Ειδήσεις

Ο δήμαρχος και 12 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χάλκης κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία

Προθεσμία για να απολογηθούν την προσεχή Πέμπτη ζήτησαν χθες και έλαβαν από την τακτική Ανακρίτρια Ρόδου, ο δήμαρχος και 12 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χάλκης, κατηγορούμενοι για απιστία με περιουσιακή ζημία άνω των 30.000 ευρώ τελεσθείσα από κοινού!
Η δίωξη εις βάρος τους ασκήθηκε μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά στις διαδικασίες μίσθωσης και τήρησης της μισθωτικής σύμβασης, που κατήρτησε η δημοτική αρχή με εταιρεία για το δημοτικό ξενώνα και το συνεδριακό κέντρο στο νησί, τον Απρίλιο του 2011.
Αφορμή για τον εισαγγελικό έλεγχο αποτέλεσε καταγγελία, που έγινε στο ΣΔΟΕ τον Ιούνιο του 2015 και διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
Σύμφωνα με την καταγγελία, που υπογράφεται από άτομο, που έκανε χρήση υπηρεσίας δωρεάν ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και παραμένει άγνωστο αν τα στοιχεία του είναι αληθή, ο Δήμος Χάλκης, προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωση του δημοτικού ξενώνα και του συνεδριακού κέντρου την 28η Απριλίου 2011.
Ρητή προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης ήταν να προσκομίσει ο εκμισθωτής εγγυητική επιστολή υπέρ της καλής εκτελέσεως της μίσθωσης.
Το μίσθωμα που επιτεύχθηκε από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό και που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το έτος 2011 ανήλθε σε 80.050 ευρώ (ο δεύτερος μειοδότης υπέβαλε προσφορά ύψους 80.000 ευρώ).
Ο καταγγέλλων διατείνεται ότι ο πρώτος μειοδότης δεν προσκόμισε την απαραίτητη για την υπογραφή της σύμβασης εγγυητική επιστολή ύψους 160.000 ευρώ αλλά η σύμβαση υπεγράφη.
Τονίζει παραπέρα ότι το ξενοδοχείο λειτούργησε για ένα διάστημα αλλά επειδή δεν κατεβλήθησαν τα προβλεπόμενα μισθώματα η σύμβαση καταγγέλθηκε και ο Δήμος, ελλείψει εγγυητικής επιστολής δεν εισέπραξε τα μισθώματα.
Ακολούθησε άλλος μειοδοτικός διαγωνισμός και νέα μίσθωση σε νέο πλειοδότη με μίσθωμα ύψους 40.000 ευρώ.
Υποστηρίζει πιο πέρα ο καταγγέλλων ότι ο Δήμος Χάλκης ζημιώθηκε γιατί δεν εισέπραξε τις ποινικές ρήτρες, διότι ο δεύτερος διαγωνισμός εξασφάλισε μικρότερο μίσθωμα ενώ για το έργο της ανακαίνισης του δημοτικού ξενώνα και του συνεδριακού κέντρου το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων περίπου ένα εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης απεστάλησαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου όλα τα στοιχεία που αφορούν στην επίμαχη προκήρυξη, στην μίσθωση και στην καταγγελία αυτής, ενώ κλήθηκαν στην πορεία σε ανωμοτί κατάθεση αιρετοί από την τότε σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου.
Οι κατηγορούμενοι διατείνονται ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήσαν νόμιμες και προς το συμφέρον του Δήμου, ενώ είχαν εγκριθεί και από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο τότε επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, κράτησε αποστάσεις από την πλειοψηφία, τονίζοντας ότι η παράταξή του ήταν αντίθετη στην μίσθωση του ξενώνα και επισημαίνοντας ότι υπήρξε κερδοφόρα η δημοτική επιχείρηση επί των ημερών που ο ίδιος ήταν διευθυντής.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χάλκης έχει προχωρήσει σε έξωση και της νέας εταιρείας, που μίσθωσε τον ξενώνα, εξαιτίας της μη καταβολής μισθωμάτων.
Εν πάση περιπτώσει οι κατηγορούμενοι φέρονται να αρκέστηκαν για την υπογραφή της μίσθωσης στην ιδιωτική εταιρεία στην δόση τραπεζικών επιταγών και όχι εγγυητικών επιστολών τράπεζας, οι οποίες είναι ασφαλέστερες μορφές εξασφάλισης των αξιώσεων, διότι εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις της κατάπτωσης αυτών, η πληρωμή του ποσού γίνεται άμεσα και χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε δικαστικό αγώνα, χωρίς να συντρέχει μάλιστα ο κίνδυνος να καταστούν ακάλυπτες ελλείψει διαθέσιμου υπολοίπου, της εκδότριας τράπεζας μη δυνάμενης να ελέγξει την ύπαρξη έγκυρης κύριας οφειλής ή την επέλευση του ασφαλιστέου κινδύνου.
Εν τέλει, μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός πράγματι επήλθε, καθώς το πρώτο ετήσιο μίσθωμα δεν καταβλήθηκε, ενώ οι δύο τραπεζικές επιταγές που είχαν δοθεί αντικαταστάθηκαν όχι με δύο ισόποσες εγγυητικές επιστολές τράπεζας, αλλά με άλλες δύο μεταχρονολογημένες ισόποσες τραπεζικές επιταγές με φερόμενη ημερομηνία έκδοσης την 1η Νοεμβρίου 2011, οι οποίες στην συνέχεια αντικαταστάθηκαν με άλλες δύο μεταχρονολογημένες ισόποσες τραπεζικές επιταγές.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Ν. Πέρος και Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου