Εκατομμύρια σφαίρες, χιλιάδες όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και πρώτες ύλες για την κατασκευή εκρηκτικών έχουν δεσμευτεί από τις ελληνικές Αρχές τα τελευταία 2 χρόνια.

Της Αννας Κανδύλη

Σε ένα ανελέητο κυνηγητό ύποπτων φορτίων με όπλα, πυρομαχικά, οχήματα και πρώτες ύλες αναγκαίες για τα στρατεύματα του Ισλαμικού Κράτους έχουν επιδοθεί οι ελληνικές Αρχές στα λιμάνια της χώρας.

Το μπλόκο στο οποίο πρωτοστατεί η Β’ Μονάδα Οικονομικών Κυρώσεων κατά Υπόπτων Τρομοκρατίας της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος δεν αφορά μόνο στα διακινούμενα φορτία με πλοία, αλλά και στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών με εκατομμύρια ευρώ που ανήκουν σε παρένθετες εταιρείες ή πρόσωπα με «άρωμα» τρομοκρατίας.

Πλοία με ύποπτα φορτία που ξεκινούν από χώρες όπως η Ουκρανία και χρησιμοποιούν τα ελληνικά λιμάνια ως πέρασμα προς τη Λιβύη και τη Συρία, μπλοκάρονται από τις Αρχές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σε αρκετές περιπτώσεις μη αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews, εκατομμύρια σφαίρες, χιλιάδες όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και πρώτες ύλες για την κατασκευή εκρηκτικών έχουν δεσμευτεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Πρόκειται για φορτία που εμπίπτουν στις απαγορεύσεις της παραγράφου 9 της απόφασης 1970/2011 του ΟΗΕ, ως στρατιωτικός και παραστρατιωτικός εξοπλισμός, του οποίου απαγορεύεται η άμεση ή η έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στη Λιβύη ή τη Συρία, αλλά και στον κανονισμό της Ε.Ε. νο 36/2012 της 18ης Ιανουαρίου 2012 που αφορά στα περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Συρία.

real.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ