Ειδήσεις

«Να επιστρέψει άμεσα ο χειρουργός στην Κάρπαθο»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητώντας την άμεση επιστροφή στην Κάρπαθο του ιατρού –χειρουργού, ο οποίος έχει αποσπαστεί από τα τέλη Μαΐου στο νοσοκομείο της Κω.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η απόσπαση, θεωρητικά, ήταν για 15 ημέρες από τις 30 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, αλλά τείνει να γίνει μόνιμη με αποτέλεσμα η Κάρπαθος να έχει μείνει χωρίς γιατρό και να μην καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Υγείας την άμεση επιστροφή του γιατρού στην Κάρπαθο και στηλιτεύει την πρακτική που, διαχρονικά, ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας με τις αποσπάσεις γιατρών, με αποτέλεσμα να καλύπτεται μεν ένα κενό αλλά να δημιουργείται ένα νέο κενό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 8 Αυγούστου 2016
Αρ.Πρωτ: 7551/8.8.2016

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Άμεση κάλυψη της θέσης χειρουργού στο Κ.Υ. Καρπάθου»

Κύριε Υπουργέ,

Η Κάρπαθος από τα τέλη του περασμένου Μαΐου στερείται των υπηρεσιών ιατρού-χειρουργού.
Αιτία η δεκαπενθήμερη απόσπαση στο Νοσοκομείο της Κω, του γιατρού που υπηρετούσε στο νησί. Μια απόσπαση που τελικά παρατάθηκε και πέραν του δεκαπενθημέρου και τείνει να γίνει μόνιμη.
Έχω στηλιτεύσει και κατά το παρελθόν τη συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθείται, διαχρονικά, σε ό,τι αφορά Στη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές.
Προκειμένου να καλυφθεί ένα κενό που υπάρχει σε ένα νοσοκομείο ή δομή δημόσιας υγείας σε ένα νησί, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην απόσπαση ενός γιατρού από ένα άλλο νησί.
Δηλαδή πολύ απλά: για να καλύψει ένα κενό, δημιουργεί ένα νέο κενό.
Η Κάρπαθος έχει απόλυτη ανάγκη των υπηρεσιών του γιατρού-χειρουργού. Πέραν των μονίμων κατοίκων, τη θερινή περίοδο αυξάνεται ο πληθυσμός του νησιού όπως και οι ανάγκες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόσπαση έχει παραταθεί σχεδόν σιωπηρά, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος γιατρός θέλει να επιστρέψει στην Κάρπαθο, το Υπουργείο Υγείας κωφεύει.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να άρει την απόσπαση του χειρουργού και να επιστρέψει στο Κ.Υ. Καρπάθου άμεσα, με δεδομένο ότι το κενό του δεν καλύπτεται από άλλο γιατρό.

2. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην τοποθέτηση ιατρού-χειρουργού στο Νοσοκομείο Κω, προκειμένου να μην καταφεύγει στην εύκολη λύση της απόσπασης γιατρού από άλλα νησιά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου