 27 Ιανουα­ρίου δεν υπήρχε ροή από τη Λιβύη, τις τελευ­ταίες 4-5 μέρες λόγω του καιρού που ήταν πολύ καλός, υπήρχε μια πολύ αυξη­μένη ροή». «Η ιδιαι­τε­ρό­τητα αυτής της ροής είναι ότι δεν έχει χαρα­κτη­ρι­στικά εμπό­λε­μης ζώνης. Οι εθνι­κό­τη­τες κυρίως είναι από το Σουδάν, που είναι μεν μια εμπό­λεμη περιοχή αλλά άσχετη με τη Μέση Ανατολή, καθώς και από το Μπα­γκλα­ντές. Μάλιστα, αυτές οι αφίξεις ήρθαν αερο­πο­ρι­κώς από το Μπα­γκλα­ντές στην Αίγυπτο και από εκεί πέρασαν. Γι’ αυτό, με την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή είμαστε στην κατεύ­θυνση να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα, ώστε να μην μπορεί να υπάρχει αυτό το εύκολο ταξίδι από το Μπα­γκλα­ντές στις χώρες που στέλ­νουν ροές στην Ευρώπη», συνέ­χισε.

«Έχουμε συνη­θί­σει να δια­χει­ρι­ζό­μα­στε το μετα­να­στευ­τικό»

Σχο­λιά­ζο­ντας το θέμα ο Πρό­ε­δρος της Ένωσης Αστυ­νο­μι­κών Υπαλ­λή­λων Νότιας Δωδε­κα­νή­σου Μανώλης Ανδρου­λά­κης, επι­σή­μανε για το μετα­να­στευ­τικό κι αν υπάρχει «συνα­γερ­μός» στην περιοχή μας, τα εξής: «για το μετα­να­στευ­τικό, εμείς εδώ έχουμε συνη­θί­σει να δια­χει­ρι­ζό­μα­στε μετα­να­στευ­τι­κές ροές. Δεν είμαστε περιοχή όπως είναι η Κρήτη που αιφ­νι­διά­στηκε και δεν ήταν προ­ε­τοι­μα­σμένη. Εμείς είμαστε προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι, το έχουμε δείξει άλλωστε και στο παρελ­θόν, πως ό,τι αριθμοί και αν υπάρ­ξουν εμείς μπο­ρούμε να τους δια­χει­ρι­στούμε, αρκεί να υπάρχει κατάλ­ληλη συν­δρομή από το κεντρικό κράτος και καλός συντο­νι­σμός.

Θυμάστε την προη­γού­μενη φορά που υπήρξε ένα πρό­βλημα εδώ στη Ρόδο με τις μετα­να­στευ­τι­κές ροές, δεν είχε να κάνει ούτε με τις αστυ­νο­μι­κές υπη­ρε­σίες, ούτε με κανέναν, απλά μόνο με το συντο­νι­σμό για την απορ­ρό­φηση των μετα­να­στών. Είμαστε πάντα σε ετοι­μό­τητα από τη στιγμή που έχουμε συνεχώς ροές, απλά παρου­σιά­ζο­νται κάποια περίοδο σε ύφεση και κάποια περίοδο σε αύξηση. Είμαστε πάντα έτοιμοι, δεν μπο­ρούμε δηλαδή να είμαστε ανέ­τοι­μοι εμείς. Από τη στιγμή που πριν ένα χρόνο είχαμε 3.500-4.000 μετα­νά­στες.

Λόγω των όσων συμ­βαί­νουν δίπλα μας εννο­εί­ται ότι υπάρ­χουν σχέδια για ό,τι προ­κύ­ψει, γιατί πιθανόν να έχουμε μια αύξηση των ευπαθών ομάδων, που δεν το είχαμε στο παρελ­θόν. Εδώ δια­χει­ρι­ζό­μα­στε 25 χρόνια το μεταναστευτικό-προσφυγικό από το 2000-2001″, σημεί­ωσε σχετικά.

Ερω­τη­θείς για το αν υπάρχει αυξη­μένη αστυ­νό­μευση σε λιμάνια, αερο­δρό­μια κλπ και στην περιοχή μας λαμ­βά­νο­νται όλα τα ανα­γκαία μέτρα, ο Πρό­ε­δρος των Αστυ­νο­μι­κών Υπαλ­λή­λων Νότιας Δωδε­κα­νή­σου επι­σή­μανε μεταξύ άλλων: «Σίγουρα όταν υπάρχει μία τέτοια κατά­σταση κοντά μας, μας ανη­συ­χεί περισ­σό­τερο και μας ανα­γκά­ζει να είμαστε περισ­σό­τερο προ­σε­κτι­κοί. Αλλά πάντα υπάρχει προσοχή, υπάρχει παρα­πάνω έλεγχος και ειδικά σε ένα αερο­δρό­μιο όπως της Ρόδου, που είναι το τρίτο στην Ελλάδα, με τόσες δια­κι­νή­σεις, εκα­τομ­μύ­ρια αφιξο-αναχωρήσεις επι­σκε­πτών, αλλά και ντόπιων. Σίγουρα η ασφά­λεια είναι το πρώτο», όπως είπε.

Σημειώ­νε­ται ότι οι ενι­σχύ­σεις με τους 150 δόκι­μους στις υπη­ρε­σίες της ΕΛ.ΑΣ. στα νότια Δωδε­κά­νησα ανα­μέ­νε­ται από τις αρχές Απρι­λίου, με την έναρξη και της νέας του­ρι­στι­κής σεζόν. «Υπάρχει ένας καλός προ­γραμ­μα­τι­σμός τα τελευ­ταία χρόνια», όπως επι­ση­μαί­νει.

Μ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης: Η Ελλάδα λαμ­βά­νει όλα τα ανα­γκαία μέτρα για την ασφά­λεια

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο υπουρ­γός Προ­στα­σίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, υπο­γράμ­μισε την ανάγκη διαρ­κούς επα­γρύ­πνη­σης για την ασφά­λεια της χώρας, το πρωί της Παρα­σκευής στον τηλε­ο­πτικό σταθμό ΣΚΑΪ». «Μια χώρα σαν την Ελλάδα που γειτ­νιά­ζει με τη φωτιά, πρέπει να λαμ­βά­νει όλα τα ανα­γκαία μέτρα», «εμείς, χωρίς να πανι­κο­βαλ­λό­μα­στε και χωρίς να πανι­κο­βά­λουμε τον κόσμο, οφεί­λουμε να δια­σφα­λί­σουμε στους Έλληνες πολίτες την ασφά­λειά τους» τόνισε. Υπο­γράμ­μισε επίσης τη σημασία της προ­στα­σίας των συνόρων. «Υπάρχει η προ­στα­σία των συνόρων, το οποίο είναι το πρώτο και ουσια­στικό ζήτημα. Τα αερο­δρό­μια μας, οι επί­γειοι σταθμοί, τα λιμάνια. Γενικά, όπου κινεί­ται και μπαι­νο­βγαί­νει κόσμος» και σημεί­ωσε: «εμείς προ­στα­τεύ­ουμε τα σύνορά μας, προ­σπα­θούμε να ενι­σχύ­σουμε τη φύλαξη στόχων που είναι πολύ ευαί­σθη­τοι και τρίτον, οι ομάδες και οι Υπη­ρε­σίες προ­σπα­θούν να αντλή­σουν πλη­ρο­φο­ρίες, να συνερ­γά­ζο­νται με άλλες χώρες».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.