Ειδήσεις

Σήμερα οι αποφάσεις για τα 2,8 δισ. ευρώ σε EWG-Eurogroup

Σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις πρώτα σε αυτή των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (EWG που συνεδριάζει εκτάκτως για την Ελλάδα) και μετά στο Eurogoup θα ληφθούν οι αποφάσεις για την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κλείσει όλα τα μέτωπα στα 15 προαπαιτούμενα μετά και τις διαδοχικές εφαρμοστικές διατάξεις που προώθησε τις προηγούμενες ημέρες για τον ΟΤΕ, το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, τον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού, και για την ΥΠΑ.

Ωστόσο καθώς οι διαρροές/δηλώσεις περί “αστερίσκων” διατηρούνταν τις προηγούμενες ημέρες κυρίως από γερμανικούς κύκλους, παρέμενε έως χθες στο τραπέζι και το “σενάριο Β”, καταβολής του πακέτου σε 2 στάδια.

Η αποτίμηση θα γίνει με βάση δυο εκθέσεις που θα παρουσιαστούν σήμερα: το “compliance report” της Επιτροπής για τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με το 1,1 δισ. ευρώ της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και με στην έκθεση για την εκκαθάριση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες που συνδέεται με το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ (σ.σ. απαιτείται η διανομή τουλάχιστο του 80% του 1,8 δις ευρώ που διατέθηκε τον Ιούνιο από τους δανειστές).

Το οικονομικό επιτελείο των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη έχει μετακομίσει από χθες στο Λουξεμβούργο από την Ουάσιγκτον. Και στις δύο σημερινές συνόδους πέρα από το πακέτο των 2,8 δις ευρώ θα τεθούν επί τάπητος οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών για το χρέος, το ΔΝΤ και για την 2η αξιολόγηση που ξεκινά με στόχο να τελειώσει εντός του Νοεμβρίου.

Τα βασικά μέτωπα της 2ης αξιολόγησης είναι:

– Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020. Πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή (έπρεπε να κατατεθεί έως τα τέλη Μαΐου 2016 και παραμένει στο συρτάρι με την κυβέρνηση να επιθυμεί μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 μιλώντας πλέον ακόμη και για αναβολή της κατάθεσής τους για το επόμενο έτος).

– Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια μέσω της διαδικασίας “εξορθολογισμού”.

– Αλλαγή του καθεστώτος αξιολόγησης των επιδόσεων στο Δημόσιο και των προσλήψεων.

– Μεταφορά στο νέο Ταμείο της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ που θα πρέπει να περιλαμβάνει βάση μνημονίου την ΕΚΧΑ (κτηματολόγιο).

– Συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ του Υπερταμείου.

– Καθορισμός των χαρτοφυλακίων ακινήτων/ΔΕΚΟ που θα αποκλειστούν από τη μεταφορά στο Ταμείο.

– Πρώτη δημοπρασία για στο πλαίσιο του μηχανισμού NOME στην ηλεκτρική ενέργεια.

– Οριστικοποίηση των νέων χρεώσεων στις εταιρείες ύδρευσης.

– Αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμένων και μεταφορά στο νέο Ταμείο όσων δεν σχεδιάζεται να αναπτυχθούν.

– Πλήρης λειτουργικότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

– Παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια, τροποποίηση της νομοθεσίας για την εξωδικαστική διευθέτηση.

– Αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αποτιμήσεις αξίας ακινήτων σε κατασχέσεις με βάση την αγοραία αξία τους.

– Αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

– Ενεργοποίηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

– Νέος νόμος για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

– Αναδιοργάνωση των τελωνείων.

– Ενεργοποίηση των παρεμβάσεων του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα.

– Αποφάσεις για την απελευθέρωση των ρυθμισμένων δραστηριοτήτων των μηχανικών, για την απλοποίηση της αδειοδότησης, την θέσπιση σημείων μιας στάσης για τις επιχειρήσεις, την μείωση της γραφειοκρατίας, το κτηματολόγιο, την εφοδιαστική αλυσίδα.

– Νομοθεσία για το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας.

– Σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση και για την κατάρτιση.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου