Στις πρώτες προγραμματικές του δεσμεύσεις για τα νησιά προέβη χθες στην ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Eπιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πέρας της συσκέψεως ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και την πλήρη σύνθεση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα.
Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι συγκροτείται από τους κ.κ. Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Μίκα Ιατρίδη, Ιωάννη Παππά, Τώνια Μοροπούλου, Αντώνη Γιαννικουρή και Ελένη Μαυρόγαλου.
Με την έναρξη της συνεδριάσεως τόσο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος όσο και ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενδυνάμωσης του τουριστικού μας προϊόντος.
Αφού συνεχάρη τους κ.κ. Χατζημάρκο και Καμπουράκη, ο κ. Μητσοτάκης προέβη στις εξής δηλώσεις:
«Να σας διαβεβαιώσω ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα είναι αρωγός στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Νότιο Αιγαίο και ειδικά η Ρόδος. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι και στις περιφερειακές αλλά και στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, επιβεβαιώθηκε ότι στην Ελλάδα συντελείται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Χαίρομαι ιδιαίτερα που καταφέραμε ως Ν.Δ. να κερδίσουμε 12 στις 13 περιφέρειες της χώρας αλλά όπως τόνισα και στη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, το γαλάζιο της εκλογικής νίκης, πρέπει να είναι γαλάζιο της Ελλάδος και όχι γαλάζιο του κόμματος. Εδώ, βέβαια είναι και το γαλάζιο του Αιγαίου διότι οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι είναι εδώ για να υπηρετούν τα συμφέροντα όλων των πολιτών. Κι αυτή είναι και η κατευθυντήρια γραμμή την οποία θα δώσουμε ως επόμενη κυβέρνηση για το καλό όλων των Ελλήνων».
Ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στα ζητήματα που τέθηκαν από τους φορείς νωρίτερα, λέγοντας: «Ήρθα στο σπίτι των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αφού στο δικό μας το μυαλό, η καλή επιχειρηματικότητα σήμερα, συνδέεται άρρηκτα με την ευημερία των εργαζομένων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως ο τουριστικός κλάδος όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται όχι απλά συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία, αλλά κάτι παραπάνω. Η ευημερία και ο πλούτος που δημιουργείται από τις επιχειρήσεις πρέπει να μοιράζεται δίκαια και με τους εργαζόμενους».
Επιπλέον, δεσμεύτηκε για πέντε σημαντικούς άξονες, ως πυλώνα για την πολιτική που θα εφαρμόσει η Ν.Δ. στον κλάδο του Τουρισμού με ιδιαίτερη αναφορά στο Νότιο Αιγαίο:
«Ανταγωνιστικότητα, Βιωσιμότητα, Καινοτομία, Συνέργειες και Εκπαίδευση. Έχουμε δεσμευτεί ότι η Ν.Δ. θα μειώσει την φορολογική επιβάρυνση όλων των επιχειρήσεων –και αυτών του τουρισμού. Θα μειώσουμε τον φόρο εισοδήματος από το 28% στο 20%, θα μειώσουμε τον φόρο στα μερίσματα από το 10% στο 5%, θα μειώσουμε συνολικά τον ΦΠΑ στην εστίαση και όχι αποσπασματικά όπως έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση σε πρώτη φάση στο 13% με τελική φιλοδοξία εντός μίας τετραετίας με καταληκτικούς συντελεστές 22% και 11% προφανώς, διατηρώντας τον υπερ-κατώτατο φόρο στο 6%, τον οποίο δεν θα καταργήσουμε.
Όσον αφορά την ‘Νησιωτική’ ανταγωνιστικότητα, εμείς ως Ν.Δ. δώσαμε έναν αγώνα, να κρατήσουμε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε με την Ε.Ε. για το θέμα, στο πλαίσιο όμως μιας συνολικής και πιο προχωρημένης πολιτικής που θα αφορά τη νησιωτικότητα της χώρας. Η νησιωτικότητα δεν είναι μόνο ζήτημα φορολογικών συντελεστών. Αφορά την υγεία, την παιδεία, την κυκλική οικονομία, τις ιδιαιτερότητες των πολύ μικρών νησιών που χρειάζονται μια διαφορετική προσέγγιση. Επιπλέον, μιλάμε για υποδομές όπως π.χ. την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τον τουρισμό και θα αποτελέσει θετική εξέλιξη και για την Ρόδο όταν ολοκληρωθούν τα έργα στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’. Πρέπει να πιστωθεί στη Ν.Δ. ως μια σημαντική παρέμβαση. Ωστόσο, είναι και η κατάσταση στα 118 λιμάνια του Νοτίου Αιγαίου όπου θα πρέπει να αξιολογήσουμε εκ νέου την διαχείρισή τους. Και αν χρειάζεται να εμπλέξουμε και την ΠΝΑΙ μπορούμε να έχουμε μια συζήτηση με τον περιφερειάρχη για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε (και σε θέματα βελτίωσης υποδομών για την κρουαζιέρα). Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ και η Ρόδος θα πρέπει να είναι ένα από τα λιμάνια – πύλες εισόδου και εξόδου για την κρουαζιέρα» όπως τόνισε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στην ‘ανάπτυξη της χώρας’ την οποία συνέδεσε με το περιβάλλον: «Η αγορά ζητά βιώσιμη ανάπτυξη τόσο σε μεγάλη όσο και σε μικρότερη κλίμακα και αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις του τουρισμού θα πρέπει να ενισχύσουν την βιωσιμότητα των τουριστικών τους μονάδων και ό,τι νέο χτίζεται θα πρέπει να έχει αυστηρές προδιαγραφές. Απαιτείται να δώσουμε κίνητρα σε παλαιότερες τουριστικές μονάδες για ενεργειακή αναβάθμιση με αντάλλαγμα την αύξηση του συντελεστή δόμησης –κυρίως για τους κοινόχρηστους χώρους. Είναι μία λύση αμοιβαία ωφέλιμη. Είδα ότι υπάρχει και καθυστέρηση στην επένδυση στ’ Αφάντου: είναι δέσμευσή μου να προχωρήσει αυτό το ‘πρότζεκτ’ και θα ασκήσω ασφυκτική πίεση στο ΤΑΙΠΕΔ και σε όλους τους φορείς για να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες, που έχουν να κάνουν με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά. ώστε να μπορέσει να προχωρήσει».
Όσον αφορά την καινοτομία, είπε ότι σημαίνει πολλά πράγματα. Το πώς προβάλλεται το τουριστικό μας προϊόν, πώς γίνεται η επένδυση με ΣΔΙΤ, το ψηφιακό μάρκετινγκ κ.ά. «Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, σημαίνει σύμπραξη με τον Πολιτισμό, ανάδειξη πτυχών του τουριστικού μας προϊόντος όπως π.χ. η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, νέα προϊόντα όπως η γαστρονομία, ο ιατρικός τουρισμός. Όλα αυτά συνδέονται με συνέργειες με τον πρωτογενή τομέα και πολλούς άλλους τομείς αλλά κυρίως με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών».
Ο κ. Μητσοτάκης, επικεντρώθηκε και στο ζήτημα της εκπαίδευσης λέγοντας πως «αν θέλουμε περισσότερους και καλύτερους τουρίστες θα πρέπει να έχουμε και την καλύτερη Τουριστική Σχολή στον κόσμο. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ο Τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας και θα συνεχίσει…» όπως είπε.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε σε θέματα υγείας, παιδείας και στα προβλήματα των νησιών που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων λέγοντας πως η Ν.Δ. πιστεύει στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις αφού απαιτούνται πολύ υψηλοί ρυθμοί.
Κλείνοντας, έστειλε μήνυμα ενότητας προς όλους τους νησιώτες λέγοντας πως «διαπιστώνω από τους πολιτικούς μας αντιπάλους μια απελπισμένη προσπάθεια να παρουσιάσουν τη Ν.Δ. ως ένα σκιάχτρο που θα φοβίσει τον κόσμο. Η Ν.Δ. είναι το μεγάλο λαϊκό κόμμα αυτής της χώρας. Δεν χωρίζει τους Έλληνες πολίτες Η ελπίδα νικάει πάντα τον φόβο. Αυτοί που επενδύουν σε αυτό, θα δουν το αποτέλεσμα στην κάλπη και θα είναι η ελπίδα της αλήθειας» είπε, ζητώντας την εμπιστοσύνη του λαού στην κάλπη.
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εμπορικών Συλλόγων κ. Παναγιώτης Καραγιάννης αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα των εμπόρων ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, ξενοδόχος κ. Κώστας Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας στον κλάδο του τουρισμού επισημαίνοντας ότι υπάρχει και ανάγκη για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας για την διευκόλυνση των επενδύσεων.
Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τάσος Μελετίου αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής και ζήτησε κίνητρα για την ενδυνάμωση της κρουαζιέρας αλλά και για την αυστηροποίηση των διατάξεων του νόμου για την καταστολή της άγρας πελατών και της επαιτείας.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης αναφέρθηκε με την σειρά του στα κτιριακά προβλήματα και στην έλλειψη προσωπικού στο Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου και στο Κτηματολόγιο.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος ζήτησε την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης και την λήψη μέτρων για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Ζωγραφίδης ζήτησε την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και επιπλέον την ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τα φορολογικά βάρη.
Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς ζήτησε την βελτίωση των συνθηκών υγείας στα ακριτικά νησιά ενώ αναφέρθηκε διεξοδικώς στα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γ. Σκιαδόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου και των νέων επιστημόνων.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής αναφέρθηκε ομοίως στα προβλήματα των μηχανικών ενώ ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τουρισμού κ. Αγαπητός Ξάνθης ζήτησε την ενίσχυση της ΑΣΤΕΡ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών κ. Νίκος Τσούλλος αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και τις συνέπειες στην αγορά από το all inclusive αλλά και στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας αναφέρθηκε στην σημασία της γαστρονομίας στον τουρισμό και ζήτησε να ληφθεί μέριμνα για την ελάφρυνση των φόρων στον κλάδο.
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΠΙΔΑ
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο ΕΛΠΙΔΑ. Συνομίλησε με την πρόεδρο κα Σταυρούλα Καπούλα για τις ανάγκες της δομής και δήλωσε ότι θα είναι κοντά τους και την επομένη των εκλογών.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Μεσαιωνική Πόλη και συνάντησε σε γνωστό καφέ μέλη της νεολαίας του κόμματος, με τα οποία συνομίλησε για τις ανάγκες και τα προβλήματά τους.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, κ. Παύλος Μπακίρης ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη που ξεκίνησε από τη Ρόδο την προεκλογική του εκστρατεία, δηλώνοντας ότι το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την καλή συνεργασία που θα υπάρχει μετά την 7η Ιουλίου και το βάρος που δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ στα Δωδεκάνησα.
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι με τη Ρόδο έχει στενούς δεσμούς από την παιδική του ηλικία.
Ευχαρίστησε τους πολίτες που εμπιστεύθηκαν τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές και που εξέλεξαν περιφερειάρχη το κ. Χατζημάρκο και δήμαρχο τον κ. Καμπουράκη, με τους οποίους θα έχει στενή συνεργασία.
Διάφορα δώρα προσέφεραν οι πολίτες στον κ. Μητσοτάκη και μεταξύ αυτών ένα πορτρέτο του από σκιτσογράφο της Μεσαιωνικής Πολης.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ