Ειδήσεις

ΟΑΕΔ: Ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας σε εποχικά εργαζόμενους

Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

Ημείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας επεκτείνεται και σε άλλους εποχικά απασχολούμενους -πέραν των κλάδων τουρισμού και επισιτισμού.

Ειδικότερα, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» προβλέπεται η μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης σε 50 από 100 για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας κατ’ εξαίρεση για το έτος 2021 και για άλλους κλάδους εποχικά απασχολούμενων.

Πρόκειται για εργαζομένους ιδίως στην κονσερβοποιία, σε διαλογητήρια και στα λοιπά επαγγέλματα που συνδέονται με τη γεωργία και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι κινδύνευαν να μη συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνέπειες από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Και η λειτουργία του ΟΑΕΔ στο κάδρο
Παράλληλα η τροπολογία ρυθμίζει θέματα οργανωτικού χαρακτήρα που αφορούν στον ΟΑΕΔ -με στόχο να ενισχυθεί η αποτελεσματική απορρόφηση πόρων της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ να ορίζει τη διαδικασία διαχείρισης προγραμμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση. Παράλληλα, αναδιοργανώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες του, ώστε ο Οργανισμός να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα κονδύλια άνω του 1 δισ. ευρώ έως το 2025 που θα διατεθούν  πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ, για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Πηγή imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου