Ειδήσεις

Β. Κορκίδης: «Πρέπει να ενισχυθεί η νησιωτική τουριστική επιχειρηματικότητα»

Αποφασισμένος να εισάγει στο Ευρωκοινοβούλιο όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το εμπόριο είναι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης, που θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης επισκέφθηκε χθες τη Ρόδο στα πλαίσια της περιοδείας, που πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα, ενόψει των ευρωεκλογών.

Συνοδευόμενος από τον γραμματέα της ΕΣΕΕ κ. Γ. Καρανίκα, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτη Καραγιάννη, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκο Κουκούλη, τον πρόεδρο του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, ο κ. Βασίλης Κορκίδης είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη και υποψήφιο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά. Αργά το απόγευμα περιόδευσε στο κέντρο της πόλεως και στην Μεσαιωνική Πόλη.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο κ. Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τον κ. Βασίλη Κορκίδη προλόγισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης. Στην τοποθέτησή του ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

«Πάμε να διεκδικήσουμε αυτά που άλλοι θεωρούν δεδομένα και αυτονόητα με δυνατά επιχειρήματα και τεκμηριωμένες προτάσεις», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κορκίδης και πρόσθεσε πως τα νησιά θα έπρεπε να είναι το μεγαλύτερο όπλο στη διαπραγμάτευση για την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

«Έπρεπε να διεκδικηθούν περισσότεροι πόροι για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα. Για να υπάρχει ισονομία στη νησιωτική χώρα θα έπρεπε να αυξηθεί έξι φορές η επιχορήγηση της ακτοπλοϊας για τις άγονες γραμμές. Αναφέρομαι στο μεταφορικό ισοδύναμο που ακούμε εδώ και χρόνια και δεν το έχουμε δει ποτέ», είπε ο κ. Κορκίδης, που αναφέρθηκε και στην έρευνα που εκπονήθηκε στη Ρόδο με ευθύνη της ΕΣΕΕ και η οποία έδειξε πόσο θετικά αξιολόγησαν οι επισκέπτες την αγορά.

«Ζητάμε προτάσεις για να τις μεταφέρουμε στην Ευρώπη. Το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι πιο ενισχυμένο και πολλές αποφάσεις θα είναι δεσμευτικές. Επιβάλλεται να πάνε εκεί 21 Έλληνες όχι για τουρισμό αλλά ως ειδική αποστολή για τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Σε ερώτηση αν θα συμβάλει αποφασιστικά για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ο κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως θα πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και οι άλλοι φόροι στα νησιά.Αναφερόμενος στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο κ. Βασίλης Κορκίδης είπε ότι η αγορά δεν «είδε» τα 500 εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Τα πακέτα αυτά είναι για άλλες οικονομίες. Εμείς δεν μπορούμε να τα ξε-πακετάρουμε. Όταν σχεδιάστηκαν εμείς δεν μετείχαμε. Είναι ανάγκη να προσαρμόσουμε τα προγράμματα στα μέτρα και τις ανάγκες της οικονομίας», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Σε ερώτηση σχετικά με το δημοτικό φόρο ο κ. Κορκίδης, δήλωσε:
«Όταν βάζεις ένα φόρο πρέπει να προβλέπεις και τα όρια. Δεν είναι πανάκεια οι φόροι. Αυτή τη στιγμή οι δανειστές επιδιώκουν να καταργήσουν φόρους υπέρ τρίτων. Εκτιμώ πως φόροι που είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα και δεν ευνοούν τη ρευστότητα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν στα επίπεδα αντοχής των επιχειρήσεων».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες με τον ΟΑΕΕ και στην πρόταση που κατατέθηκε από την ΕΣΕΕ. Με αφορμή την κατάργηση των συνδρομών που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες στα Επιμελητήρια, ο κ. Κορκίδης δήλωσε πως ο θεσμός είναι πολύ σημαντικός και θα πρέπει να στηριχθεί και όχι να απαξιωθεί. Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ο κ. Κορκίδης δήλωσε πως στη Ρόδο η εικόνα είναι διαφορετική γιατί υπάρχει ο τουρισμός. «Αν δεν ρυθμίσουμε το ιδιόρρυθμο εσωτερικό χρέος δεν θα κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Αναφέρομαι στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και στις σφραγισμένες επιταγές. Δεν μπορεί να έρχονται και άλλοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι. Προτείνουμε σε όσους αντιμετωπίζουν από το 2010 πρόβλημα να δοθεί παράταση στην πληρωμή των υποχρεώσεων με την προϋπόθεση να προσλάβουν ανέργους. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η ανεργία», δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Σε ομιλία του εξάλλου χθες το βράδυ στο ΕΒΕΔ, ο κ. Βασίλης Κορκίδης υπογράμμισε, πως επιδίωξή του είναι η επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού στα νησιά, μέσω παροχής οικονομικών κινήτρων ως μοχλού ανάπτυξης, η μετεγκατάσταση υπηρεσιών των ΔΟΥ, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ στα νησιωτικά Επιμελητήρια και η μετατροπή των Επιμελητηρίων σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων και Επιχειρήσεων (ΚΕΦΕ), η διατήρηση των απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτήρια της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξοικονόμηση πόρων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση του φαινομένου της εποχικής απασχόλησης και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

«Επιπλέον είναι απαραίτητη η συνέχιση της Δράσης του ΕΣΠΑ – «ΤΕΠΙΧ – Νησιωτική Επιχειρηματικότητα» – και κατά τη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την ενίσχυση της νησιωτικής τουριστικής επιχειρηματικότητας». Η δράση του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της νησιωτικής τουριστικής επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, αφορά στη χρηματοδότηση, με ευνοϊκούς όρους – μέσω του ΕΤΕΑΝ, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στα νησιά. Η συνέχιση του προγράμματος με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή τουριστικών και εμπορικών δραστηριοτήτων πρέπει να ενισχυθεί και στην νέα προγραμματική περίοδο στα πλαίσια του ΣΕΣ 2014-2020», υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε πως σκοπός του είναι λειτουργήσει ως η φωνή των Ελλήνων μικρομεσαίων στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

«Θα μεταφέρω την αγωνία σας και τα αιτήματά σας. Δεν θέλω να δίνω υποσχέσεις. Με γνωρίζετε πολύ καλά. Και ξέρετε ότι θα δώσω το είναι μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου