Τοπικές Ειδήσεις

«Λερναία Υδρα» οι διαδικτυακές απάτες εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών στη Pόδο!

Δεν έχουν τέλος οι απάτες αλλά και οι απόπειρες εξαπάτησης στο νησί της Ρόδου, εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών, που από τη μια στιγμή στην άλλη είτε βλέπουν να κάνουν… φτερά χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είτε βρίσκονται χρεωμένοι, μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθούν επιτήδειο στον αχανή χώρο του διαδικτύου το οποίο στον καιρό της καραντίνας έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας!
Μετά τις αποκαλύψεις της «δημοκρατικής» για την δυσάρεστη περιπέτεια της συμπολίτισσάς μας, μητέρας τριών παιδιών, που άγνωστοι «άδειασαν» τον λογαριασμό της μέσω… Γιβραλτάρ -η οποία έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις μέσω τηλεοπτικών εκπομπών- ακόμα μια δυσάρεστη περιπέτεια ενός συμπολίτη μας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια “Λερναία Υδρ”.
Ο γνωστός εκπαιδευτικός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ρόδος Αξιών» κ. Βλάσης Τσίννας, είναι ένα ακόμα θύμα των αδίστακτων απατεώνων του διαδικτύου, που συνεχώς εξελίσσουν τις μεθόδους τους.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσίννας, άγνωστοι μέσω… Ταϊλάνδης απόκτησαν πρόσβαση σε σελίδα που είχε δημιουργήσει προεκλογικά στο facebook, «χακάροντας» τους κωδικούς του και αποκτώντας πρόσβαση στην πιστωτική του κάρτα μέσω της οποίας πλήρωσαν χορηγούμενες διαφημίσεις (!) ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Μέχρι να αντιληφθεί πως είχαν αποκτήσει πρόσβαση απατεώνες στην πιστωτική του κάρτα, είχαν καταφέρει ήδη να τον χρεώσουν με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό…
Ο ίδιος μάλιστα περιέγραψε την περιπέτειά του, προκειμένου να προστατέψει άλλους συμπολίτες μας να βιώσουν την ίδια εμπειρία:
«Φίλες και φίλοι, σας περιγράφω σύντομα την ηλεκτρονική απάτη που έγινε σε εμένα, για ενημέρωση, αλλά και για να λαμβάνετε τα μέτρα σας.
Σε σελίδα στο fb που είχα δημιουργήσει στο παρελθόν και σχεδόν την είχα εγκαταλείψει, κάποιοι επιτήδειοι (φαίνεται να είναι από την μακρινή Ταΐλάνδη), απόκτησαν πρόσβαση, “σπάζοντας” τον κωδικό μου, έγιναν διαχειριστές της σελίδας, άλλαξαν την εικόνα προφίλ και την ονομασία της σελίδας, αποκλείοντας εμένα! Με άφησαν όμως ως διαφημιστή…
Με τον τρόπο αυτό, προχώρησαν σε χορηγούμενες καταχωρήσεις σε όλο σχεδόν τον κόσμο (σε 4 Ηπείρους) ενός προϊόντος (ηλεκτρονικού παιχνιδιού) χρεώνοντας τις διαφημίσεις σε πιστωτική μου κάρτα, τα στοιχεία της οποίας έμειναν αποθηκευμένα στη σελίδα! Έχω προβεί στις δέουσες ενέργειες στις τράπεζες και στο fb, ωστόσο, ακόμα δεν έγινε δυνατή η κατάργηση της συγκεκριμένης σελίδας, στην οποία δεν έχω δικαιώματα επεξεργασίας, αφού η διαχείρισή μου έχει αφαιρεθεί από… τους hackers! Η σελίδα που “χακαρίστηκε” είχε δημιουργηθεί για λογαριασμό της παράταξης “ΡΟΔΟΣ Αξιών”». Με τη βοήθεια των διαδικτυακών του φίλων, οι οποίοι ακολούθησαν τις οδηγίες του και έκαναν αναφορά για τη συγκεκριμένη σελίδα, κατάφεραν να την καταστήσει ανενεργή το facebook, γλιτώνοντας τα χειρότερα!
Να σημειωθεί ότι δεκάδες άλλοι συμπολίτες μας έχουν πέσει «θύματα» των απατεώνων του διαδικτύου, καθώς πρόκειται πλέον για μια χαοτική κατάσταση που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στη «δημοκρατική», η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), κλινική εγκληματολόγος, σύμβουλος οικογένειας και υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Essex κ. Κέλλυ Ιωάννου, η οποία έκανε χαρακτήρισε τους κυβερνοαπατεώνες ως «Λερναία Υδρα».
Όπως είχε αναφέρει χαρακτηστικά «στην περίοδο του κορωνοϊού, είδαμε διάφορους ψεύτικους διαγωνισμούς με έπαθλα που υποτίθεται ότι στήνονταν από Ελληνες διάσημους, όπου διάφοροι επιτήδειοι οικειοποιούνταν την εικόνα ή κάποιο βίντεο κάποιου Ελληνα celebrity και ζητούσαν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών, οι οποίοι τα έδιναν θεωρώντας ότι θα κερδίσουν χρήματα. Αυτό που επίσης παρατηρήθηκε είναι ότι έγιναν πολύ πιο εξειδικευμένες και πιο στοχευμένες οι απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος, το λεγόμενο “fishing”. Είδαμε να αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα δήθεν από Τράπεζες που έφεραν και το λογότυπό τους, το οποίο ακόμα κι εμείς οι ειδικοί καλούμασταν να περνάμε ώρες για να καταλάβουμε αν είναι γνήσιο ή όχι. Επίσης πολύ διαδεδομένο ήταν το fishing από δήθεν μεταφορικές εταιρείες, που ενημέρωναν τον χρήστη ότι το προϊόν που παρήγγειλε έχει φτάσει και για να το παραλάβουν, τους παρέπεμπαν σε link στο οποίο έπρεπε να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους, δίνοντας έτσι πρόσβαση στο λογαριασμό τους στους απατεώνες. Είμαστε μέσα στις πλέον διαδικτυακά αναλφάβητες χώρες, υπάρχει και στην νοοτροπία του Ελληνα η άποψη ότι τα ξέρει όλα. Οπότε, υπάρχει χαμηλός βαθμός προσαρμοστικότητας κι αυτό οδηγεί στην ημιμάθεια. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στην πλευρά των κυβερνοαπατεώνων, έχω πει πάρα πολλές φορές ότι επειδή είναι ευκαιριακοί εγκληματίες εμείς ως ειδικοί είμαστε αντιμέτωποι με μια Λερναία Υδρα, που της κόβεις το ένα κεφάλι αλλά φυτρώνει το άλλο…
Οι κυβερνοαπατεώνες, βρίσκουν ευφάνταστους τρόπους, ευνοούμενοι από τις συγκυρίες κάθε φορά, για να μεταλλάξουν τις απάτες. Οπότε λοιπόν, εδώ έχουμε δύο πυλώνες, ο ένας είναι η συμπεριφορά των χρηστών και ο άλλος είναι οι κυβερνοαπατεώνες που συνεχώς εξελίσσουν τους τρόπους με τους οποίους θα προσεγγίσουν και θα εξαπατήσουν στους χρήστες… Η συμβουλή που θα δώσω και στους δύο, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι να ενημερώνονται. Η ενημέρωση είναι το καλύτερο όπλο. Να μην ακολουθούν τη λογική, που την έχουμε ως λαός, ότι πρέπει πρώτα να την πατήσουμε για να μάθουμε. Δεν έχουμε καθόλου στην καθημερινότητά μας και στην κουλτούρα μας το κομμάτι της πρόληψης σε κανένα επίπεδο. Δυστυχώς πρέπει πρώτα να την πατήσουμε για να συνετιστούμε, αλλά αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν χρειάζεται να φτάνουμε στα άκρα για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, γιατί τότε στενεύουν πολύ τα περιθώρια».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου