Ειδήσεις

«Θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο στήνει ο Ερντογάν

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση των Τούρκων τους επόμενους μήνες. Ειδικά από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις από τις μεγάλες πολυεθνικές. Ένα «θερμό» επεισόδιο δεν θα αποκλειόταν ως μέσο εκφοβισμού

Σκηνικό «θερμού» επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου όπου βρίσκονται τα «χρυσοφόρα» οικόπεδα, στήνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Με σκοπό να εκφοβίζει τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν έρθει στην περιοχή κι έχουν συμφωνίες με την κυπριακή κυβέρνηση, η Αγκυρα κλιμακώνει τις απειλές της και τις προκλήσεις της με στόχο να μπει στη μοιρασιά των υδρογονανθράκων.

Οι πρόσφατες απειλές του Τούρκου προέδρου, ότι δεν θα τολμήσει καμιά χώρα και καμιά πολυεθνική εταιρεία να κάνει γεωτρήσεις χωρίς την άδεια της Τουρκίας απαντήθηκε καταλλήλως μετά τη συνάντηση του κύπριου προέδρου Αναστασιάδη με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ExxonMobil o οποίος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 μέχρι το τέλος του έτους. Εξέφρασε το ενδιαφέρον του και για το επίμαχο οικόπεδο 7 για το οποίο η Τουρκία έχει εξεγερθεί, όμως, άφησε και μια αιχμή που μπορεί να είναι ανησυχητική. Δηλαδή είπε ότι τα προβλήματα πρέπει να τα λύσουν τα κράτη μεταξύ τους, κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στην περιοχή περιμένουν ειρήνη και όχι πολεμικές ενέργειες μετά από διαπραγμάτευση των κυβερνήσεων. Στην παρούσα φάση, όμως, δεν μπορεί να γίνουν συζήτηση με την πλευρά Ερντογάν υπό το πρίσμα των απειλών αλλά και των διεκδικήσεων σε περιοχές που δεν ανήκουν στην Τουρκία.

Ενδεχομένως, η παρουσία στρατιωτικών πλοίων στην περιοχή ως «ασπίδα» στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που θα ξεκινήσουν οι ενεργειακοί κολοσσοί, να ήταν ένα μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε απειλές κατά της πρόσκλησης των Ελληνοκυπρίων σε εταιρείες για το «οικόπεδο 7» νοτίως της Κύπρου.

Στο ανακοινωθέν η Άγκυρα επικαλέστηκε notam που είχε εκδώσει τον Μάρτιο του 2004 και το 2013 με τις οποίες είχε μονόπλευρα κοινοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο κάνοντας λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων της Τουρκίας. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η Άγκυρα απειλεί εταιρίες, όπως είχε συμβεί και με την Ιταλική ΕΝΙ.

Η κυπριακή πλευρά δεν θέλει να οξύνει την κατάσταση και λέει ότι συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο» για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες, με τις οποίες έχει συμβληθεί».

Η Λευκωσία, ανοίγει πάντως το παιχνίδι και σε άλλα τεμάχια.

«Πολύ σύντομα θα γίνουν ενέργειες και αναμένονται αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου» αναφορικά με το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Ως γνωστόν, ο Τούρκος πρόεδρος, Τ. Ερντογάν, έχει δηλώσει ότι η Τουρκία προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνες στα τεμάχια 3 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό να βάλει «χέρι» στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να επιβάλει τετελεσμένα.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι νέοι γύροι αδειοδότησης υπάρχουν κατά νου. Την ίδια ώρα τονίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εντείνει τις ενέργειες, που καταγγέλλουν την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» Κύπρου, o υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε, τόσο στα αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, όσο κι αυτά που «αναζητούν» εταιρείες ενέργειας. Μεγάλο ενδιαφέρον σύμφωνα με τον υπουργό, εκφράζεται από την Total.

Σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας που εμπόδισε την ΕΝΙ το προηγούμενο διάστημα να πραγματοποιήσει έρευνες, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως έχουν γίνει ενέργειες, και αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ενδιαφέρον της Exxon: «Το ενδιαφέρον της Exxon είναι μεγάλο και η Κύπρος είναι στο επίκεντρο».

Σχετικά με το Οικόπεδο 12, ανέφερε ότι «η τελική συμφωνία για πώληση του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο έχει ολοκληρωθεί». Ωστόσο, από πλευράς Αιγύπτου υπάρχει η επιθυμία να αναθεωρηθούν κάποια σημεία. «Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο υπουργός.

Εκφοβισμός

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση των Τούρκων τους επόμενους μήνες. Ειδικά από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις από τις μεγάλες πολυεθνικές. Ένα «θερμό» επεισόδιο δεν θα αποκλειόταν ως μέσο εκφοβισμού, άλλωστε κάπως έτσι η Αγκυρα απομάκρυνε ερευνητική πλοίο της ιταλικής ΕΝΙ.

Και σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και μικρά αλλά ουσιώδη επεισόδια που προκαλέι η Αγκυρα, όπως αυτό στις Οινούσσες με έλληνες ψαροντουφεκάδες.

Εν τω μεταξύ, ένταση μεταξύ Ελληνοκύπριων γεωργών και Τούρκων στρατιωτών  σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, στην περιοχή του Σοπάζ στην Επαρχία Λευκωσίας, εντός της νεκρής ζωνής. Συγκεκριμένα, ενώ τέσσερις Ελληνοκύπριοι γεωργοί βρίσκονταν για γεωργικές εργασίες στα χωράφια τους στην περιοχή,  εμφανίστηκαν στο ανάχωμα δέκα περίπου ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες.

Όπως ανέφερε ένας εκ των τεσσάρων γεωργών, ακολούθως οι ίδιοι ειδοποίησαν την Αστυνομία, ενώ κλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους και να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενημερώνοντάς τους πως αν παραμείνουν στα χωράφια και συνεχίσουν τις γεωργικές εργασίες, αυτό θα γίνει με δική τους ευθύνη.

Παρόλο που το έδαφος ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου οι γεωργοί, δικαιούνται να καλλιεργούν τη γη μέχρι τα τουρκικά φυλάκια, την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη ενημερώνουν τους Ελληνοκύπριους γεωργούς πως πρέπει να απέχουν 200 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια.

Όπως επεσήμανε ο γεωργός, η παρεμπόδιση των εργασιών τους από τους Τούρκους στρατιώτες είναι κάτι που συμβαίνει επανειλημμένα και ως εκ τούτου προτίθενται τη Δευτέρα να αποταθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα.

Πηγή tanea.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου