Ειδήσεις

ΕΕ: Επενδυτικό ταμείο έως 25 δισ. για την καταπολέμηση του κορωνοϊού

Δέσμη τριών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωση του ιού – Δραματική τηλε-σύνοδος ηγετών – Κόντε προς Λαγκάρντ: Κάντε «whatever it takes» για τον Ιό. Λαγκάρντ: Αυξήστε τις κρατικές δαπάνες τώρα

#Δέσμη τριών μέτρων για την ενίσχυση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων ενός επενδυτικού ταμείου το οποίο αναμένεται να φτάσει έως τα 25 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν.

Πρακτικά και σε πρώτη φάση πρόκειται για «επενδυτική ρευστότητα», δηλαδή δάνεια,  ύψους 7,5 δισ. ευρώ τα οποία η Φον ντερ Λέιεν είπε πως θα προτείνει «αυτή την εβδομάδα» στο Συμβούλιο και το Ευρ. Κοινοβούλιο να τα απελευθερώσουν.

Το κεφάλαιο από το συγκεκριμένο Ταμείο θα κατευθυνθεί στα συστήματα υγείας, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας και στα ευάλωτα σημεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, μιας οικονομίας συνολικού μεγέθους 17 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η Κομισιόν θα κάνει το καθήκον της άμεσα, χωρίς καθυστέρηση» υποστήριξε η κα φον ντερ Λάιεν ανακοινώνοντας τρία μέτρα ενίσχυσης των κρατών μελών. Αναλύοντας τα μέτρα σημείωσε:

«1. Θα διασφαλίσουμε ότι θα παρασχεθεί κοινοτική βοήθεια στις εταιρείες που έχουν ανάγκη

2. Θα κάνουμε πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας, είπε, τονίζοντας ότι θα παρουσιάσει πλήρως τις ιδέες της στο Eurogroup της Δευτέρας.

3. Θα δημιουργήσουμε ένα Επενδυτικό Ταμείο Ανταπόκρισης στον Κοροναϊό (Corona Response Investment Fund) που θα κατευθυνθεί στα συστήματα υγείας, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας και στα ευάλωτα σημεία της οικονομίας μας. Το ποσό θα είναι ευμεγέθες και θα φτάσει τα 25 δισ. ευρώ γρήγορα. Θα προτείνω στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο, αυτή την εβδομάδα, να απελευθερώσει 7,5 δισ. ευρώ επενδυτικής ρευστότητας, θα συστήσω ομάδα εργασίας με τα κράτη μέλη ώστε να εξασφαλίσω ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να κυλούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες».

«Η κρίση του κοροναϊου που αντιμετωπίζουμε έχει ανθρώπινη διάσταση και πιθανώς μεγάλη οικονομική επίπτωση. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά πρώτον ώστε να περιορίσουμε τον ιό και να βοηθήσουμε τους νοσούντες, αλλά και να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα την εξάπλωση του κοροναϊού.

Τα επόμενα βήματα

«Η Κομισιόν έχει αναλάβει το έργο να συντονίσει:

Πρώτον, τα απαραίτητα μέτρα σε καθημερινή βάση με τους υπουργούς Υγείας ή/και τους υπουργούς Εσωτερικών.

Δεύτερον, η Κομισιόν θα συστήσει ομάδες από επιδημιολόγους και γιατρούς από διαφορετικά κράτη μέλη για να μας δώσουν οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας σε καθημερινή βάση.

Τρίτον, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει την καταγραφή όλου τον διαθέσιμου προστατευτικού εξοπλισμού και των αναπνευστικών συσκευών, όπως και της παραγωγής τους, ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα.

Αυτά είναι κρίσιμα για τον τομέα Υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης θα ενισχύσουμε την Ευρώπη ώστε να υπάρξει στοχευμένη έρευνα για τον κοροναϊό. Έχουμε κινητοποιήσει 140 εκατ. ευρώ από δημόσια αλλά και ιδιωτική χρηματοδότηση που θα κατευθυνθούν σε εμβόλια, θεραπείες και διαγνώσεις. Και τέλος το οικονομικό πεδίο. Πρώτον και κυριότερο, πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο. Και για να είμαι ξεκάθαρη από την πλευρά μου, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα αντέξει αυτή την καταιγίδα. Για να πετύχουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να αντέξει αυτή την καταιγίδα», τόνισε η κα φον ντερ Λάιεν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου