Ρεπορτάζ

Ο Δήμος Ρόδου προχωρά σε κανονισμό για την διαχείριση των ανεπιτήρητων ζώων

Σε σύσταση Κανονισµού διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων & πάγιας δωρεάν διάθεσης παραγόμενων προϊόντων από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση του ∆ήµου Ρόδου, προχωρά η δημοτική αρχή.
Το θέμα που εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Πρωτογενούς Τομέα και Εμπορίου κ. Σάββας Καραταπάνης, αφορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των ανεπιτήρητων ζώων το οποίο αναλαμβάνει ο Δ.Ρόδου και έχει συγκεκριμένους στόχους.
Είναι πάντως, ευχής έργον αυτή η πρωτοβουλία καθώς η κατάσταση με τα ανεπιτήρητα ζώα έχει φτάσει στο… απροχώρητο εδώ και χρόνια, δημιουργώντας πλείστα όσα προβλήματα τσο στην βόσκηση ενώ είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες τροχαίων ατυχημάτων.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Σύµφωνα µε τις διατάξεις, τα ανεπιτήρητα ζώα που συλλαµβάνονται υπό συγκεκριµένες προϋποθέσεις και διαδικασίες, αποτελούν περιουσία του ∆ήµου (κινητή) η οποία διατίθεται για συγκεκριµένους σκοπούς. Με βάση τις κείμενες διατάξεις ο ∆ήµος Ρόδου έχει ιδρύσει και λειτουργεί ανάλογη κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Το πρόγραμμα λειτουργεί με κατασκευή παγίδων σε επιλεγμένα σημεία, τροφοδοσία με ζωοτροφές, παρακολούθηση των παγίδων, σύλληψη ζώων, μεταφορά τους στην κτηνοτροφική μονάδα του Δήμου που λειτουργεί στον χώρο των Σφαγείων, σφαγή και διάθεση του κρέατος σε κοινωνικές δομές. Επίσης προβλέπεται η επιβολή προστίμου στους πιστοποιημένους ιδιοκτήτες των ζώων. Η επιλογή του σημείου κατασκευής της παγίδας γίνεται κατόπιν καταγγελίας και σε συνεργασία με τους προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια ενώ συχνά συνδράμουν εθελοντικά κάτοικοι της περιοχής κυρίως στην παρακολούθηση της παγίδας και την ενημέρωσή της Υπηρεσίας για την σύλληψη των ζώων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις πραγματοποιείται συντονισμένη επιχείρηση με την συνεργασία της Δ/νσης Δασών, της Δ/νσης Κτηνιατρικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ο ∆ήµος Ρόδου αναλαµβάνει την κάλυψη των διατροφικών αναγκών (ζωοτροφών) των ζώων για το διάστηµα της φύλαξης τους.
Τέλος ο ∆ήµος Ρόδου έχει συγκροτήσει τριµελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράµµατος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.
Λαµβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και επειδή:
• η σύλληψη των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων είναι αρκετά συχνή
• ο αριθµός των ζώων που τακτικά διανέµονται από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο είναι κάθε φορά πολύ µικρός µε αποτέλεσµα να απασχολείται το Σώµα ακόµη και για την διανοµή 2-3 ζώων κάθε φορά
• η συγκέντρωσή τους ώστε να ανέλθουν σε έναν υψηλότερο αριθµό και ναµην απαιτούνται συχνές εισηγήσεις στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο, συνεπάγεται αυξηµένες δαπάνες φροντίδας και διατήρησής τους προκειµένου για:
• την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του ∆ήµου, µέσω του κόστους σίτισης των ζώων την αµεσότερη και ταχύτερη ολοκλήρωσή της προβλεπόµενης διαδικασίας σφαγής των ζώων και δωρεάν διάθεσης των παραγόµενων προϊόντων
ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ:
Την έγκριση του «Κανονισµού διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων & πάγιας διάθεσης παραγόµενων προϊόντων από την κτηνοτροφική εκµετάλλευση του ∆ήµου Ρόδου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου