Ειδήσεις

Στις επιχειρήσεις “φαντάσματα” των Δήμων που δεν έχουν απογραφεί 3 στα Δωδεκάνησα-Κυρώσεις

Συνολικά 52 επιχειρήσεις, τις οποίες αποκαλύπτει σήμερα το epoli.gr, των Ο.Τ.Α., από το σύνολο των 133 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των Δήμων, δεν έχουν απογραφεί, παρά το “τελεσίγραφο” του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η προθεσμία για την απογραφή των Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων έληξε στο τέλος Αυγούστου και σύντομα αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις σε όποιες επιχειρήσεις παραμένουν «φαντάσματα».

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπροσωπούμενη από τον Υφυπουργό, Γιώργο Ντόλιο, επικοινώνησε πρόσφατα με τα Συλλογικά Όργανα των Αναπτυξιακών Εταιρειών και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη τους για την απογραφή των Ν.Π.Ι.Δ. και έτσι εντάχθηκαν στη διαδικασία 81 Δημοτικοί και Διαδημοτικοί Φορείς.

Για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις που δεν θα απογραφούν προβλέπεται διακοπή της Κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και των αποζημιώσεων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απογραφή αποτέλεσε μέρος της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το συμμάζεμα του δημόσιου τομέα.

Τα Κοινοτικά κονδύλια

Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να διακόψει ακόμα και την Κοινοτική χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις που δεν θα απογραφούν, αφού τα Κοινοτικά κονδύλια που δίδονται μέσω ΕΣΠΑ, κατά μία έννοια, αποτελούν Κρατική ενίσχυση των συγκεκριμένων Νομικών Προσώπων.

Η διακοπή της χρηματοδότησης εκτιμάται, ότι θα οδηγήσει σε “λουκέτο” τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, που θα επιμείνουν να μην καταγράψουν τα οικονομικά τους στοιχεία, το προσωπικό και το μισθολογικό κόστος, καθώς δεν θα μπορούν να καταβάλουν μισθούς και να υλοποιούν Προγράμματα, ενώ οι υπάλληλοι θα οδηγηθούν σε απόλυση με την ευθύνη να βαραίνει τις Δημοτικές Αρχές.

Αρκετές Δημοτικές Επιχειρήσεις, που ανήκουν κυρίως στον τομέα της Ύδρευσης και της Αποχέτευσης αρνήθηκαν να απογράψουν το προσωπικό τους, με τη δικαιολογία, ότι χρηματοδοτούνται από ίδια έσοδα, οπότε δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των Ν.Π.Ι.Δ., που διέπουν Δημόσιες και Δημοτικές Εταιρείες.

Από τις 52 επιχειρήσεις οι τρεις σε Δήμους των Δωδεκανήσων είναι:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΙΨΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΙΨΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

epoli.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου