Ειδήσεις

Βαρβιτσιώτης: Κάθε μήνα μπαίνουν παράνομα στη χώρα 1.000 μετανάστες

Για την υπόθεση στο Φαρμακονήσι «τα στοιχεία – παρότι δεν έχει ακόμα κλείσει η εισαγγελική έρευνα, ελπίζω το πόρισμα να έρθει σύντομα, απέδειξαν και μετά την ανέλκυση εκείνου του μοιραίου σκάφους, ότι όλοι οι ισχυρισμοί, όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί για το ότι πρόκειται περί μιας εν ψυχρώ δολοφονίας, για το ότι αφήσαμε ανθρώπους στην θάλασσα να χαθούν ήταν αναληθείς. Όλοι οι ισχυρισμοί ότι είχαμε την δυνατότητα να εντοπίσουμε και άλλους και δεν προστρέξαμε για να τους βοηθήσουμε κατερρίφθησαν».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο Συνέδριο Exposec Defence World με θέμα «Προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων και αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», που διοργάνωσε το Ελληνο – Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε ότι «αυτό που ανακαλύφθηκε, ακόμα και μετά την ανέλκυση του σκάφους και αυτό ήταν το τραγικό της υπόθεσης, αφού είχαν πάει τρεις φορές βατραχάνθρωποι της ΜΥΑ και έλεγξαν το σκάφος, ότι βρισκόντουσαν εγκλωβισμένοι άνθρωποι στο αμπάρι του σκάφους και επιπλέον, κάτω από ένα ταμπούρι, σε ένα χώρο περίπου ούτε μισού τ. μ., βρισκόταν κρυμμένο ένα ακόμα παιδί».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η πολύπλοκη αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα «και οι πάρα πολλές διαστάσεις του έχουν οδηγήσει βεβαίως και σε ακραία φαινόμενα. Έχουν οδηγήσει την αντιπολίτευση να μιλάει για «εν ψυχρώ δολοφονίες», έχουν οδηγήσει ακραίους σχολιαστές, αλλά και ανθρώπους που δυστυχώς είχαν την ευθύνη της διακυβέρνηση της χώρας να κάνουν ατυχέστατες δηλώσεις, κατηγορώντας το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του ότι συμπεριφέρονται απάνθρωπα και με την ευκαιρία του Φαρμακονησίου να ανοίξει μία τεράστια κουβέντα, σε εντελώς λάθος βάσεις».

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε επιπλέον ότι «τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την θωράκιση του Έβρου με τον γνωστό φράχτη, όλες οι μεταναστευτικές ροές και όλη η πίεση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας έχουν μετατοπισθεί στην θάλασσα. Το 2012 είχαμε 3.000 ανθρώπους, οι οποίοι μπήκαν από το Αν. Αιγαίο παρανόμως στην Ελλάδα, το 2013 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 10.000 άτομα και η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι έχουμε μία ροή περίπου 1.000 ατόμων τον μήνα. Άρα, αν διατηρηθεί αυτή την ροή, τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διέλθουν τα σύνορά μας φέτος».

Και συμπλήρωσε: «Η δική μας εκτίμηση είναι ότι όσο ηρεμούν οι θάλασσες, όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, τόσο αυτή η ροή θα αυξηθεί. Αντιμετωπίζουμε, δηλαδή, ένα τεράστιο και πραγματικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο έχει πολλές και διαφορετικές όψεις. Ένα πρόβλημα καταρχάς εθνικής ασφάλειας. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά την προστασία των θαλασσίων συνόρων».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ως «security threat», ως πρόβλημα ασφάλειας και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι στο άτυπο Συμβούλιο των Εσωτερικών Υποθέσεων που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα, συζητήθηκε πάρα πολύ και σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος το θέμα της διασύνδεσης της παράνομης μετανάστευσης με την τρομοκρατία. Μπορεί να μην καταλήξαμε σε κοινή πρόταση αλλά είναι ένα θέμα το οποίο προβληματίζει».

Μιλώντας για τους πρόσφυγες από τη Συρία είπε ότι είναι άνθρωποι που δικαιούνται ασύλου γιατί προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και έκανε λόγο για ανθρώπους υψηλού μορφωτικού επιπέδου, λέγοντας ότι στη Μάλτα εντοπίστηκε μετανάστης νευροχειρούργος με τέτοια ειδίκευση που δεν είχαν κανέναν άλλον στην Μάλτα και ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει άμεσα τις υπηρεσίες του στα Μαλτέζικα νοσοκομεία.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο επίσης για τεράστια ευθύνη των παράνομων διακινητών, οι οποίοι κάθε μέρα βάζουν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων και ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών σε κίνδυνο «βάζοντάς τους στις πιο απίθανες κρύπτες, στέλνοντάς τους χωρίς καμία γνώση του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε πολλές περιπτώσεις σε άγρια νερά, με ακατάλληλα προς ναυσιπλοΐα σκάφη, σε συνθήκες πραγματικά απάνθρωπες. Και μετά αναζητούνται ευθύνες από το Λιμενικό Σώμα για δήθεν αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης».

Είπε ότι στο υπουργείο είναι πολύ περήφανοι γιατί πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν σωθεί στη θάλασσα τον τελευταίο χρόνο.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι μια από τις αρχές που πρέπει να υπηρετήσουν είναι «να μη χάνουμε κανέναν άνθρωπο στη θάλασσα, είναι μια αρχή την οποία τουλάχιστον η Ελλάδα έχει την πρωτοκαθεδρία της επιτυχίας, γιατί είναι ελάχιστες οι απώλειες των ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Κάθε μία απώλεια ζωής, είναι τραγική, είναι συγκλονιστική. Κάθε μια απώλεια δημιουργεί συναισθήματα βαθιάς θλίψης και πόνου, ιδίως αν υπήρχε επιχείρηση διάσωσης που εξελισσόταν. Όμως, επειδή στο τέλος της ημέρας αποτυχίες και επιτυχίες μετρώνται σε μια ποσοτική βάση δυστυχώς, θα σας πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει χάσει σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης που έχουν θαλάσσια σύνορα, τους λιγότερους ανθρώπους και σε απόλυτο αριθμό αλλά και ως ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε μια καλή δουλειά επιτήρησης στο Αιγαίο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα του φαινομένου απόλυτα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα ή το Λιμενικό Σώμα αποκρούοντας την οποιαδήποτε κατηγορία, επιδεικνύει ένα άσχημο πρόσωπο απέναντι στους μετανάστες. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο αυτής της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης δεν κάνει ότι μπορεί. Σε ένα Λιμενικό Σώμα του οποίου ο προϋπολογισμός το 2014 είναι ο μισός από ότι ήτανε το 2008, το ότι έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε αυτό το ρυθμό εισόδου και αυτό το ρυθμό αποτροπών και αυτό το ρυθμό διασώσεων, πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένας άθλος».

Πηγή: Το Βήμα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου