Ειδήσεις

Ομιλία του Δημήτρη Γάκη για τα προβλήματα στην Υγεία

Για τα μεγάλα προβλήματα στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη νησιωτική χώρα, αλλά και τις ελπιδοφόρες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση και τη μεταρρύθμιση ενός ενιαίου συστήματος δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας εν λειτουργία, μίλησε ο Δημήτρης Γάκης στην τοποθέτηση του στο νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας και την αλλαγή σκοπού του ΕΟΠΥΥ, στην ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Γάκης, έθεσε το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητείται το νομοσχέδιο και κατέρριψε με επιχειρήματα τον αντικοινωνικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – ειδικά για τη νησιωτική χώρα. «Πώς αντιμετωπίζει η μνημονιακή κυβέρνηση τα θέματα της υγείας;», το κρίσιμο ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής στην τοποθέτησή του, συνεχίζοντας με τα βασικά – αρνητικά για τους πολίτες – χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου: «Αλλάζει δραματικά τα χαρακτηριστικά του ΕΟΠΥΥ. Μετατρέπει τον Οργανισμό σε αποκλειστικό αγοραστή υπηρεσιών από το ΕΣΥ και από τον ιδιωτικό τομέα. Οδηγεί τους πολίτες αποκλειστικά στους μεγαλοπάροχους υγείας, αφού μεθοδευμένα έχει προκαλέσει τη λειτουργική κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων. Διαμορφώνει ένα νεοφιλελεύθερο περιβάλλον για τη μετά κρίση εποχή, καθορίζοντας το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Κλείνει τις μονάδες του ΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ για απροσδιόριστο διάστημα –γιατί έτσι θα γίνει στην πράξη- με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, ειδικά στη νησιωτική χώρα. Ολόκληρα νησιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρό … μετακυλύετε το κόστος στους πολίτες, συνθλίβοντας το δημόσιο τομέα και ενισχύοντας την πολιτική αποκλεισμού των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων από τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας… χαρακτηρίζεται από επιδερμικότητα, προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα και βαθαίνει το ρήγμα των κοινωνικών ανισοτήτων», καταλήγει στην κριτική του επί του σχεδίου νόμου.

Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «… για τη χάραξη της πολιτικής υγείας (στο Αιγαίο) χρειάζεται η εφαρμογή μιας νησιωτικής πολιτικής στην πράξη. Χρειάζεται δηλαδή η αντιμετώπιση των ασθενών στα νησιά με άξονα αναφοράς τη συνολική ιατρική διαδρομή. Υπάρχει η ανάγκη μεταβατικότητας ορισμένων διατάξεων για τα μικρά νησιά. Η γεωγραφία και οι συγκοινωνιακές δυσκολίες δεν επιτρέπουν την εύκολη μετακίνηση ενός ασθενή για παράδειγμα από την Κάλυμνο προς την Κω και τη Ρόδο, αν τελικά όλοι οι γιατροί που έχουν εξωτερικά ιατρεία θελήσουν να ενταχθούν στο σύστημα υγείας. Επομένως, χρειάζεται ένας χρόνος προσαρμογής και μια δεύτερη σκέψη για τη μετάβαση στο νέο σύστημα, ειδικά στα μικρά νησιά στα οποία πρέπει να παρέχονται οι κατάλληλες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Χρειάζεται ο σωστός σχεδιασμός με στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, της άμεσης αντιμετώπισης του ασθενούς, της κατάλληλης στελέχωσης και της χρήσης των εφαρμογών της τηλεϊατρικής».

Συγκεκριμένη αναφορά του Δημήτρη Γάκη για τα προβλήματα του ΕΚΑΒ και για την Κάρπαθο, προκάλεσε την άμεση αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς: «Η έλλειψη οργάνωσης του δικτύου του ΕΚΑΒ είναι πρόβλημα όλων των νησιών. Και να φανταστεί κανείς ότι στην Κάρπαθο εκκρεμούν και δεν ξέρουμε πού βρίσκονται –και θέλουμε να μας απαντήσετε σε αυτό- δύο ασθενοφόρα που έχουν δωρίσει ομογενείς στο Κέντρο Υγείας της Καρπάθου», είπε. Για το θέμα αυτό, που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία της Καρπάθου, στο κλείσιμο της συνεδρίασης η υφυπουργός Υγείας κα Ζ. Μακρή δήλωσε: «…Ρώτησε ο συνάδελφος πού βρίσκονται δύο ασθενοφόρα αυτή τη στιγμή που έχουν δωριθεί.

Δεν μπορώ να σας απαντήσω πού βρίσκονται, αλλά στις προσθήκες που έχει καταθέσει ήδη ο Υπουργός προβλέπεται η απαλλαγή από τους φόρους, τα τέλη και τους δασμούς, ώστε να διευκολύνεται η υλοποίηση και ολοκλήρωση τέτοιων δωρεών. Οπότε, αν είναι οι λόγοι αυτοί για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί, θα το δούμε μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου».
Μαζί με τους κατοίκους της Καρπάθου, περιμένουμε μετά και τη σημερινή (05.02.14) εξέλιξη, ολοκληρωμένη απάντηση από την κυβέρνηση και την άμεση επίλυση του θέματος με την απόδοση των δύο ασθενοφόρων στο ΚΥ Καρπάθου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Δ/νήσου, έδωσε την αισιόδοξη για την κοινωνία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας:

«Η υγεία είναι μια μοναδική σύνθετη διασταύρωση της επιστήμης αιχμής και συνεχώς αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, της πολιτικής ευαισθησίας και της μεγάλης βαρύτητας που έχει για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ένα νομοσχέδιο υγείας για να είναι ουσιαστικά αποτελεσματικό, πρέπει να βασίζεται σε μία κρίσιμη αρχή: την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης όλων των πολιτών όπου κι αν βρίσκονται. Πρέπει να δίνει αποτελεσματικές και λειτουργικές λύσεις και να αμβλύνει τις περιφερειακές διαφορές όσον αφορά στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να στηρίζεται σε ένα σοβαρό χάρτη επιδημιολογικά τεκμηριωμένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, με βάση τον οποίο θα γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των ανθρώπινων πόρων αλλά και των υλικών πόρων του συστήματος».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου