Ειδήσεις

«Έκθετη η Ν.Δ. και στο θέμα των υδατοδρομίων»

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα (9/8/16) ο Νεκτάριος Σαντορινιός στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στον δημοσιογράφο κ. Ξενοφώντα Ζυχίδη. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε σχετικά με την μεγάλη επενδυτική ευκαιρία που παρουσιάζεται για τα νησιά, τα υδατοδρόμεια και με αφορμή την επένδυση στο ελληνικό, στηλίτευσε το στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ. (http://www.youtube.com/watch?v=RytreU6W1vw)

Για τα Υδατοδρόμια

«Σημαντικό θέμα, που αφήνει να φανεί το στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ., είναι αυτό των υδατοδρομίων. Μόνο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει στο σχεδιασμό της να αναπτύξει 26 υδατοδρόμια, κάτι που με το μέχρι τώρα, υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ήταν ουσιαστικά απαγορευτικό. Αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση προωθεί ένα νομικό πλαίσιο που είναι προϊόν διαβούλευσης και απαίτησης των τοπικών κοινωνιών και που ξεκλειδώνει τα χέρια όλων των φορέων για τη δημιουργία υδατοδρομίων. Τώρα, δηλαδή που επιτέλους θα μπορούμε να έχουμε μια νέα επενδυτική ευκαιρία και μια ευκαιρία για την αναβάθμιση των συγκοινωνιών των νησιών μας, η Ν.Δ. μας κατηγορεί ότι δυσκολεύουμε το πλαίσιο».

«Πρέπει να πούμε ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, η χωροθέτηση και η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίων, δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους φορείς της. Εμείς θεωρούμε ότι τα υδατοδρόμια είναι μια αναγκαιότητα για τα νησιά και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για αυτά. Ακριβώς για αυτό το λόγο και δεν μπορούμε αυτόν τον σχεδιασμό να τον παραχωρήσουμε στους ιδιώτες. Δεν θα εξαρτάται δηλαδή από τους ιδιώτες το που θα γίνουν τα υδατοδρόμια, η ιδιωτική πρωτοβουλία θα είναι υπεύθυνη μόνο για το κομμάτι της λειτουργίας τους. Η Ν.Δ. δεν μπορεί να καταλάβει πως από την εποχή των αντικρουόμενων συμφερόντων σε σχέση με τα υδατοδρόμια, περνάμε σε ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο που θα δώσει ευκαιρίες στα νησιά. Αντί λοιπόν να το αναγνωρίσει αυτό, έχει μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική που δεν έχει καμία ουσία και τους εκθέτει ανεπανόρθωτα απέναντι στους πολίτες και ιδιαίτερα τους νησιώτες»

Για την επένδυση στο Ελληνικό

«Το Ελληνικό είναι άλλο ένα ζήτημα που εκμεταλλεύεται η Ν.Δ. και που αναδεικνύει το στρατηγικό της αδιέξοδο. Το κόμματα της αντιπολίτευσης, βλέπουν ότι τα χρόνια ανοιχτά θέματα- όπως το Ελληνικό, η επένδυση στο Αφάντου, στη Ρόδο, κ.α.- προχωρούν και μπαίνουν σε μια σειρά και αυτό μάλλον ενοχλεί. Έχει καταρρεύσει πλέον το αφήγημα ότι η Κυβέρνηση δεν είναι φιλική προς τις επενδύσεις και σκαρφίζονται κάθε τρόπο για να αποδημήσουν τις ενέργειες μας».

«Συγκεκριμένα για το Ελληνικό, ό,τι γίνεται είναι εις γνώση των ιδιωτών- επενδυτών. Η απόφαση του Υπ. Πολιτισμού είναι μια πράξη που διασφαλίζει τον σαφή καθορισμό των αρχαιολογικών χώρων, κάτι που είναι και προς το συμφέρον της επένδυσης».

Για πιθανές εκλογές

«Είναι ξεκάθαρο ότι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019. Νομίζω ότι η χώρα μπαίνει σε μια σταθερή τροχιά, με δύσκολα μέτρα, αλλά με μεταρρυθμίσεις που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Οι μόνοι που αυτοί τη στιγμή θέλουν εκλογές- και βάζουν την Ν.Δ. να το ζητάει- είναι αυτοί των οποίων χαλάνε τα συμφέροντά τους, όπως οι μεγαλοκαναλάρχες και όλοι αυτοί που βλέπουν ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς να καταρρέει. Τους καταλαβαίνουμε και τους συμπονούμε, αλλά δεν πρόκειται να τους κάνουμε την χάρη».

Για την Εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων

«Αυτό που αναδεικνύεται μέσω της εξεταστικής, είναι πως την ώρα που πολλές επιχειρήσεις, στα χρόνια της κρίσης, δυσκολεύτηκαν ή ακόμη και έκλεισαν, χωρίς να έχουν στήριξη από το τραπεζικό σύστημα, εντούτοις τα ΜΜΕ είχαν μια σκανδαλώδη εύνοια που τους έδωσε την ευκαιρία να επιζήσουν, ενώ ήταν ελλειμματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως επισήμανα και κατά την εξέταση του κ. Αλαφούζου, ήταν το πλαφόν δανεισμού, όπου ενώ για όλες τις επιχειρήσεις μειώθηκε δραματικά, για τα ΜΜΕ αυξανόταν σκανδαλωδώς. Μιλάμε για δυο μέτρα, δηλαδή, και για δύο σταθμά.»

«Εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής που υπήρχε ανάμεσα στα ΜΜΕ, τα κόμματα και τις Τράπεζες. Μέσα από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, νομίζω, ότι αυτό το σύστημα έχει αρχίσει και κλονίζεται. Θεωρώ ότι στο τέλος θα έχουμε ένα πόρισμα ουσιαστικό που θα καταδεικνύει την εύνοια που δόθηκε τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στα δυο μεγάλα κόμματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την περίπτωση των κομμάτων, που με τις παρούσες συνθήκες η Ν.Δ. για να αποπληρώσει τα δάνειά της θα χρειαστεί 250 χρόνια και το ΠΑΣΟΚ 630 χρόνια».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου