Αντίστροφη πορεία σε σχέση με το καλοκαίρι καταγράφει η κατανάλωση τον Σεπτέμβριο όπως καταγράφεται στην οργανωμένη λιανική. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της αγοράς, η  πτώση  στις πωλήσεις  φτάνει και το 8% στις αλυσίδες σουπερ μάρκετ.

Πάντως όπως τόνισε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης κατά τη παρουσίαση έρευνας του ΣΕΒ, ο κλάδος «προσεύχεται» να αποκατασταθεί η τάση που για ένα οκτάμηνο κυριάρχησε. Όπως τόνισε η άνοδος κυμάνθηκε στο 2-3%, ωστόσο ο Σεπτέμβρης είναι κακός.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών περιορίστηκε λόγω φόρων και εισφορών κάτι όμως που ίσχυε και πέρυσι αλλά προφανώς λειτουργεί σωρευτικά.

Πάντως ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου εκτιμάται ότι θα κινηθεί και φέτος  κάτω από το άλλοτε ψυχολογικό όριο των 10 δις. ευρώ. Θετικά στη φετινή μάχη πάντως φαίνεται να κινούνται τα καταστήματα των πρώην δικτύων Μαρινόπουλου και Βερόπουλου που έχουν ενταχθεί στις αλυσίδες Σκλαβενίτη και My Market.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου στην  εποχή  των … παχιών  αγελάδων  έφθανε τα 17 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι άλλο ένα θέμα που προβληματίζει το οργανωμένο εμπόριο και δη το κομμάτι του που έχει δραστηριότητα στον κλάδο cash and carry είναι η πτώση που καταγράφει στον τομέα. Μπορεί να είναι οριακή αλλά σε μια περίοδο τουριστικής έκρηξης δημιουργεί απορίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η χαμηλή ζήτηση στα καταστήματα cash and carry μπορεί να αποδοθεί στην ανάπτυξη όσων υγιών χονδρεμπόρων επιβίωσαν στην κρίση ή στον προσανατολισμό στα σούπερ μάρκετ για αγορές χονδρικής λόγω προσφορών.

πηγή reporter.gr

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ