Αθλητικά

Ποδόσφαιρο: Μαυρωτάς για Football League και αναδιάρθρωση

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ μίλησε την Παρασκευή ο γ.γ.Α. Γιώργος Μαυρωτάς και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο συλλαλητήριο των αθλητών, στα πρωταθλήματα που δεν έχουν ανοίξει και στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Υποστήριξε ξανά ότι η Football League θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει, αλλά οι ημερομηνίες δεν είναι σαφείς.
Όσο για το πώς θα διαμορφωθεί ο ποδοσφαιρικός χάρτης, στο ερώτημα αν η Β’ Εθνική αποτελείται από 32 ομάδες, απάντησε ότι ίσως χωριστούν σε δύο ομίλους. Σε κάθε περίπτωση τόνισε, ο αριθμός θα είναι θέμα συζήτησης.
Αναλυτικά τα όσα είπε, σε απόδοση του FL News:
-Για το συλλαλητήριο των αθλητών:
«Είναι δύσκολα. Όλα εξαρτώνται από την συνολικότερη εικόνα. Προσπαθούμε με ασφάλεια και με λειτουργικότητα να ανοίξουμε όσο μπορούμε. Να δείξουμε ότι ο οργανωμένος αθλητισμός δεν είναι μία εστία διασποράς. Μετά την Super League 1 και τη Basket League σιγά σιγά προστέθηκαν κι άλλα ομαδικά αθλήματα, οι Εθνικές Ομάδες, βάζοντας το εβδομαδιαίο τεστ Covid-19 σε όλους τους αθλητές σαν μία ασφαλιστική δικλείδα. Έτσι θα πορευτούμε και για τους επόμενους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Ελεγχόμενα και οργανωμένα».
-Για τα πρωταθλήματα που δεν έχουν εκκινήσει:
«Από την κορυφή της πυραμίδας πηγαίνουμε ελεγχόμενα και σιγά σιγά. Να υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να ακολουθηθεί αυτό το πρωτόκολλο. Από τις περισσότερες κατηγορίες αυτή η διαβεβαίωση υπάρχει. Περιμένουμε την επιτροπή εμπειρογνομώνων. Μετρά το πλήθος των μετακινήσεων. Όσο πηγαίνουμε προς τα κάτω και μεγαλώνει το πλήθος, υπάρχουν και μεγαλύτερες επιφυλάξεις. Δεν μπορείς να πας σε ακαδημίες, σε μικρότερες κατηγορίες που έχουν περισσότερες ομάδες και παιδιά».
-Football League, Α2 μπάσκετ ανδρών και Α’ Εθνική γυναικών στο ποδόσφαιρο πότε αναμένεται να εκκινήσουν;
«Οι ημερομηνίες είναι ασαφείς. Η Football League είναι το επόμενο που θα ανοίξει, όπως και η Α’ Εθνική γυναικών, ίσως και η Γ’ Εθνική. Πάντα με τις ίδιες προϋποθέσεις και η τελευταία. Με εβδομαδιαίο τεστ για το οποίο προσπαθούμε να βρούμε τρόπους πώς θα καλυφθεί. Και η ΕΠΟ κάνει κάποιες ενέργειες μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι ημερομηνίες εξαρτώνται από τη συνολικότερη εικόνα. Εάν η Επιτροπή κλείσει κάποιες δραστηριότητες, σημαίνει ότι η μεγάλη εικόνα δεν βοηθά για να ξεκινήσουν και οι αθλητικές δραστηριότητες».
-Για την εξαγγελία αναδιάρθρωσης και πόσες ομάδες θα συγκροτούν την κάθε κατηγορία:
«Στο νομοσχέδιο που θα έρθει το επόμενο διάστημα, Δευτέρα ή Τρίτη θα ανέβει στην διαβούλευση, δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένο αριθμό ομάδων. Κατά την γνώμη μου το βασικό κριτήριο είναι να φτιάξεις βιώσιμα πρωταθλήματα».
-Έχουμε 12 ομάδες στην Super League 2 και 20 στην Football League. Μπορούμε να έχουμε επαγγελματικό αθλητισμό με 32 ομάδες;
«Μπορεί να σπάσει σε δύο ομίλους όπως στο παρελθόν. Όλα αυτά θα συζητηθούν στην διαβούλευση. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος να υπάρξουν δύο κατηγορίες με βιώσιμες ομάδες. Έχετε δίκαιο. Πρέπει να ‘’παντρευτεί’’ η βιωσιμότητα με τον αριθμό των ομάδων. Αν μπορούμε να σηκώσουμε τόσες ομάδες, έχει καλώς. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες με τα μετοχικά κεφάλαια, με τους ελέγχους…
Είναι ένα κριτήριο το μετοχικό κεφάλαιο, ώστε να καταλαβαίνεις αν ο άλλος μπορεί να ανταποκριθεί. Πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος παραπάνω. Με μία αναδιάρθρωση που δεν θα γίνει σε μία νύχτα, όπως μπορεί να είχε γίνει προηγουμένως, αλλά με μία αναδιάρθρωση, η οποία θα είναι στη διαβούλευση για αρκετές ημέρες, μπορούμε να πετύχουμε ένα πολύ ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ο υφυπουργός είναι αρκετά σφιχτός στις ημερομηνίες που βάζει. Δεν θα κρατήσει πάνω από 10 ημέρες η διαβούλευση και μετά παίρνει τον δρόμο του για τις επιτροπές και τη Βουλή».
-Για το στοίχημα και αν υπάρχει ενημέρωση πότε τα χρήματα θα περάσουν στον αθλητισμό:
«Αυτό είναι μία πρωτοβουλία που τώρα ουσιαστικά ξαναζεστάθηκε. Αυτό θέλει μία κατανομή. Έχουμε Ολυμπιακό έτος, έχουμε Ομοσπονδίες που μπορούν να παίρνουν κάποια μπόνους. Οτιδήποτε πρέπει να σχεδιαστεί με γνώμονα μία συνολική προσέγγιση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου