Ειδήσεις

Μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός-Mία στις 100.000 η πιθανότητα θρόμβωσης

Στον απόηχο των 4.309 νέων κρουσμάτων ο  καθηγητής μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνουμε Χιλή, με 30% εμβολιασμούς και χιλιάδες κρούσματα» – Επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων – Συνέστησε προσοχή στις ηλικίες 20-50 ετών – Mία στις 100.000 η πρόκληση θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca

Ένα ιδιαίτερα ηχηρό σήμα κινδύνου εξέπεμψε, διακριτικά και ψύχραιμα αλλά με απόλυτη σαφήνεια για τη κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας: «Το αντιπαράδειγμα είναι η Χιλή. Μπορεί αύριο να είμαστε εμείς. Το 30% των ανθρώπων εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση. Η τοπική κυβέρνηση αγόρασε πολλά εμβόλια και εμβολίασε τον πληθυσμό. Τι έγινε όμως; Επικοινωνιακά δεν στήριξαν το μήνυμα. Υπήρξε τεράστια πτώση της συμμόρφωσης, έγινε άρση των μέτρων και, δυστυχώς, η Χιλή ζει ένα τεράστιο επιδημικό κύμα με πολλαπλές εισαγωγές στα νοσοκομεια και θανάτους».

Ο καθηγητής Τσιόδρας αναφέρθηκε στο «αντιπαράδειγμα της Χιλής στο τέλος της ομιλίας του προς την Ακαδημία Αθηνών, με τίτλο «Πανδημία SARS-Cov-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Στη διάρκεια της εισήγησής του, η οποία μεταδόθηκε μέσω του διαδικτυακού διαύλου της Ακαδημίας Αθηνών
, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά και με πλήθος τεκμηρίων μια ανασκόπηση της πανδημικής περιόδου, της τρέχουσας κατάστασης, καθώς και των προβλέψεων για το μέλλον. Επεσήμανε δε πως ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα χτυπάει τις ηλικίες 20 εως 50 ετών.

Επικαλούμενος επτά κλινικές μελέτες ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να προκαλέσει σε σοβαρά περιστατικά θρόμβωση σε ποσοστό έως 69%, ενώ όπως τόνισε με έμφαση η πιθανότητα το εμβόλιο της Οξφόρδης (AstraZeneca) να προκαλέσει θρόμβωση είναι στη χειρότερη περίπτωση μία στις 100.000.

Το παράδειγμα με το τροχαίο ατύχημα

Το όφελος του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού είναι τεράστιο σημείωσε επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας και ανέφερε 2 παραδείγματα.

Με το εμβόλιο κατά της ιλαράς 1 στους 40 χιλιάδες (0,0025%) εμβολιασμένους αναπτύσσει θρομβοκυτταροπενία και πορφύρα (αιμμοραγική διάθεση).  Επίσης, η πιθανότητα κάποιος από 1 εκατ. εμβολιασμένους, τις 28 μέρες μετά την 1η δόση να πάθει τροχαίο ατύχημα είναι 1/10.000 (0,01%)

«Τα πάντα στην κοινωνία μας πρέπει να να τα βλέπουμε συγκριτικά. Ασθένειες, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα έφτασαν στο σημείο της εξαφάνισης χάρη στα εμβόλια» τόνισε.

H αποτυχία συμμόρφωσης με τα μέτρα και οι επιπτώσεις

Το πλέον σημαντικό μέρος της ομιλίας του καθηγητή Τσιόδρα, με πλήθος μηνυμάτων -φανερών και συγκαλυμμένων- προς πάσα κατεύθυνση, ήταν το καταληκτικό. Επιστρέφοντας στην περίπτωση της Χιλής, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η κατάσταση στη συγκεκριμένη χώρα έχει ξεφύγει τόσο πολύ από τον έλεγχο, ώστε η εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «η αποτυχία της συμμόρφωσης με τα μέτρα, της απόστασης, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής συνωστισμού, οδήγησε στο τραγικό παράδειγμα της Χιλής».

«Όλα αυτά» τόνισε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας «πρέπει να συνεχίζονται, μαζί με τον εμβολιασμό μέχρι να πετύχουμε την ελευθερία μας. Ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί σοβαρώς από αυτή την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και νομίζω ότι είναι μακράς διαρκείας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν σοβαρά τις νοσηλείες και τους θανάτους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα, όμως, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και εάν σημαίνει αυτό, και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουν να ελπίζουν κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας. Με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση. Με βελτιστοποίηση των μέτρων, στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων. Έτσι θα εξισορροπούνται οι αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και θα μειώνεται το κοινωνικό κόστος».

O κ. Τσιόδρας έκρουσε επίσης «καμπανάκι» για τους 20 – 50 ετών παρουσιάζοντας ένα πίνακα ηλικιακής κατανομής των κρουσμάτων.

«Βλέπετε πώς ανοίγει η ψαλίδα τις τελευταίες εβδομάδες και πώς έχουμε μία επιδημία που προσβάλλει αυτό το ενεργό κομμάτι του πληθυσμού, τις ηλικίες 20-50 ετών. Βλέπετε πώς το κόκκινο απλώνεται και δείχνει τη διασπορά της επιδημίας σε αυτόν το νέο και ενεργό πληθυσμό. Αντίστοιχη ακριβώς εικόνα έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου» τόνισε.

Ο δείκτης R

Εξηγώντας την επίπτωση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε πως αν υπάρχουν 1000 κρούσματα και ο δείκτης Rt είναι 1,1, τότε σε 60 ημέρες, τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 25.000.

Διασταυρούμενη ανοσία

Σημαντικά ευρήματα έχουν καταγραφεί σε ότι αφορά την ανοσία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, παρότι ο τίτλος αντισωμάτων πέφτει όσο απομακρύνεται ο χρόνος της νόσησης από τον ιό, εντούτοις, τα αντισώματα δεν χάνουν την εξουδετερωτική τους δράση. Παράλληλα, συνεπικουρούνται και από τα Τα κύτταρα (κύτταρα μνήμης), με αποτέλεσμα τουλάχιστον το 95% των ανθρώπων να διατηρεί τα τρία από τα πέντε σκέλη ανοσίας. Όσο για τη διασταυρούμενη ανοσία, αυτή έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον από πέντε μελέτες σε ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία και Σιγκαπούρη.

Self-test

Σε ότι αφορά τα self-test, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν διασφαλίζεται το αποτέλεσμα, όμως ακόμη και μόνο το 25% των περιστατικών απομονωθεί, τότε θα υπάρχει όφελος.

Μεταλλάξεις

Καθώς στη χώρα μας επικρατεί πλέον το βρετανικό στέλεχος, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό το στέλεχος αυτό και πιθανότατα προκαλεί και σοβαρότερη νόσο. Εντούτοις, είναι αναμενόμενοι οι περισσότεροι θάνατοι, εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει παρατηρηθεί σε 114 χώρες με μεγάλη διασπορά, και τις τρέχουσες εβδομάδες θα είναι η επικρατούσα παραλλαγή. Υπάρχει μεν διασταυρούμενη ανοσία, όμως φάνηκε ότι υπάρχει 61% παραπάνω κίνδυνος θανάτου.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου