Ειδήσεις

ΕΡΓΑΝΗ: Ο τουρισμός πρώτος κλάδος στις καταγεγραμμένες υπερωρίες το Μάιο

Νέα θεαματική αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών στον τουρισμό από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας καταγράφονται για το Μάιο στα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, αύξηση η οποία φτάνει το 1055% σε σύγκριση με το Μάιο του 2024.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο τουρισμός γίνεται ο κλάδος με τις περισσότερες καταγεγραμμένες υπερωρίες, μετά τη Βιομηχανία. Έως τον Απρίλιο του 2025, ο Τουρισμός, με αύξηση υπερωριών κατά 1105% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024, βρισκόταν πίσω από την Βιομηχανία, το Λιανεμπόριο και την Εστίαση.

Το μπαράζ των υψηλών καταγραφών υπερωριών στον τουριστικό κλάδο, προκάλεσαν βολές από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση στο αίτημα της Ομοσπονδίας για ενημέρωση σε σχέση με τον ακριβή τρόπο υπολογισμού της υπερωριακής απασχόλησης στον τουρισμό.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΞ, «αναμένουμε επίσημη επιβεβαίωση ότι στον υπολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνεται ούτε η υπερεργασία, η οποία μέχρι πρότινος αν και αμειβόταν και ασφαλιζόταν, δεν εμφανιζόταν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ούτε ο χρόνος διαλείμματος, που δεν θεωρείται χρόνος εργασίας» και καταλήγει πως τα μεγέθη αυτά ουσιαστικά είναι «ανούσια ευρήματα» και συνιστούν «δηλώσεις εντυπωσιασμού».

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΞ, η οποία κάνει αναφορά στα επίπεδα καταγεγραμμένων υπερωριών στον τουρισμό τον Απρίλιο, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «ακόμα και αν δεχθούμε πως πραγματοποιήθηκαν 45.000 ώρες υπερωρίας, αξίζει να εξετάσουμε το μέγεθος αυτό σε πραγματική βάση. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ξεπερνάει τους 220.000, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τον Απρίλιο εργάζονται οι μισοί μόνο εξ αυτών, τότε οι 45.000 ώρες υπερωρίας αντιστοιχούν σε λιγότερο από μισή ώρα υπερωριακής απασχόλησης ανά εργαζόμενο για ολόκληρο τον μήνα ήτοι, λιγότερο από 1 λεπτό την ημέρα. Πρόκειται, επομένως, για δηλώσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας. Εάν μάλιστα στους ανωτέρω αριθμούς συνυπολογίζεται και η υπερεργασία ή/και το διάλειμμα τότε μιλάμε για πρακτικά ανούσια ευρήματα.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη πως οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο αριθμούν σε δεκάδες χιλιάδες, γεγονός που δημιουργεί αντικειμενική ανάγκη για ενίσχυση της υπερωριακής απασχόλησης. Σημειώνουμε δε ότι η υπερωρία πλέον είναι πιο ελκυστική για τις επιχειρήσεις, τόσο λόγω της εξάλειψης των γραφειοκρατικών εμποδίων με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, όσο και λόγω της μείωσης του σχετικού κόστους, εξαιτίας της απαλλαγής από εργοδοτικές εισφορές».

Τέλος, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι αντί η δημόσια συζήτηση να επικεντρώνεται «στη νόμιμη και ελεγχόμενη υπερωριακή απασχόληση ενός από τους πλέον υπεύθυνους και ρυθμισμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, θα ήταν πιο ωφέλιμο να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, προβλήματα που δεν βλέπουμε να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του εργασιακού νομοσχεδίου που εξαγγέλθηκε».

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζει ότι «η σταθερή αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες που καταγράφεται καταδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αναγκαιότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα του μέτρου» και ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την περαιτέρω βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων. Καταγράφει τις πραγματικές ώρες εργασίας διασφαλίζοντας την αντίστοιχη αμοιβή των εργαζομένων, ενώ διαφυλάσσει τις υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Συνολικά, για τον Μάιο του 2025, το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει αύξηση των υπερωριών σε όλους τους κλάδους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κατά 92%.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση και στους τομείς απασχόλησης που εντάχθηκαν στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κατά το διάστημα 7/2024 – 3/2025. Συγκριτικά με τον Μάιο του 2024, τον Μάιο του 2025 καταγράφηκε αύξηση 129% στις δηλωθείσες υπερωρίες στην εστίαση, αύξηση 92% στο λιανεμπόριο και 85% στη βιομηχανία.

Πηγή: tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου