«Είσαι Σύρος, σουνίτης μουσουλμάνος, μονήρης και έχεις ανθρώπους να σε υποστηρίξουν πίσω στην πατρίδα σου; Τότε δεν δικαιούσαι άσυλο στην Ελλάδα». Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η αλλαγή στρατηγικής που ακολουθεί πλέον η χώρα μας, απορρίπτοντας αιτήματα ασύλου ανθρώπων με αυτό προφίλ για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», τις τελευταίες ημέρες συντελείται μία ριζική μεταστροφή πολιτικής, αφού έχουν εκδοθεί οι πρώτες απορριπτικές αποφάσεις και δρομολογούνται οι πρώτες επιστροφές Σύρων.
Όπως λέει μάλιστα σε δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ» ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, τόσο με το πάγωμα της εξέτασης των αιτήσεων μετά την πτώση του καθεστώτος του Ασαντ όσο και με την τελευταία αυτή εξέλιξη, η Ελλάδα δείχνει ότι «δεν πρόκειται να ανεχθεί την κατάχρηση της Διεθνούς Προστασίας».
Ωστόσο, υπάρχει σαφής διάκριση ως προς τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου που κατατίθενται από τις θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας. Ο συριακός εμφύλιος ξεκίνησε το 2011, όταν, στο πλαίσιο της Αραβικής Ανοιξης, το καθεστώς του Ασαντ απάντησε με δολοφονίες διαδηλωτών προκαλώντας έκρηξη οργής και έναν εμφύλιο που διήρκεσε 14 χρόνια.
Από τις ένοπλες συγκρούσεις ο κοινωνικός ιστός της Συρίας αποσαθρώθηκε με σχεδόν 15 εκατομμύρια Σύρους να εκτοπίζονται βίαια και περίπου τους μισούς να φεύγουν στο εξωτερικό. Η Τουρκία ως συνορεύουσα χώρα ήταν και παραμένει ο πρώτος προορισμός γι’ αυτούς, με την Ελλάδα ωστόσο να αποτελεί τον φυσικό διάδρομο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η προσφυγική κρίση κορυφώθηκε κατά τα έτη 2016-2017, με τις ροές να εκτοξεύονται και από τη χώρα μας να περνά σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμος (Σύροι και μετανάστες από κάθε γωνιά της Ασίας και της Αφρικής που ενσωματώνονταν στα καραβάνια της προσφυγιάς.)
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr
Πηγή: protothema.gr