Τρόποι για την καλύτερη διαχείριση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης αναζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Ρόδου.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, οι ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου κκ. Γιώργος Κατάκος και Αντώνης Γονιδάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενημέρωσαν σχετικά το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του.
Και στις δύο συναντήσεις συμμετείχαν επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στη διαδικασία διαχείρισης του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να θέσει σε λειτουργία πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου για τη στάθμευση των οχημάτων στην πόλη.
Σύγχρονα προγράμματα ελέγχου των θέσεων στάθμευσης έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα.
Ουσιαστικά επιδιώκεται να εφαρμοσθεί και στη Ρόδο έξυπνο σύστημα που θα επιτρέπει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, της χρήσης των χώρων στάθμευσης.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγκατασταθούν νέα ηλεκτρονικά μηχανήματα, δηλαδή αισθητήρες, σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης. Όλα αυτά τα σύγχρονα συστήματα θα δίνουν τη δυνατότητα στους οδηγούς να πληρώνουν το αντίτιμο για τις θέσεις στις οποίες θα σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους ακόμη και μέσω smartphones.
Θα πρέπει όμως να γίνει και αναβάθμιση του Συστήματος Καταγραφής και Πληρωμής Στάθμευσης με σύγχρονα μηχανήματα που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη χρήση GPRS για την λήψη όλων των δεδομένων που αφορούν στο χρόνο στάθμευσης και τις πληρωμές.
Για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος οι δημοτικοί υπάλληλοι με αρμοδιότητες ελέγχου και επιβολής προστίμων παράνομης στάθμευσης θα διαθέτουν φορητές συσκευές με Bluetooth, μέσω των οποίων θα γίνεται η καταγραφή και παρακολούθηση των κατειλημμένων θέσεων στάθμευσης οχημάτων και η εποπτεία και ο έλεγχος της σωστής χρήσης εκ μέρους των πολιτών των εξοπλισμών συστημάτων καταχώρισης και πληρωμής στάθμευσης καθώς και της τήρησης των κανονισμών στάθμευσης.
Για να γίνουν όλα αυτά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, όπως τονίστηκε χθες, θα πρέπει το θέμα να διερευνηθεί πρώτα εξονυχιστικά από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου.
Ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου κ. Γιώργος Κατάκος εξήγησε πως ο Δήμος Ρόδου είναι ακόμη στην αρχή της προσπάθειας για την αναβάθμιση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
«Δεν μπορούμε να αναφερθούμε στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στην πόλη . Είμαστε πολύ μακριά και το όλο πρότζεκτ είναι ακόμη στην αρχή. Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τη νομοθεσία και αν μπορούμε θα προχωρήσουμε. Αυτός ήταν ο λόγος που συμμετείχε στη σύσκεψη ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου», δήλωσε ο κ. Κατάκος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν αρκετά νομικά ζητήματα.
«Είμαστε ακόμη στη διαδικασία που αφορά στη διαχείριση των μηχανημάτων που διαθέτει ο Δήμος. Στη σημερινή σύσκεψη δεν συζητήσαμε για τη λειτουργία σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων. Μιλήσαμε για τα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος και τις πιθανότητες να εγκατασταθούν νέα σε διάφορα σημεία της πόλεως», εξήγησε ο κ. Κατάκος, μιλώντας στη «δημοκρατική».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ