ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικό προκλητικό έγγραφο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ελλάδα τουρκια

Χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις γνω­στές αδιάλ­λα­κτες θέ­σεις της, η Τουρ­κία κα­τέ­θε­σε ένα έγ­γρα­φο 106 σε­λί­δων στο Συμ­βού­λιο Σύν­δε­σης Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης – Τουρ­κί­ας που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε επί ελ­λη­νι­κής προ­ε­δρί­ας. Μέσα σε αυτό το έγ­γρα­φο το οποίο έχει στη διά­θε­ση του το Real.gr και πα­ρου­σιά­ζει σή­με­ρα τα πιο βα­σι­κά του ση­μεία, γί­νε­ται λόγος για «εκλι­πού­σα Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τία».

Είναι η φράση που προ­κά­λε­σε την οργή της Κύ­πριας ευ­ρω­βου­λευ­τή Ελέ­νης Θε­ο­χά­ρους η οποία κα­τη­γό­ρη­σε τον Έλ­λη­να υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών «για απα­ρά­δε­κτη αδρά­νεια», που οδή­γη­σε σε πρω­το­φα­νή ρη­μα­τι­κή δια­κοί­νω­ση της Αθή­νας προς τη Λευ­κω­σία και που ανά­γκα­σε τον πρό­ε­δρο της Κύ­πρου να πα­ρέμ­βει επι­χει­ρώ­ντας να κλεί­σει το θέμα.

Επι­ση­μαί­νουν λοι­πόν οι Τούρ­κοι σε αυτό το έγ­γρα­φο:

«Μέχρι να βρε­θεί μια τε­λι­κή και ισό­τι­μη λύση στο θέμα της Κύ­πρου, η Τουρ­κία δεν μπο­ρεί να δει θε­τι­κά την απο­δο­χή των Ελ­λη­νο­κυ­πρί­ων στους διε­θνείς ορ­γα­νι­σμούς. Απο­δε­χό­με­νη τα αι­τή­μα­τα των Ελ­λη­νο­κυ­πρί­ων να έχουν πρό­σβα­ση στους Διε­θνείς ορ­γα­νι­σμούς θα ενί­σχυε το εσφαλ­μέ­νο επι­χεί­ρη­μά τους να εκ­προ­σω­πούν την εκλι­πού­σα Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τία και να τους απο­σπά από το σκοπό της διευ­θέ­τη­σης. Η Τουρ­κία θα δρά­σει σύμ­φω­να με τις αρ­μο­διό­τη­τές της».

Η Τουρ­κία ανα­φέ­ρε­ται ακόμη και στις πρό­σφα­τες έρευ­νες που πραγ­μα­το­ποί­η­σε το ερευ­νη­τι­κό σκά­φος Barbaros Hayrettin Pasa το οποίο έφτα­σε να πλέει 40 μίλια από τις ακτές της Κύ­πρου, εντός της ΑΟΖ του νη­σιού.

Στο έγ­γρα­φο υπο­στη­ρί­ζουν ότι «ενη­μέ­ρω­σαν τα Ηνω­μέ­να Εθνη για τα εξω­τε­ρι­κά όρια της υφα­λο­κρη­πί­δας όπως αυτά συμ­φω­νή­θη­καν ανά­με­σα στην Τουρ­κία και της Τουρ­κι­κή Δη­μο­κρα­τία της Βό­ρειας Κύ­πρου». Συ­μπλη­ρώ­νουν δε ότι με το γράμ­μα που απέ­στει­λαν τον Γε­νι­κό Γραμ­μα­τέα των Ηνω­μέ­νων Εθνών «απορ­ρί­πτουν τους αβά­σι­μους ισχυ­ρι­σμούς της Ελ­λη­νο­κυ­πρια­κής πλευ­ράς».

Το­νί­ζουν ακόμη ότι η θέση της Τουρ­κί­ας σε ότι αφορά το Αι­γαίο δεν έχει αλ­λά­ξει και ότι αυτή η θέση δεν έχει να κάνει τί­πο­τα με την αντί­λη­ψη περί «απει­λής».

Φτά­νουν μά­λι­στα στο ση­μείο να συ­στή­σουν στην Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση να απο­φεύ­γουν «τον ευαί­σθη­το όρο απει­λή» όταν ανα­φέ­ρο­νται στη Θα­λάσ­σια Στρα­τη­γι­κή και στην οριο­θέ­τη­ση των θα­λάσ­σιων ορίων στην πε­ριο­χή.

Για τη Θράκη

Αί­σθη­ση πά­ντως προ­κα­λεί η ανα­φο­ρά της Τουρ­κί­ας στην «Τουρ­κι­κή Μου­σουλ­μα­νι­κή μειο­νό­τη­τα της Θρά­κης». Ση­μειώ­νουν ότι «παρά το γε­γο­νός ότι είναι Ευ­ρω­παί­οι πο­λί­τες αντι­με­τω­πί­ζουν την άρ­νη­ση της εθνι­κής τους ταυ­τό­τη­τας. Τη μη ανα­γνώ­ρι­ση του εκλεγ­μέ­νου Μου­φτή. Την εμπλο­κή στις θρη­σκευ­τι­κά αυ­τό­νο­μες πε­ριου­σί­ες, στην έλ­λει­ψη ίσης εκ­παί­δευ­σης όπως επί­σης και στους μειο­νο­τι­κούς παι­δι­κούς σταθ­μούς». Και κα­τα­λή­γουν ότι η κα­τά­στα­ση είναι ακόμη χει­ρό­τε­ρη στα Δω­δε­κά­νη­σα και στην εκεί «τουρ­κι­κή κοι­νό­τη­τα, όπου υπάρ­χει άρ­νη­ση της κα­τά­στα­σής τους».

Real.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.