O ιδρυτής κι επικεφαλής της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, μίλησε σήμερα στον Real Voice 99.5 και τη Νατάσα Παμπρή, με αφορμή την πρώτη δοκιμαστική πτήση προς Πάτμο 12θέσιου υδροπλάνου, μαζί με τον Δήμαρχο της Πάτμου Νικήτα Τσαμπαλάκη και στελέχη της εταιρίας, ξεκινώντας από τα Μέγαρα.
“Εγκαινιάζουμε σήμερα την πρώτη πτήση προς την Πάτμο, μαζί με τον καταλληλότερο άνθρωπο, ο οποίος είναι ο δήμαρχος της Πάτμου. Ήταν μία υπόσχεση που είχαμε δώσει ότι θα ταξιδεύαμε στην πρώτη πτήση για να δώσουμε και τα σωστά μηνύματα όσον αφορά και το θέμα της ασφάλειας, αλλά και το θέμα της αμεσότητας, γιατί μιλάμε για ένα νησί το οποίο έχει δυσκολίες στην προσέγγιση, έχει δυσκολίες στο να αναπτύξει μία σειρά από τακτικά δρομολόγια με γρήγορες μετακινήσεις. Αυτό λοιπόν σκοπεύουμε και στοχεύουμε να καλύψουμε εμείς με τα υδροπλάνα για το νησί της Πάτμου όχι με την Αθήνα, αλλά και με τους γύρω προορισμούς. Αυτό που εμείς έχουμε σχεδιάσει αρχικά είναι να εξοικειωθούμε με το περιβάλλον της περιοχής της Πάτμου, τόσο εμείς, όσο και οι κυβερνήτες των αεροσκαφών και αμέσως μετά θα δούμε και τι ζήτηση θα υπάρχει που ήδη υπάρχει μία μεγάλη ζήτηση από την περιοχή της Πάτμου, να αναπτύξουμε τακτικά δρομολόγια καθημερινά, αν είναι εφικτό, προφανώς οι καιρικές συνθήκες είναι κάτι το οποίο μας βάζει κάποιους περιορισμούς, η επόμενη κίνηση είναι να βρούμε κι ένα εναλλακτικό σημείο έτσι ώστε σε περίπτωση καιρικών συνθηκών που δεν θα μας επιτρέπουν στην προσέγγιση στο συγκεκριμένο σημείο να έχουμε ένα δεύτερο σημείο έτσι ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε σε περίπτωση ειδικών περιστάσεων”, όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους.
Ερωτηθείς ως προς το πόσο ασφαλές μεταφορικό μέσο είναι το υδροπλάνο, ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Νικόλας Χαραλάμπους ήταν κατηγορηματικός ότι είναι το πιο ασφαλές αεροπορικό μέσο που υπάρχει σήμερα. “Όχι μόνο επειδή το λέει κάποιος ή επειδή πετάει πάνω από το νερό, αλλά γιατί στατιστικά αν δούμε τα ατυχήματα που έχουν συμβεί με τα άλλα αεροπορικά μέσα, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία πολύ πιο καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και εξυπακούεται ότι όταν ένα αεροσκάφος έχει κάποιο πρόβλημα το πρώτο πράγμα που ψάχνει να βρει είναι χώρο και τόπο να προσγειωθεί. Στην περίπτωση των υδροπλάνων, όταν υπάρξει πρόβλημα στη χώρα μας τα υδάτινα πεδία είναι τόσα πολλά που δεν θα έχει ποτέ πρόβλημα προσέγγισης στη θάλασσα και βέβαια το αεροσκάφος το συγκεκριμένο γενικότερα είναι τόσο ασφαλές που και και χωρίς μηχανή λόγω του μεγέθους των πτερυγίων του μπορεί να ανεμοπτερήσει για πάρα πολλά χιλιόμετρα έτσι ώστε να φτάσει σε ασφαλές σημείο”.
Το αεροσκάφος που θα ταξιδεύει στην πρώτη δοκιμαστική πτήση σήμερα προς Πάτμο είναι 12 θέσεων και το άλλο που ετοιμάζει να δρομολογήσει η εταιρία είναι των 19 θέσεων.
Η πτήση κανονικά από τον Άλιμο μέχρι την Πάτμο που είναι η βασική πτήση διαρκεί 56 λεπτά.
Μία πτήση με υδροπλάνο από Πάτμο για Αθήνα κοστίζει περίπου 150 ευρώ και αν διασυνδεθεί η Πάτμος είτε με την Σάμο, είτε με την Λέρο όπου από κει θα μπορεί να πάρει κάποιος το αεροπλάνο της γραμμής, θα ανέρχεται γύρω στα 50 με 60 ευρώ.
Ως προς τις τιμές των εισιτηρίων, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι “η εταιρία έχει ακολουθήσει μία γενικά πολύ προσβάσιμη τιμολογιακή πολιτική προς τον κόσμο, όπου πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς θα έχουμε γενικότερα μία φτηνή επιλογή όχι σαν λεωφορείο αλλά θα είναι μεταξύ του καραβιού και του αεροπλάνου. Αυτό που προσπαθούμε τώρα και νομίζω ότι με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι να εντάξουμε το υδροπλάνο εφόσον ανήκει και στην κατηγορία των σκαφών, στο νησιώτικο ισοδύναμο που μπορεί να επιδοτήσει ακόμα και θέση για υδροπλάνο έτσι ώστε ακόμα να είναι για τους κατοίκους πιο φθηνό το εισιτήριο και να δούμε και που θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε περισσότερο όσο αφορά την διασύνδεση του υδροπλάνου με άλλα μεταφορικά μέσα έτσι ώστε να είναι πιο οικονομικό για όλους”.
Μετά από μία περίοδο αναμονής που ξεπέρασε την δεκαετία για να επιστρέψουν τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι “έχουμε ξεπεράσει αρκετά θέματα τα οποία αντιμετωπίσθηκαν με υπομονή μπορώ να πω εμείς σαν εταιρεία αντέξαμε στην πάροδο του χρόνου για να φέρουμε τελικά τα υδροπλάνα στα ελληνικά νησιά.
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε ένα επενδυτικό Survivor, μία συνεχόμενη διαδικασία η οποία πραγματικά μας είχε φθάσει πολλές φορές στα όρια μας γιατί καταλαβαίνετε ότι μία εταιρία δεν μπορεί μόνο να πληρώνει. Πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει να έχει και έσοδα. Αυτή όμως η προσπάθεια θεωρώ ότι άξιζε τον κόπο γιατί η Ελλάδα είναι ένας μοναδικός προορισμός και ένα μοναδικό επιχειρησιακό περιβάλλον το οποίο θα πρέπει σιγά-σιγά να το βάζουμε σε μία λογική διασύνδεσης όχι μόνο των νησιών με τις κεντρικές Μητροπόλεις, αλλά τα νησιά μεταξύ τους, περιοχές οι οποίες δεν υπήρχε δυνατότητα πριν, τουριστικά προϊόντα τα οποία δεν μπορούσες να τα εκμεταλλευτείς”, σχολίασε μεταξύ άλλων.
Πηγή: realvoice995.gr