Ρεπορτάζ

Ενσταση της αναδόχου του έργου των LED κατά αποφάσεως της Οικονομικής Επιτροπής

Ενώπιον κάθε αρμοδίου οργάνου του Δήμου Ρόδου και ιδίως της Οικονομικής Επιτροπής, προσέφυγε με ένσταση – δήλωση η ανάδοχος ένωση εταιρειών της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων – Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Ρόδου», γνωστού και ως έργου των LED.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου σε έκτακτη συνεδρίασή της έκανε δεκτό το πρακτικό της Επιτροπής Παραλαβής και Παρακολούθησης της Σύμβασης για την μη παραλαβή, εκ νέου, λογαριασμών του έργου.
Η ανάδοχος ένωση εταιρειών ζητεί την ανάκληση της αποφάσεως τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι όλες οι εργασίες που αφορούν την περίοδο εκτέλεσης της ΣΠΥ (Περίοδος Ολοκλήρωσης Εργασιών Αναβάθμισης Συστήματος) έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ζήτησε, ο Δήμος Ρόδου να εκκινήσει, ως οφείλει, τη διαδικασία παραλαβής τους.
Υποστηρίζει ότι η παραλαβή θεωρείται συντελεσθείσα αυτοδικαίως εδώ και πολύ καιρό και, πάντως, πριν από τις 22.12.2020.
Συνεπώς, όπως υποστηρίζει, «η παραλαβή ενδιάμεσων τριμηνιαίων λογαριασμών» με τη δήθεν εκκρεμή διαδικασία «οριστικής ή μη παραλαβής της ΣΠΥ από την ΕΠΠΕ και εν συνεχεία [της] έγκριση[ς] ή μη αυτής, αρμοδίως από την Οικονομική Επιτροπή τον Δήμου», έχει ήδη συντελεσθεί αυτοδικαίως.
Για τους ίδιους λόγους, όπως υποστηρίζει, ομοίως παράνομη είναι η ίδια σύνδεση που γίνεται και στη με αρ. 208/2021 προσβαλλόμενη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, μεταξύ της παραλαβής των εργασιών και της παραλαβής «τιμολογίων και λογαριασμών».
Επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της ότι ουδείς λόγος κήρυξης της ένωσης έκπτωτης, συνέτρεχε. Το συμπέρασμα δε αυτό, όπως ισχυρίζεται, επιβεβαιώθηκε και από πρακτικό της ΕΠΠΕ, με το οποίο κρίθηκε ότι η ένωση έχει συμμορφωθεί πλήρως προς όσα «αβασίμως» της καταλογίζονταν στις με αρ. 31/2020 και 94/2020 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου.
Ισχυρίζεται ότι για χρονικό διάστημα σχεδόν ενός έτους, δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετική οριστική απόφαση με την οποία, είτε να διαπιστώνεται ότι δεν συντρέχει περίπτωση κήρυξης της ένωσης έκπτωτης είτε να κηρύσσεται έκπτωτη.
Διατείνεται μάλιστα ότι από τις 06.05.2020 τα όργανα του Δήμου έχουν απωλέσει την αρμοδιότητα να κηρύξουν την ένωση έκπτωτη.
Υποστηρίζει πως ο Δήμος εμμένει να απασχολείται με το ζήτημα έκπτωσης της ένωσής, ακυρώνοντας το με αρ. IV/14.05.2020 πρακτικό της ΕΠΠΕ, ανασυγκροτώντας την τελευταία και αναθέτοντας σχετικό έργο σε εξωτερικούς ιδιωτικούς συμβούλους.
Χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές του Δήμου παράνομες και αντισυμβατικές.
Το ό,τι δε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας «ελέγχει» τη ΣΠΥ, από μόνος του αυτός ο έλεγχος προφανώς δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου