Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, εάν επιβεβαιωθεί

«Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ειδικά σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, είναι επιβεβλημένη και ως εκ τούτου, εάν επιβεβαιωθεί, αποτελεί θετική εξέλιξη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου.

«Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όπως σημειώνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα οι κ.κ Μητσοτάκης και Ερντογάν θα γευματίσουν, μετά τη λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στο Φανάρι για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Πριν από μία εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, καλούσε τον πρωθυπουργό να επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία όπου ο αναθεωρητισμός της Μόσχας μπορεί να δώσει στην Άγκυρα την ευκαιρία να προβάλλει πιο επιθετικά τα δικά της, επίσης αναθεωρητικά, σχέδια.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, όχι απλά θεωρεί αναγκαία τη συνάντηση αλλά έχει ασκήσει κριτική στον κ. Μητσοτάκη επειδή έπρεπε να πάρει νωρίτερα την πρωτοβουλία, μετά από την πολύ δύσκολη περίοδο με το Oruc Reis να κυκλοφορεί στο Αιγαίο σχεδόν ανενόχλητο και να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

“Το ίδιο έπραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την Κύπρο. Και μετά την κρίση του “Χόρα”, πήγε στη Βέρνη και προχώρησε το διάλογο με την Τουρκία. Το ίδιο έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά το Σισμίκ με το Νταβός και νομίζω ότι αυτή είναι μια ορθή στρατηγική, χωρίς αυταπάτες, με σαφείς κόκκινες γραμμές” πρόσθεσε σε πρόσφατη συνέντευξη (στον ΑΝΤ1).

Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, ουδείς τρέφει αυταπάτες ότι στην επικείμενη (ή και σε άλλη) συνάντηση θα βρεθεί λύση με την Τουρκία στη βασική διαφορά της με την Ελλάδα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Όμως, μία τακτική που θα βασίζεται στην απουσία κάθε επικοινωνίας και στην κούρσα των εξοπλισμών, δεν θα φέρει καμία λύση.

Στο ερώτημα εάν η πολεμική συγκυρία προσφέρεται για μία τέτοια συνάντηση, η απάντηση παραπέμπει, πάλι, στις σαφείς κόκκινες γραμμές που θα θέσει η ελληνική πλευρά. Ως παράδειγμα φέρουν το κατηγορηματικό ελληνικό “όχι” στην τουρκική αξίωση για αποστρατικοποίηση των νησιών και για γκρίζες ζώνες.

Ο κ.Τσίπρας έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη ενός “νέου τύπου Ελσίνκι”, ενώ σταθερή είναι η θέση του κόμματός του για “από κοινού προσφυγή στη Χάγη με θέματα την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”.

Σωστή η ελληνική απάντηση στην κ. Ζαχάροβα
Εν τω μεταξύ, “καθαρή” ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, κ. Ζαχάροβα, παρά την ανησυχία που προκαλεί η πολεμική εμπλοκή της χώρας μας με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

“Καλά έκανε το ελληνικό ΥΠΕΞ και απάντησε στις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας τις ως διπλωματικά απαράδεκτες”, δήλωσε αμέσως ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου