Ρεπορτάζ

ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ: Γενική Συνέλευση στο ΕΚΡ

Εντονος προβληματισμός διατυπώθηκε κατά την γενική συνέλευση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου για τη συνέχιση της λειτουργίας της και για το μέλλον των εργαζομένων της.
Στην Γ.Σ. παρέστη ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου & δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο νομικός σύμβουλος κ. M. Παπαγεωργίου, ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Μιχάλης Κόκκινος, ενώ τη διοίκηση του ΕΚΡ εκπροσώπησε ο κ. Ηλίας Μπούκλας.
Μετά τη Γ.Σ. ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Νίκος Ρεσβάνης με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της εταιρείας, καθώς ο κ. Καμπουράκης, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι στηρίζει την λειτουργία της και θα γίνουν προσπάθειες εκατέρωθεν:
«Εκτιμούμε ότι είναι θέμα χρόνου για να δοθεί οριστική λύση. Ο ίδιος ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ δήλωσε ότι θα μας στηρίξει ενώ και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βρίσκεται στο πλευρό μας. Εμείς σαν εργαζόμενοι είμαστε ικανοποιημένοι και περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις».

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από τον κ. Μιχάλη Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε αναλάβει τη νομική αναβίωση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ με ένα σύγχρονο και παραγωγικό νέο Καταστατικό γύρω από την προστασία του Περιβάλλοντος και την Πολιτική Προστασία για αυτήν την ιστορική Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία, αποσαφηνίστηκε ότι τα εμπόδια για την οικονομική χρηματοδότηση της Εταιρείας δεν είναι πλέον νομικά, αλλά ζήτημα κατεξοχήν πολιτικής βούλησης και διοικητικής ανταπόκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και της Γεν. Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας που εκδίδουν τις απαραίτητες Πιστοποιήσεις Δασοπροστασίας σύμφωνα και με τις προβλέψεις του άρθρου 100 παρ. 1 περ. δ του Ν. 3852/2010 (Νόμος Καλλικράτης). Η Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης της Εταιρείας με φορείς ΟΤΑ α και β βαθμού εξαρτάται από την έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού δασοπυρόσβεσης που ενώ προβλέπεται ότι εκδίδεται για τον αντίστοιχο Φορέα με τον ως άνω νόμο, οι παραπάνω δημόσιες υπηρεσίες επιμένουν στην έκδοση μόνο ατομικών πιστοποιήσεων ή αποκλειστικά σε ΜΚΟ σωματειακής μορφής.
«Δηλώνω αισιόδοξος αν εφαρμοστεί η κοινή λογική στο ελληνικό κράτος δικαίου και αν κατανοήσει η Δημόσια Διοίκηση ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι κοινό και ενιαίο, και όχι αποκομμένο ανάμεσα στα Υπουργεία και στις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου το κεντρικό κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη για την περιφερειακή ανάπτυξη και πρόοδο» τόνισε, με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Μιχάλης Κόκκινος ξεκαθάρισε πως αυτό που πρότεινε είναι μια ‘ερμηνευτική εγκύκλιος’ αφού δεν είναι πλέον απαραίτητη κάποια νομοθετική πρωτοβουλία ή τροπολογία για να δοθεί μόνιμη λύση:
«Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ είναι ένα γέννημα της τοπικής κοινωνίας, με κάποιους πρωτοπόρους όπως ο Γιώργος Γιαννόπουλος και ο Τάσος Αλιφέρης που εκείνη την εποχή συνέβαλαν για να δημιουργηθεί. Ήταν πρωτοπόροι όχι μόνον για την εποχή που δημιουργήθηκε, αλλά και για τα σημερινά δεδομένα. Πέρασε πολλές περιπέτειες (που κερδήθηκαν με μάχες) για να έρθει σήμερα ενώπιον μίας ακόμη νομικής διένεξης.
Σήμερα, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ έχει ακόμη ένα θέμα το οποίο έχει βιώσει και στο παρελθόν, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται και πάλι σε ομηρία. Δηλαδή, τώρα η λειτουργία της εταιρείας ‘κολλάει’ σε ένα ζήτημα που είναι γραφειοκρατικό. Ο νόμος, δεν αναφέρει εάν η πιστοποίηση για τη δασοπυρόσβεση που ζητείται, αφορά στην εταιρεία ή στους εργαζόμενους. Όμως από την αιτιολογική έκθεση του Νόμου, προκύπτει ότι αφορά στους εργαζόμενους.
Η πρότασή μου είναι να γίνει μία ερμηνευτική εγκύκλιος (και όχι κάποια τροπολογία ή άλλη νομοθετική πρωτοβουλία) που θα λέει ότι η εταιρεία μπορεί να λειτουργήσει κανονικά και ότι έχει την απαραίτητη πιστοποίηση. Καταφέραμε μέχρι σήμερα και ξεπεράσαμε όλα τα προηγούμενα προβλήματα.
Είμαι αισιόδοξος καθώς η παρουσία και η προσωπική δέσμευση του κ. Καμπουράκη ήταν πολύ σημαντική αφού είπε πως θα στηρίξει την εταιρεία, θέλοντας να λειτουργεί σε ετήσια βάση και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση –ακόμη και μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τις προγραμματικές και να μπούμε σε μια μόνιμη και διασφαλισμένη λειτουργία της εταιρείας αυτής».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου