Ειδήσεις

Προσοχή στα ταξίδια από και προς Τουρκία συνιστά ο ΠΙΣ – Είναι χώρα υψηλού κινδύνου

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι είναι αδύνατον να μην υπάρχει ούτε ένα κρούσμα στη γειτονική Τουρκία, όταν τα ανατολικά της σύνορα, στο Ιράν μαίνεται η επιδημία του νέου κορονοϊού. Παράλληλα εφιστά την προσοχή σε φοιτητές και σπουδαστές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, να μην επιστρέψουν στην οικογένειά τους αν βρίσκεται σε περιοχές με κρούσματα κορονοϊού.

Έντονη ανησυχία εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να μην ανακοινώνει κρούσματα από τον νέο κορονοϊό στο εσωτερικό της.

Η επιμονή της γειτονικής Τουρκίας προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι στα ανατολικά σύνορά της, ιδίως με το Ιράν, μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία του Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς, οπότε ο ΠΙΣ θεωρεί απίθανο να μην υπάρχουν κρούσματα στο εσωτερικό της.

Εξαιτίας αυτού του λόγου, συστήνει σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες να θεωρούν την Τουρκία χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου και να αντιμετωπίζουν ανάλογα κάθε ταξιδιώτη ή διερχόμενο από αυτήν, όπως συμβαίνει με την δοκιμαζόμενη Ιταλία.

Κλείσιμο Πανεπιστημίων

Με αφορμή την χθεσινή απόφαση για της λειτουργίας σχολείων όλων των βαθμίδων, ΙΕΚ, πανεπιστημίων και φροντιστηρίων από σήμερα και για 14 ημέρες, ο ΠΙΣ συστήνει στους σπουδαστές και φοιτητές:

– Εάν φοιτούν σε πόλεις και περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού όπως είναι η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, να αποφύγουν να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες στα πατρικά τους σπίτια αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές χωρίς κρούσματα. Με τον τρόπο αυτό θα
αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του κορωνοϊού στα μέρη αυτά.
– Εάν στα πατρικά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών ή και ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είναι επίσης προτιμότερο να μην μεταβούν σε αυτά για να τους προστατεύσουν.

Περιορισμός των παιδιών

Τέλος, ο ΠΙΣ συστήνει στους γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας (όλων των βαθμίδων) να τηρήσουν την προτροπή του υπουργού Υγείας και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τις ημέρες αυτές. Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται σε φροντιστήρια, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ή δύο συμμαθητές, να πηγαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες (ειδικά αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους), να ακολουθούν συλλόγους σε εκδρομές και δραστηριότητες, ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες.

Η προσωπική ευθύνη, η ατομική πρωτοβουλία, η επίδειξη υπευθυνότητας από τον καθένα εξ ημών, είναι αυτά που μπορούν να αναχαιτίσουν τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού και να δώσουν στην χώρα μας το χρόνο να προετοιμαστεί αλλά και να εισέλθει στην Άνοιξη, όπου παρατηρείται επιστημονικά ύφεση γενικά των ιώσεων λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

πηγή liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου