Ειδήσεις

Δ. Τσίκκης: Η ΔΕΥΑΡ δεν θα εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια

Για πολιτικά παιχνίδια στα οποία η ΔΕΥΑΡ δεν πρόκειται να αναμειχθεί έκανε λόγο μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Sky και στη δημοσιογράφο Μαίρη Φώτη ο πρόεδρος της επιχείρησης Δημήτρης Τσίκκης σχετικά με το έγγραφο της Περιφέρειας σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση που η ΔΕΥΑΡ δεν ολοκληρώσει τις υπολειπόμενες εργασίες σύνδεσης του Φράγματος Γαδουρά, με τις δεξαμενές Ασγούρου και Αγίων Αποστόλων το έργο κινδυνεύει με απένταξη από το Ταμείο συνοχής. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ οι εργασίες εκτελούνται με βάση το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα, σε αντίθεση με την Περιφέρεια που έχει ακόμα σε εξέλιξη αρκετές εργασίες κάνοντας λόγο μάλιστα για αστοχίες από πλευράς του εργολάβου. “Το έργο δεν πρόκειται να απενταχθεί, τουλάχιστον όχι με ευθύνη της ΔΕΥΑΡ. Δεν ξέρω για ποιό λόγο δόθηκε το έγγραφο στη δημοσιότητα και ποιούς σκοπούς εξυπηρετεί. Ενδεχομένως για να ασκηθεί πίεση ώστε να εκτελεστούν  οι εργασίες από τον εργολάβο που εκτελεί το έργο του Φράγματος. Εμείς κάνουμε όσα λέει ο νόμος και είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Σε πολιτικά παιχνίδια δεν παίρνουμε μέρος” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίκκης. Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ δήλωσε σχετικά στον Sky:

“Σε πολιτικά παιχνίδια τέτοιου είδους δεν θα μπει η ΔΕΥΑΡ”

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για απένταξη του έργου του Φράγματος του Γαδουρά. Αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι υπήρχε μία τέτοια περίπτωση ευθύνεται η ΔΕΥΑΡ; To έργο κατασκευάζεται επί 15ετία, δηλαδή πάνε τώρα να ρίξουν ευθύνες ή να πιέσουν πράγματα; Σε πολιτικά παιχνίδια τέτοιου είδους δεν θα μπει η ΔΕΥΑΡ. Δεν απεντάσσονται έτσι εύκολα τέτοιας σημασίας έργα. Η ΔΕΥΑΡ κατανοεί τη σημασία και τη σπουδαιότητα τέτοιων  έργων. Μάλιστα, θα λυθούν προβλήματα επάρκειας νερού σε αρκετές περιοχές της Ρόδου. Όμως ο κόσμος θα πρέπει να μάθει, και το επισημαίνω, ότι φορέας υλοποίησης του έργου δεν είναι η ΔΕΥΑΡ είναι η περιφέρεια και μάλιστα έχει την ευθύνη αποπεράτωσης. Γι’ αυτό λοιπόν προκαλώ σήμερα τους εργολάβους να έρθουν να κάνουμε δοκιμές. Σας πληροφορώ ότι δεν είναι έτοιμοι. Όχι από πλευράς περιφέρειας , ενδεχομένως των εργολάβων.

Χθες έστειλε ένα έγγραφο ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, ο οποίος προτρέπει τη ΔΕΥΑΡ να τελειώσει με τα έργα που είχαμε συμφωνήσει ότι θα κάνουμε σε μία σύσκεψη  που έγινε παρουσία και του δημάρχου , του περιφερειάρχη και πολλών υπηρεσιακών παραγόντων  και καταλήξαμε στο εξής:

Η άποψη της ΔΕΥΑΡ είναι ότι το κόστος σύνδεσης και οι συνδέσεις  θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί στη μελέτη αυτή. Ξέρετε ότι δεν υπάρχουν δεξαμενές για να δεχτούν τον όγκο του νερού που θα έρθει από το διυλιστήριο του Γαδουρά; Δεν υπάρχουν, δεν έχουν προβλεφθεί στις μελέτες. Ευτυχώς και η ΔΕΥΑΡ είχε φροντίσει πριν από 30 χρόνια και έχει μια δεξαμενή στα Ασγούρου που είναι 700 κυβικά. Υπάρχει και μία δεύτερη στους Αγίους Αποστόλους που είναι 4000 κυνικά μέτρα. Εμείς κάναμε μία παρέμβαση για τη δεξαμενή στα Ασγούρου που είναι  μόνο 700 κυβ. μέτρα και μάλιστα ο εργολάβος μας έκανε και καταγγελία, αν δεν κάνω λάθος (γιατί δεν ήμουν εγώ εκεί), έστειλε και εξώδικο και δεν αποδέχθηκε την παρέμβαση. Πάμε  τώρα στη δεξαμενή των Αγίων Αποστόλων που πράγματι είναι χωρητικότητας  4000 κυβικών μέτρων. Σε αυτή τη δεξαμενή έπρεπε  ο εργολάβος να  φέρει τον αγωγό έξω από τη δεξαμενή. Σας πληροφορώ ότι είναι έξω 60-70 μέτρα μακρύτερα.

Και  σήμερα πώς στέλνουν από την περιφέρεια , οι τεχνικές υπηρεσίες, ότι κινδυνεύει με απένταξη το έργο ; Η ΔΕΥΑΡ δεν θα μπει σε αυτό το παιχνίδι , η ΔΕΥΑΡ θα κάνει αυτό που πρέπει, αλλά θα τηρήσει τη νομιμότητα.  Βρεθήκαμε όπως είπαμε αναλάβαμε να κάνουμε τη μελέτη που αύριο ή μεθαύριο ολοκληρώνεται και θα προκηρύξουμε το έργο .

Εύχομαι η αγωνία για απένταξη έργων ορισμένων να μην συμπεριλαμβάνει μόνο το Φράγμα του Γαδουρά αλλά και τα αντλιοστάσια της Ιαλυσού και της Καλλιθέας για τα οποία αν γίνει έλεγχος, τότε θα δούμε ποιος έχει την ευθύνη για την απένταξή του. Εργα τα οποία πάλι κατασκεύασε η περιφέρεια κι όμως δεν υπάρχει ούτε μηχανικός που τα παρέλαβε, ούτε εμείς τα έχουμε παραλάβει επίσημα.

«Είναι διασπορά ψευδών ειδήσεων»

Τέτοιου είδους  έγγραφα λοιπόν με σκοπό να αποποιηθούμε να πιέσουμε, η να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια εγώ δεν τα δέχομαι. Το Φράγμα ανήκει στην περιφέρεια κι αν ποτέ λειτουργήσει, η ΔΕΥΑΡ θα αγοράζει νερό απ’ το φράγμα. Δεν μπορεί ένα έργο τόσων εκατομμυρίων  να απενταχθεί επειδή δεν έγιναν δύο συνδέσεις. Ξέρω πολύ καλά ότι προβλήματα υπάρχουν στο διυλιστήριο εκεί υπάρχουν προβλήματα και εκεί πρέπει οι υπηρεσιακοί παράγοντες να εστιάσουν και όχι στη σύνδεση της ΔΕΥΑΡ.

Για κάθε  έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ υπάρχει πάντα ένα έγγραφο  που βγαίνει προκειμένου να παρακινήσει εμπλεκόμενους να τελειώσει το έργο, το οποίο λέει κινδυνεύουμε να απενταχθούμε. Για μένα όμως αυτό είναι διασπορά ψευδών ειδήσεων. Θα πρέπει λοιπόν να μην τρομοκρατείται ο κόσμος γιατί αυτό πήγαν να κάνουν λέγοντας ότι θα χάσουμε το Φράγμα.Εμείς θα είμαστε έτοιμοι στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει. Eκτός κι αν το έγγραφο αυτό έχει ως στόχο να πιέσει τη ΔΕΥΑΡ, ούτως ώστε στον ίδιο εργολάβο που κατασκευάζει το έργο, λέω εγώ τώρα, να του το δώσουνε απευθείας το έργο της σύνδεσης της δεξαμενής που είναι διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό αλλά για μία εταιρεία που είναι απόλυτα στελεχωμένη ένα έργο που κάνει 70.000-80.000 ευρώ δεν θα μπορέσει να το κάνει σε δύο τρεις μέρες.

«Μήπως έχει άγχος ο αναπληρωτής προϊστάμενος;»

Πολύ σύντομα η ΔΕΥΑΡ θα δημοπρατήσει το έργο των δύο δεξαμενών που επαναλαμβάνω για εμάς, δεν είναι έργο το οποίο έπρεπε καν να πληρώσει η ΔΕΥΑΡ. Αυτό έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί στην μελέτη του έργου, όπως νέες δεξαμενές και θα έπρεπε  να πληρωθεί από το ίδιο το έργο. Δεν υπάρχει λόγος απένταξης αυτού του μεγάλου έργου, δεν ξέρω γιατί κινήθηκε έτσι ο υπηρεσιακός παράγοντας. Εχει άγχος μήπως; Επειδή είναι ακόμα αναπληρωτής προϊστάμενος  και δεν έγινε προϊστάμενος; Λέω, τα λέω αυτά και αυτά και δεν φοβάμαι να τα πω μετά από ένα τέτοιο έγγραφο και μετά από μία τέτοια δημοσιότητα. Δηλαδή φτιάχνω ένα μεγάλο ξενοδοχείο και επειδή δεν έχω βάλει δύο καζανάκια, θα μου το απεντάξουν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης; Ειναι απλό το παράδειγμα που σας δίνω. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Το έγγραφό εστάλη για να παρακινήσει τη ΔΕΥΑΡ να συντομεύσει τις διαδικασίες. Είναι έργο που δεν ανηκει στη ΔΕΥΑΡ, δεν το εκτελεί η ΔΕΥΑΡ και άλλος είναι ο φορέας υλοποίησης, άλλος έχει την ευθύνη κατασκευής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου