Ειδήσεις

«Συννεφιασμένος» Αύγουστος για κορωνοϊό και τουρισμό

Δεν είναι συνηθισμένο να βρέχει στην Αττική αρχές Αυγούστου, όπως συμβαίνει για τρεις συνεχόμενες μέρες.

Τίποτα δεν είναι όμως συνηθισμένο αυτόν τον Αύγουστο, ένα μήνα που «δίνει» συνεχώς ειδήσεις και η εικόνα της χώρας απέχει πολύ από αυτήν της θερινής χαλαρότητας ενός εξαιρετικά δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.

Η εικόνα του συννεφιασμένου αυγουστιάτικου ουρανού αποτυπώνει κατά κάποιο τρόπο την εντεινόμενη ανησυχία για τις αρνητικές εξελίξεις στα πεδία της δημόσιας Υγείας και του τουρισμού.

Η έξαρση των κρουσμάτων

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι η πανδημία του κορωνοϊού επανέκαμψε στην Ελλάδα. Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για πέντε συνεχείς μέρες, είναι προφανές ότι είμαστε αντιμέτωποι με νέα έξαρση, την οποία θα ήταν αυτοκαταστροφικό να την υποτιμήσουμε.

Η άρση του γενικού lockdown και το άνοιγμα του τουρισμού συνοδεύτηκαν από χαλάρωση στις προφυλάξεις, ενώ η απειλή του κορωνοϊού παρέμεινε παρούσα.

Εξίσου προφανές όμως είναι ότι δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε από τη στιγμή που ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι ακόμα πολύ χαμηλός.

Ο ιός μοιάζει πιο «αδύναμος» το καλοκαίρι, ενώ φαίνεται ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου εξακολουθούν να προσέχουν.

Οι ηλικίες των νοσούντων είναι όλο και πιο χαμηλές. Επιπλέον, έχει σημασία ότι τώρα γίνονται πολύ περισσότερα τεστ από ό,τι την άνοιξη.

Δεν χρειάζεται λοιπόν πανικός, αλλά απαιτείται προσοχή, εγρήγορση και τήρηση των μέτρων προφύλαξης, όπως η μάσκα.

Το «φαινόμενο Πόρου»

Η έξαρση των κρουσμάτων φέρνει αυστηροποίηση των μέτρων. Από την καθολική υποχρέωση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, περάσαμε στο τοπικό lockdown στον Πόρο. Αυτή τη στιγμή αναμένονται και άλλα τοπικά lockdown, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής της ΔΕΘ.

Το ζητούμενο είναι να ανακοπεί η τρέχουσα τάση για να μην έρθει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο, το οποίο θα δοκιμάσει τις αντοχές του ΕΣΥ.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Μπορεί το τοπικό lockdown στον Πόρο να κρίθηκε απαραίτητο από τους λοιμωξιολόγους, εντούτοις, είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για οικονομική καταστροφή για τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Στην κορύφωση της ισχνής φετινής σεζόν είδαν τους τουρίστες να εγκαταλείπουν το νησί τους.

Η περίπτωση του Πόρου είναι η πιο ακραία εκδοχή της γενικής κατάστασης του ελληνικού τουρισμού φέτος.

Είναι εξόχως ενδεικτικό ότι η κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν τον Ιούλιο που μας πέρασε κατά 70% μειωμένη σε σχέση με τον περσινό Ιουλίο. Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για πληρότητα στις κλίνες που δεν ξεπερνάει το 30%.

Ταξιδιωτική ΗΠΑ

Στο ήδη κακό κλίμα ήρθε να προστεθεί η ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από οδηγίες του των Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC). Κατατάσσοντας την Ελλάδα στο επίπεδο 3 του υψηλού κινδύνου, η οδηγία αναφέρει:«Προτείνουμε να αποφεύγονται όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την Ελλάδα. Οι ταξιδιώτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλλουν όλα τους τα ταξίδια, ακόμη και αυτά που μπορεί να κρίνονται απαραίτητα, προς την Ελλάδα.»

Η έκθεση του ΔΝΤ

Για να γίνει κατανοητή η οικονομική ζημιά, πρέπει να αναφερθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει για φέτος μείωση των εσόδων του ελληνικού τουρισμού έως και 13,8 δισ. ευρώ.

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα στις 4 Αυγούστου το ΔΝΤ, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα οικονομίες παγκοσμίως που θα πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην τουριστική της βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει πως η Ελλάδα και οι Κόστα Ρίκα, Αίγυπτος, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη και Τουρκία θα έχουν εφέτος απώλειες στα έσοδα τους από τον τουρισμό που θα υπερβούν το 2% του ΑΕΠ.

Επικαλούμενο μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το ΔΝΤ μιλά στην έκθεσή του για τουριστικές εισπράξεις μειωμένες έως και κατά 73% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με άμεσο αντίκτυπο στα τουριστικά εμπορικά ισοζύγια που κυμαίνονται από 2% έως 6% του ΑΕΠ.

Πηγή: https://www.cnn.gr/

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου