Ειδήσεις

Ντάισελμπλουμ: Το χρέος σύντομα θα μπει στο τραπέζι-Επιστρέφουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα

Υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταρρυθμίσεων-χρέους για να πιαστούν οι στόχοι, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Τα πέντε θέματα της αξιολόγησης περιέγραψε ο Μοσκοβισί. Γρήγορη συμφωνία για να μην αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα ζητά ο Ρέγκλινκ.

Συζητήσαμε την κατάσταση με την Ελλάδα και τα επόμενα βήματα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αποφασίσαμε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, ίσως και αύριο.

Εχει υπάρξει αρκετή πρόοδος ώστε να ελπίζουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως είπε ο ίδιος όμως πρέπει να γίνει παραπάνω δουλειά και προσπάθεια για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις απαιτήσεις που συμφωνήσαμε το καλοκαίρι. «Υπάρχουν κάποια κενά που πρέπει να καλυφθούν και κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν». Πρέπει και οι θεσμοί και η κυβέρνηση να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια, συμπλήρωσε.

«Μετά θα πρέπει να πάρουμε κάποιες πολιτικές αποφάσεις για το χρέος. Εχουμε συμφωνήσει ότι αν η Ελλάδα καλύψει τις απαιτήσεις και έχει πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να δούμε το θέμα των ετήσιων πληρωμών του χρέους», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές με το ΔΝΤ ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι για το Eurogroup είναι απλό. Πρέπει να πιαστούν οι στόχοι. Στη συζήτηση για το πώς θα πιαστούν οι στόχοι παίζει ρόλο και το θέμα της ελάφρυνσης χρέους και γι’ αυτό η συζήτηση επί του χρέους έρχεται και αυτή στο τραπέζι.

Συμπλήρωσε ότι πριν κάνεις την τελική ανάλυση για το θέμα του χρέους πρέπει να ξέρεις το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και δημοσιονομικό. Θα υπάρξει ένα σημείο στη συζήτηση τον επόμενο μήνα που όλα αυτά θα έρθουν μαζί στο τραπέζι. Πριν το Πάσχα…

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως αργότερα ότι δεν εννοούσε αυτό τον μήνα αλλά έστειλε το μήνυμα σε όλους ότι θα πρέπει να συζητηθεί. Υπάρχει ισχυρή σύνδεση των μεταρρυθμίσεων με το χρέος, τόνισε.

Οπως είπε απαντώντας σε ερώτηση, η αξιολόγηση ασχολείται με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Δεν σχετίζεται άμεσα με το χρέος αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει σύνδεση. Για να δουλέψουν όλα πρέπει να ενωθούν τους επόμενους μήνες. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση του συντομότερο, αλλά και να έρθει μπροστά η συζήτηση του χρέους. Αυτό θα μας επιτρέψει να πάρουμε την πολιτική απόφαση.

Το κλειδί είναι ότι πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο πακέτο που να πιάνει τους στόχους. Δεν θα είναι εύκολο, υπάρξουν σοβαρές προτάσεις στο στο τραπέζι στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά ίσως αυτό να μην φτάνει και γι’ αυτό θα δούμε το θέμα του χρέους.

Μοσκοβισί: Τα πέντε κρίσιμα στοιχεία

Είμαι πολύ χαρούμενος με την πρόοδο που έγινε και η οποία επιτρέπει την επιστροφή των Θεσμών. Ερχεται ως αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς των προηγούμενων εβδομάδων, τόσο μεταξύ των Θεσμών, όσο και μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας.

Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος, χρειάζεται δουλειά σε αρκετά σημεία: α) το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, β) φορολογικές μεταρρυθμίσεις γ) ασφαλιστικό σύστημα δ) να δημιουργήσει ανεξάρτητη αρχή εσόδων ε) μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στο δημοσιονομικό το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι πρέπει να δουλέψουμε για να συμφωνήσουμε σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μπορούμε να βρούμε καλές λύσεις σε όλα αυτά και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το προσφυγικό (χωρίς να υπάρξει άμεση σύνδεση) να ολοκληρώσουμε το συντομότερο.

Οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες σε δημιουργικό πνεύμα. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο Πάσχα θα υπάρξει η λύση αρκέστηκε να πει ότι θα υπάρξει το συντομότερο δυνατό.

Ο Π. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι οι Θεσμοί επιστρέφουν γιατί έχει προηγηθεί εργασία και δεν είναι απλά πολιτική κίνηση.

Ρέγκλινκ: Να αποφύγουμε αύξηση των ληξιπρόθεσμων

Ο εκπρόσωπος του ESM επιστρέφει στην Αθήνα την Τρίτη, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ταμείου. Δεν θα είναι εύκολο είναι μια πρόκληση, συμπλήρωσε.

Χρειάζεται να ολοκληρώσουμε γρήγορα γιατί η ρευστότητα γίνεται ποιο σφικτή και η έγκαιρη αξιολόγηση θα εξασφαλίσει κεφάλαια για την πληρωμή των χρεών χωρίς να χρειαστεί η κυβέρνηση να αυξήσει τις καθυστερήσεις πληρωμών, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία.

Εχει ήδη εκταμιευτεί περίπου το 1/4 του που ποσού που προβλέπει το πρόγραμμα, συνολικά, 21,4 δισ. ευρώ. Απομένουν περίπου 65 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ρευστότητα στην Ελλάδα αρκέστηκε να πει ότι η κατάσταση είναι ρευστή. Ξέρουμε ότι η κατάσταση του 2015 ήταν καλύτερη απ’ όσο περιμέναμε τον Αύγουστο και τα έσοδα το πρώτο δίμηνο ελαφρά καλύτερα. Υπάρχουν όμως πληρωμές κάθε μήνα. Το κεντρικό μου σενάριο είναι ότι θα ολοκληρώσουμε πριν υπάρξει πρόβλημα.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου