Ειδήσεις

Τράπεζες: Πώς θα πέσουν στην αγορά τα 16 δισ. που συμφώνησαν με τον Μητσοτάκη

Στην μεγαλύτερη ροή ρευστότητας που έχει διοχετευθεί στην οικονομία την τελευταία δεκαετία θα προχωρήσουν συντονισμένα τους επόμενους μήνες τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα επιχειρώντας να συμβάλουν έτσι στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ξεπεράσουν τις σοβαρές συνέπειες του κορονοϊού.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν την Τρίτη με τον πρωθυπουργό οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ενημέρωσαν τον Κ. Μητσοτάκη ότι είναι σε θέση να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία, με τη μορφή χρηματοδοτήσεων περίπου 16 δις ευρώ το 2020.

Πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες της χθεσινής τηλεδιάσκεψης τονίζουν στο news247.gr ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το πώς θα διοχετευθεί με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και με πιο τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.

Καθώς έχει ήδη ενεργοποιηθεί το σχέδιο άρσης του lockdown, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στοχεύουν, αρχής γενομένης από τον Μάιο, στην παροχή του απαραίτητου κεφαλαίου κίνησης, ώστε να λειτουργήσουν ξανά υπό ομαλότερες συνθήκες οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά εδώ και ενάμιση μήνα.

Πρόκειται για ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία με πολύ χαμηλά επιτόκια, είτε απευθείας από το κράτος ή από τις τράπεζες, συνδυαστικά με δημόσια προγράμματα επιδότησης τόκων ή εγγυοδοτικά. Είναι δε επιπρόσθετη της τρίμηνης επιδότησης για τα υφιστάμενα ενήμερα δάνεια που δικαιούνται όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη «τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναμφίβολα θα περιορίσουν τις βαριές συνέπειες που ήδη προκαλεί η πανδημία στη λειτουργία της αγοράς, των επιχειρήσεων και της οικονομίας ευρύτερα». Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, με την προετοιμασία που έχει γίνει από τις τράπεζες, η αξιολόγηση των αιτημάτων και η εκταμίευση θα ολοκληρώνονται μέσα σε λίγες ημέρες.

Η δεξαμενή των 16 δισ. ευρώ

Όπως ανέλυσαν στον πρωθυπουργό οι τραπεζίτες, με το κρατικό δάνειο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το οποίο με τη δεύτερη φάση του Μαΐου θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, τη δράση ύψους 2 δισ. ευρώ του ΤΕΠΙΧ για διετή επιδότηση τόκων κατά 100% σε νέες χορηγήσεις, το νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου μπορούν να δοθούν με μόχλευση δάνεια ως 7 δισ. ευρώ, αλλά και με τα απευθείας ανοίγματα των τραπεζών στους πελάτες τους, εκτιμάται ότι το νέο χρήμα θα ανέλθει στα επίπεδα των 16 δισ. ευρώ εφέτος.

Η δίψα της αγοράς για φθηνή ρευστότητα αποτυπώνεται ήδη στην υψηλή ζήτηση για τα προγράμματα που είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, «μέσα σε τρεις ημέρες δεχθήκαμε για το πρόγραμμα διετούς επιδότησης τόκων του ΤΕΠΙΧ πάνω από 10.000 αιτήσεις δανειοδότησης αριθμός που λάβαμε πέρυσι όλον τον χρόνο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Δεν είναι τυχαίο ότι την πρώτη εβδομάδα των αιτήσεων δεσμεύθηκε το 65% των πόρων, δηλαδή 1,30 δισ. ευρώ.

Τα εργαλεία ρευστότητας

Αναλυτικότερα, στη διάθεση επιχειρήσεων και επαγγελματιών βρίσκονται ή θα υλοποιηθούν μέσα στον Μάιο τα ακόλουθα εργαλεία άντλησης ρευστότητας:

  1. Πρόγραμμα επιδότησης τόκων για 2 έτη:Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου υποπρογράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΤΑ), για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης. Δηλαδή δαπάνες που σχετίζονται με λειτουργικά έξοδα και γενικά με όλο το συναλλακτικό τους κύκλωμα. Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση παραστατικών.

Η χρηματοδότηση φτάνει ως τις 500.000 ευρώ. Το επιτόκιο, που είναι σταθερό τα δύο πρώτα έτη, μπορεί να ανέλθει σε αυτό το διάστημα ως 8%. Οι τόκοι επιδοτούνται από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 100% την πρώτη διετία. Προϋπόθεση για τη λήψη της επιδότησης είναι η διατήρηση για 2 χρόνια του ίδιου αριθμού θέσεων απασχόλησης. Στη συνέχεια μέχρι την πλήρη εξόφληση το επιτόκιο επιδοτείται κατά 40%.

Η συνολική διάρκεια του δανείου κυμαίνεται από 2 έως 5 χρόνια και η περίοδος χάριτος από 6 έως 12 μήνες. Η εκταμίευση γίνεται εφάπαξ ή σταδιακά. Το ποσό της επιδότησης επιτοκίου θα καταβάλλεται προκαταβολικά από την ΕΑΤ κάθε 6 μήνες, εφόσον τηρείται η δέσμευση για το προσωπικό.

  1. Εγγυήσεις για παροχή δανείων σε όλες τις επιχειρήσεις:Οι εγγυήσεις παρέχονται μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΕΑΤ). Μπορούν να αξιοποιηθούν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολουμένους αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις για νέο δανεισμό, προς κάλυψη αναγκών ρευστότητας. Αρκεί να μην ήταν προβληματικές στο τέλος του 2019 και να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι εγγυήσεις για όλες τις τράπεζες ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση μέσω των τραπεζών μπορούν να δοθούν δάνεια άνω των 7 δισ. ευρώ. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου μηχανισμού είναι ότι με μειωμένες εξασφαλίσεις, λόγω της κρατικής εγγύησης του δανείου κατά 80%, δίνεται στον πελάτη προνομιακή τιμολόγηση.

Το ύψος του εγγυημένου δανείου μπορεί να ανέλθει ως το διπλάσιο του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης ή το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών του 2019. Το επιτόκιο διαμορφώνεται ελεύθερα από κάθε τράπεζα, ανάλογα με την πιστοδοτική της πολιτική. Η διάρκεια εξόφλησης μπορεί να φθάσει έως τα 5 χρόνια.

Επίσης, προβλέπεται προμήθεια για την εγγύηση, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τη διάρκεια του δανείου. Με απόφαση όμως της Κομισιόν, ο προϋπολογισμός της δράσης αυξάνεται κατά 250 εκατ. ευρώ για να επιδοτηθεί και αυτό το κόστος.

Πηγή news247.gr

Κώστας Παπαγρηγόρης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου